Japońska dieta dr Igora Błagoobrazowa: jadłospis na 13 dni

2013-06-03 13:18

Niskokaloryczna dieta japońska, którą proponuje dr Igor Błagoobrazow, neurolog i specjalista medycyny naturalnej, autor programu Oddychaj i chudnij, to restrykcyjny program dietetyczny trwający 13 dni. Dr Błagoobrazow proponuje jego stosowanie osobom, które chcą uregulować przemiannę materii. Na czym polega ta dieta japońska? Jak wygląda jadłospis w tej diecie?

Japońska dieta dr Igora Błagoobrazowa: jadłospis na 13 dni
Autor: Photos.com Japońska dieta dr Igora Błagoobrazowa: jadłospis na 13 dni

Spis treści

  1. Dieta japońska: produkty zakazane przez 13 dni
  2. Dieta japońska: jadłospis na 13 dni
  3. Od 14. dnia zaczynamy stopniowo wprowadzać normalną dietę

Dieta japońska, proponowana przez dr Igora Błagoobrazowa, neurologa i specjalistę medycyny naturalnej, to 13-dniowa odchudzająca dieta niskokaloryczna z ograniczeniem węglowodanów, jednak tak skomponowana, by nie osłabiać organizmu. Podstawowym zadaniem diety japońskiej jest uregulowanie przemiany materii.

Dieta japońska: produkty zakazane przez 13 dni

Na trzynaście dni wyrzucamy ze swojego jadłospisu: makarony, słodycze, cukier, mleko, śmietanę, majonez, większość tłuszczów, mięsne buliony oraz sól. Dozwolone są warzywa, zielenina, owoce (oprócz fig, bananów, rodzynek i winogron), zupy warzywne, twaróg (100 g dziennie), twardy ser (50 g dziennie), jedna szklanka kefiru dziennie oraz gotowane mięso i ryby. Zamiast słodyczy jemy morele: surowe lub suszone (pamiętajmy, by kupować je w sklepach ekologicznych – będą wtedy wolne od dodatku siarki i olejów mineralnych), ale w ograniczonej ilości.

Dieta japońska: jadłospis na 13 dni

» 1. dzieńŚniadanie: filiżanka czarnej kawy i dwa sucharyObiad: 2 jaja na twardo, do tego sałatka z kapusty gotowanej z niewielkim dodatkiem oleju (bardzo dobrze jeśli jest to olej lniany). Do tego szklanka soku pomidorowego.Kolacja: Ryba gotowana z dodatkiem ziół.» 2. dzieńŚniadanie: takie samo jak pierwszego dniaObiad: Ryba gotowana z dodatkiem sałatki ze świeżej kapusty doprawionej odrobiną olejuKolacja: 200 g gotowanej wołowiny (np. na parze) oraz 1-2 szklanki kefiru.» 3. dzieńŚniadanie: takie samo jak pierwszego i drugiego dniaObiad: Jeden kabaczek pokrojony w plastry i podsmażony na oleju oraz surowe jabłkoKolacja: 2 jaja na twardo plus 200 g gotowanej wołowiny oraz sałatka ze świeżej kapusty doprawiona odrobiną oleju» 4. dzieńŚniadanie: to samo co do tej poryObiad: jajo na twardo plus 2 ugotowane marchwie skropione olejem i 15 g twardego seraKolacja: dwa jabłka» 5. dzieńŚniadanie: surówka z jednej surowej marchwi skropiona sokiem z cytrynyObiad: jedna duża ugotowana ryba plus szklanka soku pomidorowegoKolacja: dwa jabłka» 6. dzieńŚniadanie: filiżanka czarnej kawy i dwa sucharkiObiad: kawałek gotowanego kurczaka plus sałatka ze świeżej kapusty lub marchwiKolacja: dwa jaja na twardo z sałatką ze świeżej marchwi skropionej olejem» 7. dzieńŚniadanie: filiżanka czarnej kawy i 2 sucharkiObiad: 200 g ugotowanej wołowiny i dwa jabłkaKolacja: trzy dowolnie wybrane owoce (oprócz bananów, winogron i rodzynek)» 8. dzień          Menu dnia 6» 9. dzieńmenu dnia 5» 10. dzieńmenu dnia 4» 11. dzieńmenu dnia 3» 12. dzieńmenu dnia 2» 13. dzieńmenu z dnia 1

Od 14. dnia zaczynamy stopniowo wprowadzać normalną dietę

Rano pieczywo z serem lub jajkiem, musli z jogurtem i suszonymi owocami, na obiad gotowane mięso lub rybę z warzywami, na kolację warzywa z makaronem (pełnoziarnistym) lub owoce. Przez cały tydzień jedzenie powinno być lekkostrawne, najlepiej gotowane. W następnych tygodniach wracamy do normalnej diety, pamiętając jednak, by była ona zgodna z piramidą żywienia czyli jej podstawą powinny być warzywa i owoce oraz produkty pełnoziarniste. Kilka razy w tygodniu możemy jeść mięso i nasiona roślin strączkowych. Pamiętamy o codziennej, jednak niewielkiej dawce produktów mlecznych – najlepiej kefiru, jogurtu lub maślanki. Unikamy słodyczy zastępując je suszonymi owocami.