TABELA KALORII: warzywa. Sprawdź, ile kalorii mają warzywa!

2017-04-28 10:10

Tabela kalorii zawartych w warzywach umożliwi ci sprawdzenie, jak kaloryczne są te produkty, które powinny stanowić podstawę naszej diety. Sprawdź więc, ile kalorii mają warzywa - m. in. kalafior, ziemniaki, marchew, cebula czy buraki.  

TABELA KALORII: warzywa. Sprawdź, ile kalorii mają warzywa!
Autor: thinkstockphotos.com Ile kalorii mają warzywa? Bardzo mało zawiera ich zielony ogórek, dużo więcej - groch i fasola.

Spis treści

  1. Ile kalorii mają warzywa - najmniej kaloryczne warzywa
  2. Ile kalorii mają warzywa: najbardziej kaloryczne warzywa
  3. Warzywa - tabela kalorii

Tabela kalorii - warzywa w dużej mierze dowodzi, że warzywa są nie tylko zdrowe, ale i niskokaloryczne. Pamiętaj, że warzywa powinny stanowić podstawę twojej diety - według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia mają stanowić połowę spożywanych każdego dnia posiłków. Zobacz więc, jak przedstawia się kaloryczność warzyw.

Ile kalorii mają warzywa - najmniej kaloryczne warzywa

1. Najmniej kaloryczne warzywa: zielony ogórek

Jednym z najmniej kalorycznych warzyw jest zielony ogórek - w 100 g produktu znajdziemy tylko 15 kcal. Jego właściwości są w dużej mierze podobne do... arbuza. Oba produkty zawierają dużo wody - ogórek jest z niej złożony aż w 96 procentach - i głównie temu swoją niskokaloryczność zawdzięczają. Z drugiej strony, mają niewiele wartości odżywczych. Bardzo dobroczynna jest skórka ogórka, zawierająca sterole, obniżające poziom cholesterolu we krwi. Zielony ogórek działa też dobroczynnie na proces trawienny, przyspiesza spalanie tłuszczu i usuwanie toksyn z organizmu. Ogórek ma niski indeks glikemiczny - 15.

2. Najmniej kaloryczne warzywa: cukinia

Cukinia jest tak samo kaloryczna jak ogórek - w 100 g produktu jest zawartych 15 kcal. Cukinia wspomaga przemianę materii, jest ponadto bogata w potas, zapobiegający zatrzymywaniu wody w organizmie, a co za tym idzie - przyspieszający zrzucanie kilogramów. Cukinię stosuje się w diecie oczyszczającej, ponieważ 90 procent jej zawartości stanowi woda.

3. Najmniej kaloryczne warzywa: kapusta kiszona

Ile kilokalorii ma kapusta kiszona? Trochę więcej niż zielony ogórek i cukinia - 19. Jej stosowanie jest zalecane osobom odchudzającym się ze względu na wysoką zawartość błonnika i fakt, że szybko powoduje uczucie sytości. Kapusta kiszona zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, niacynę i witaminę E, a także beta-karoten i składniki mineralne.

Czytaj również: Jak działa dieta kapuściana?

Polecamy
jesz co lubisz odchudzanie

Autor: Time S.A

  • Diety dostępne bez wychodzenia z domu
  • Listy zakupowe dostosowane do typu diety
  • Baza ponad 2000 posiłków
  • Niezbędne informacje na temat składników
  • Opieka specjalistów ds. żywienia
  • Możliwość integrowania diety z planem treningowym

Ile kalorii mają warzywa: najbardziej kaloryczne warzywa

1. Najbardziej kaloryczne warzywa: fasola

Zarówno biała, jak i czarna fasola są bardzo kaloryczne - zawierają odpowiednio 333 i 341 kcal. Osoby odchudzające się nie muszą jednak z niej rezygnować - jest ona bogatym źródłem błonnika i szybko zaspokaja uczucie sytości. Poza tym zawiera lecynę oraz składniki mineralne: wapń, fosfor, potas.

2. Najbardziej kaloryczne warzywa: groch

Groch zawiera niewiele mniej kilokalorii niż fasola - 293. Warto jednak pamiętać, że zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, witaminy z grupy B (w tym kwas pantotenowy i kwas foliowy), składniki mineralne, witaminę C, witaminę E, witaminę K. Indeks glikemiczny grochu w formie gotowanej wynosi 22.

3. Najbardziej kaloryczne warzywa: kukurydza

W 100 gramach kolby kukurydzy zawiera się 86 kcal, mimo to warto ją z umiarem spożywać. Dlaczego? Zawiera antyoksydanty: beta-karoten i luteinę, jest cennym źródłem selenukwasów omega-3, witaminy E i błonnika. ma jednak wysoki indeks glikemiczny - 65.

Warzywa - tabela kalorii

Ile kalorii mają warzywa? Sprawdź to dzięki naszej tabeli!

Tabela kalorii: warzywa (kcal/100 g)

bakłażan 25
boćwinka 17
bób 72
brokuły 31
brukselka 43
buraki 43
buraki ćwikłowe 49
cebula 40
chrzan 48
cukinia 15
cykoria 23
czosnek 149
ćwikła 40
dynia 26
fasola biała, sucha 333
fasola czerwona, sucha 337
fasola czarna, sucha 341
fasola mungo 341
fasolka szparagowa 31
groch suchy 293
groszek zielony, strąki 81
jarmuż 49
kabaczek 18
kalafior 25
kalarepa 27
kapary, łyżka stołowa 23
kapusta biała 25
kapusta czerwona 31
kapusta kiszona 19
kapusta włoska 27
karczochy 47
ketchup pomidorowy 112
kiełki lucerny 23
kiełki sojowe 118
kukurydza, kolba 86
kukurydza w puszce 61
marchew 41
ogórek 15
pomidor 18

Źródło: US. Department of Agriculture

Czy wiesz, ile te produkty mają kalorii?

Pytanie 1 z 16
Który z tłuszczy jest najbardziej kaloryczny?