Spis treści
Tabela kalorii - warzywa w dużej mierze dowodzi, że warzywa są nie tylko zdrowe, ale i niskokaloryczne. Pamiętaj, że warzywa powinny stanowić podstawę twojej diety - według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia mają stanowić połowę spożywanych każdego dnia posiłków. Zobacz więc, jak przedstawia się kaloryczność warzyw.
Ile kalorii mają warzywa - najmniej kaloryczne warzywa
1. Najmniej kaloryczne warzywa: zielony ogórek
Jednym z najmniej kalorycznych warzyw jest zielony ogórek - w 100 g produktu znajdziemy tylko 15 kcal. Jego właściwości są w dużej mierze podobne do... arbuza. Oba produkty zawierają dużo wody - ogórek jest z niej złożony aż w 96 procentach - i głównie temu swoją niskokaloryczność zawdzięczają. Z drugiej strony, mają niewiele wartości odżywczych. Bardzo dobroczynna jest skórka ogórka, zawierająca sterole, obniżające poziom cholesterolu we krwi. Zielony ogórek działa też dobroczynnie na proces trawienny, przyspiesza spalanie tłuszczu i usuwanie toksyn z organizmu. Ogórek ma niski indeks glikemiczny - 15.
2. Najmniej kaloryczne warzywa: cukinia
Cukinia jest tak samo kaloryczna jak ogórek - w 100 g produktu jest zawartych 15 kcal. Cukinia wspomaga przemianę materii, jest ponadto bogata w potas, zapobiegający zatrzymywaniu wody w organizmie, a co za tym idzie - przyspieszający zrzucanie kilogramów. Cukinię stosuje się w diecie oczyszczającej, ponieważ 90 procent jej zawartości stanowi woda.
3. Najmniej kaloryczne warzywa: kapusta kiszona
Ile kilokalorii ma kapusta kiszona? Trochę więcej niż zielony ogórek i cukinia - 19. Jej stosowanie jest zalecane osobom odchudzającym się ze względu na wysoką zawartość błonnika i fakt, że szybko powoduje uczucie sytości. Kapusta kiszona zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, niacynę i witaminę E, a także beta-karoten i składniki mineralne.
Czytaj również: Jak działa dieta kapuściana?
    Autor: Time S.A/ Materiały prasowe
- Diety dostępne bez wychodzenia z domu
 - Listy zakupowe dostosowane do typu diety
 - Baza ponad 2000 posiłków
 - Niezbędne informacje na temat składników
 - Opieka specjalistów ds. żywienia
 - Możliwość integrowania diety z planem treningowym
 
Ile kalorii mają warzywa: najbardziej kaloryczne warzywa
1. Najbardziej kaloryczne warzywa: fasola
Zarówno biała, jak i czarna fasola są bardzo kaloryczne - zawierają odpowiednio 333 i 341 kcal. Osoby odchudzające się nie muszą jednak z niej rezygnować - jest ona bogatym źródłem błonnika i szybko zaspokaja uczucie sytości. Poza tym zawiera lecynę oraz składniki mineralne: wapń, fosfor, potas.
2. Najbardziej kaloryczne warzywa: groch
Groch zawiera niewiele mniej kilokalorii niż fasola - 293. Warto jednak pamiętać, że zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, witaminy z grupy B (w tym kwas pantotenowy i kwas foliowy), składniki mineralne, witaminę C, witaminę E, witaminę K. Indeks glikemiczny grochu w formie gotowanej wynosi 22.
3. Najbardziej kaloryczne warzywa: kukurydza
W 100 gramach kolby kukurydzy zawiera się 86 kcal, mimo to warto ją z umiarem spożywać. Dlaczego? Zawiera antyoksydanty: beta-karoten i luteinę, jest cennym źródłem selenu, kwasów omega-3, witaminy E i błonnika. ma jednak wysoki indeks glikemiczny - 65.
Warzywa - tabela kalorii
Ile kalorii mają warzywa? Sprawdź to dzięki naszej tabeli!
Tabela kalorii: warzywa (kcal/100 g)
| bakłażan | 25 | 
| boćwinka | 17 | 
| bób | 72 | 
| brokuły | 31 | 
| brukselka | 43 | 
| buraki | 43 | 
| buraki ćwikłowe | 49 | 
| cebula | 40 | 
| chrzan | 48 | 
| cukinia | 15 | 
| cykoria | 23 | 
| czosnek | 149 | 
| ćwikła | 40 | 
| dynia | 26 | 
| fasola biała, sucha | 333 | 
| fasola czerwona, sucha | 337 | 
| fasola czarna, sucha | 341 | 
| fasola mungo | 341 | 
| fasolka szparagowa | 31 | 
| groch suchy | 293 | 
| groszek zielony, strąki | 81 | 
| jarmuż | 49 | 
| kabaczek | 18 | 
| kalafior | 25 | 
| kalarepa | 27 | 
| kapary, łyżka stołowa | 23 | 
| kapusta biała | 25 | 
| kapusta czerwona | 31 | 
| kapusta kiszona | 19 | 
| kapusta włoska | 27 | 
| karczochy | 47 | 
| ketchup pomidorowy | 112 | 
| kiełki lucerny | 23 | 
| kiełki sojowe | 118 | 
| kukurydza, kolba | 86 | 
| kukurydza w puszce | 61 | 
| marchew | 41 | 
| ogórek | 15 | 
| pomidor | 18 | 
Źródło: US. Department of Agriculture