Jak zachować dietę, pracując na zmiany?

2014-06-24 15:16

Wciąż mówi się, że w utrzymaniu prawidłowej diety ważne są regularne posiłki – 4, 5 dziennie. A jak tej zasady przestrzegać, gdy pracuje się w systemie zmianowym? Oto najważniejsze zasady diety dla tych, którzy pracują na nocne zmiany.

Jak zachować dietę, pracując na zmiany?
Autor: Thinkstockphotos.com

Jak się ma dieta do tego, że pracujesz na nocne zmiany? Pogodzenie diety i pracy zmianowej wcale nie jest takie trudne, pod warunkiem, że będziesz przestrzegać kilku zasad. Zgodnie z zaleceniami dietetyków, powinno się jeść 5 posiłków dziennie: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację, co ok. 3 godziny, pierwszy – do godziny po przebudzeniu, ostatni najpóźniej na 2 godziny przed położeniem się spać, najlepiej ok. godz. 18. Jest to jednak zasada przeznaczona głównie dla osób, które kończą dzień w okolicach godz. 22. Co masz zrobić, gdy pracujesz na nocne zmiany?

miesięcznik "Zdrowie"

Godziny posiłków, gdy pracujesz na zmiany

W ciągu dnia zmienia się tempo przemiany materii: najszybsze jest rano i stopniowo w ciągu dnia zwalnia, najmniejsze osiągając wieczorem. Z tego powodu istotny jest nie tylko godzinowy rozkład posiłków, ale również ich odpowiedni skład i wielkość w zależności od pory dnia. Przy nocnym trybie życia wystarczy trzymać się zasady o jedzeniu ostatniego posiłku przynajmniej na 2 godziny przed położeniem się spać. Powstrzymanie się od jedzenia już po 18 mogłoby wywołać duży głód i wyraźny spadek energii podczas nocnej pracy. Czas między jedzeniem a udaniem się na spoczynek potrzebny jest, by organizm zdążył spalić pożywienie, by to, co zostało zjedzone, nie odłożyło się w postaci zbędnego tłuszczu. Praca zazwyczaj wymaga pewnej aktywności, więc nawet późno spożyty posiłek zostanie odpowiednio przez organizm wykorzystany.

Jak skomponować nocny posiłek?

Trzeba jednak pamiętać, żeby ten wieczorny posiłek nie był za obfity i składał się z produktów lekkostrawnych. Późnym wieczorem i w nocy lepiej nie jeść produktów tłustych i ciężkostrawnych. Nie jemy też sosów, pszennego pieczywa, słodkich bułek ani dań mocno przetworzonych, np. zupek w proszku, bo organizm może mieć trudności z ich trawieniem. Najlepiej przygotować sobie
sałatkę z warzyw z dodatkiem kurczaka lub tuńczyka albo zjeść chudy twarożek z nowalijkami lub naturalny jogurt z owocami i ziarnami. Należy również pamiętać o śniadaniu nie później niż godzinę po przebudzeniu i o kolejnych posiłkach, najlepiej o stałych porach.