Odchudzanie przed studniówką - jak schudnąć do studniówki?
Zastanawiasz się, jak schudnąć przed studniówką? Nie katuj się wyczerpującymi dietami, które utrudnią ci naukę. Jeśli do studniówki pozostało jeszcze kilka tygodni, postaw na zdrowe odchudzanie i 5 małych, ale wartościowych posiłków dziennie. Pomoże ci w tym prowadzenie specjalnego dzienniczka. Zobacz jak zdrowo odchudzić się przed studniówką.
Spis treści
- Zasady odchudzania przed studniówką
- Ile jeść, żeby schudnąć przed studniówką?
- Co jeść, żeby schudnąć przed studniówką?
- Jak wytrwać w diecie
Odchudzanie przed studniówką - jak zacząć i co wybrać - studniówkowa dieta cud czy zdrowe odżywianie? Z pewnością dla bezpieczeństwa całego procesu odchudzania najlepszy byłby bezpośredni kontakt z dietetykiem. Na początek jednak proponuję założyć dzienniczek, w którym będziesz zapisywać wszystko to, co jesz, w jakich ilościach i w jakich porach.
Fajnie byłoby, gdyby udało ci się notować także kilka słów o sytuacji w danym dniu i w skali od 0 do 3 określać swój głód.
Pamiętaj też, aby na kilka dni przed studniówką unikać produktów wzdymających. Unikniesz dyskomfortu związanego z wydętym brzuchem.
Najważniejsza na tym etapie jest szczerość. Notuj wszystko. Zapisuj nawet te rzeczy, o których wiesz, że nie powinny być zjedzone. Po kilku dniach zrób sobie tzw. "rachunek sumienia". Przyjrzyj się dokładnie swoim zapiskom.
Czy w zapiskach są słodycze albo dodatkowe produkty, jedzone między posiłkami? W jakich sytuacjach jesz, jakie towarzyszą ci wtedy emocje? Czy zdarza ci się jeść, kiedy nie czujesz głodu? Zaznacz mazakiem to, co należy poprawić.
Po około 7 dniach zważ się. W kolejnym tygodniu jedz to, co w zeszłym, tylko bez zaznaczonych mazakiem produktów. Pod koniec tygodnia zważ się ponownie i zobacz, czy waga poszła w dół.
Zasady odchudzania przed studniówką
Jeśli wszystko się uda, to postaraj się stopniowo wprowadzać poniższe zasady:
- Zaczynaj dzień od szklanki wody (najlepiej z cytryną).
- Zjadaj 5 posiłków dziennie - 3 główne - śniadanie, obiad i kolacja oraz 2 przegryzki - II śniadanie i podwieczorek. Jedz co 3 godziny, a ostatni posiłek najpóźniej na 3 godziny przed snem.
- Jedz wolno i planuj posiłki na każdy dzień poprzedniego wieczora. Wtedy unikniesz podjadania.
- W razie wystąpienia głodu między posiłkami - pij wodę mineralną (może być z cytryną).
- Kiedy jesz poza domem wybieraj czyste, niezabielane zupy, mięsa bez panierki, surówki, sałatki, (ale uważaj na te z majonezem).
- Od głównych posiłków powinnaś wstawać nienajedzona, ale też nie bardzo głodna.
- Jeść należy powoli i delektować się pożywieniem (pośpiech zabroniony).
- Pij duże ilości płynów, codziennie 1-1,5 litra: herbaty ziołowe i owocowe, woda mineralna.
Ile jeść, żeby schudnąć przed studniówką?
A oto rady dotyczące posiłków: śniadania jedz w domu. Może to być owsianka, omlet, kanapka z pieczywa na zakwasie z warzywami i rybą lub pastą warzywną.
1. Na II śniadanie zjedz owoc i orzechy lub sok warzywny, surówkę lub kanapkę.
2. Na lunch sałatkę z kaszą/ryżem/makaronem/ oraz strączkami/rybą/mięsem i dużą ilością warzyw.
3. Na podwieczorek wybierz zupę krem.
4. Na kolację przygotuj sałatkę lub omlet.
Pamiętaj! Unikaj owoców i słodyczy jedzonych na wieczór.
Jak wytrwać w diecie
Dieta kojarzy nam się z wyrzeczeniami i ograniczeniami. I to właśnie często przesądza o jej powodzeniu. W jaki sposób myśleć o diecie? Jak pokonywać kryzysy podczas odchudzania - podpowiada Elżbieta Lange, psychodietetyk i coach zdrowia.
Co jeść, żeby schudnąć przed studniówką?
Do przygotowywania posiłków wybieraj produkty z listy:
- Płatki śniadaniowe, otręby pszenne i owsiane, płatki owsiane górskie, amarantus, kasza jęczmienna perłowa, gryczana, całe ziarna żyta i pszenicy. Płatki nigdy nie mogą być zlepione syropem glukozowo-fruktozowym np. typu Crunch, Granola, polane czekoladą, jogurtem czy inną polewą. Wtedy zawierają dużo więcej kcal
- Pieczywo – chleb razowy na zakwasie, pełnoziarnisty żytni, ewentualnie orkiszowy. Wybieraj chleb bez drożdży (na zakwasie). Chleb powinien być ciężki. Omijajmy ciemne napompowane bułki z ziarenkami, które tylko z pozoru wydają się zdrowe. Zazwyczaj są to produkty z czystej pszenicy, a ciemny kolor zawdzięczają karmelowi (barwnikom).
- Ryż - dziki, brązowy
- Makarony/Kasze - produkowane z mąki nierafinowanej (te ciemne) i makarony gryczane, razowe żytnie, sojowe lub z fasoli mun, ewentualnie z pszenicy durum z pełnego ziarna.
- Tłuszcze - do smażenia warzyw oliwa z oliwek, olej rzepakowy (1 łyżka), do sałatek olej lniany lub oleje orzechowe, sojowe.
- Ser żółty - najlepiej o obniżonej ilości tłuszczu np. Holender lub Hit z Ryk, cienko pokrojony w plastry, mozzarella lekka lub parmezan.
- Mleko i produkty mleczne - chude, o obniżonej kaloryczności maksymalnie 1,5%. Najlepiej spożywać produkty ukwaszone, czyli kefiry, jogurty, maślanki
- Mięso - najlepiej białe, tzn. indyk i kurczak (bez skóry), ewentualnie - konina, cielęcina lub jagnięcina. Jeżeli wołowina, to najlepiej polędwica. Potrawy z mięs należy gotować, piec lub smażyć bez tłuszczu i nie panierować.
- Ryby - bez panierki, grillowane, smażone, pieczone w folii.
- Wędliny – chude, o pełnych mięśniach, drobiowe, wołowe, wysokogatunkowe.
- Ziemniaki – gotowane w wodzie na pół twardo bez masła lub pieczone w folii.
- Sosy – chude, z jogurtu naturalnego z dodatkiem gotowych przypraw.
- Dosładzanie - jeżeli musisz słodzić używaj ksylitolu, stewii lub syropu z agawy.
Polecany artykuł: