TABELA KALORII: warzywa. Sprawdź, ile kalorii mają warzywa!
Tabela kalorii zawartych w warzywach umożliwi ci sprawdzenie, jak kaloryczne są te produkty, które powinny stanowić podstawę naszej diety. Sprawdź więc, ile kalorii mają warzywa - m. in. kalafior, ziemniaki, marchew, cebula czy buraki.
Spis treści
- Ile kalorii mają warzywa - najmniej kaloryczne warzywa
- Ile kalorii mają warzywa: najbardziej kaloryczne warzywa
- Warzywa - tabela kalorii
Tabela kalorii - warzywa w dużej mierze dowodzi, że warzywa są nie tylko zdrowe, ale i niskokaloryczne. Pamiętaj, że warzywa powinny stanowić podstawę twojej diety - według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia mają stanowić połowę spożywanych każdego dnia posiłków. Zobacz więc, jak przedstawia się kaloryczność warzyw.
Ile kalorii mają warzywa - najmniej kaloryczne warzywa
1. Najmniej kaloryczne warzywa: zielony ogórek
Jednym z najmniej kalorycznych warzyw jest zielony ogórek - w 100 g produktu znajdziemy tylko 15 kcal. Jego właściwości są w dużej mierze podobne do... arbuza. Oba produkty zawierają dużo wody - ogórek jest z niej złożony aż w 96 procentach - i głównie temu swoją niskokaloryczność zawdzięczają. Z drugiej strony, mają niewiele wartości odżywczych. Bardzo dobroczynna jest skórka ogórka, zawierająca sterole, obniżające poziom cholesterolu we krwi. Zielony ogórek działa też dobroczynnie na proces trawienny, przyspiesza spalanie tłuszczu i usuwanie toksyn z organizmu. Ogórek ma niski indeks glikemiczny - 15.
2. Najmniej kaloryczne warzywa: cukinia
Cukinia jest tak samo kaloryczna jak ogórek - w 100 g produktu jest zawartych 15 kcal. Cukinia wspomaga przemianę materii, jest ponadto bogata w potas, zapobiegający zatrzymywaniu wody w organizmie, a co za tym idzie - przyspieszający zrzucanie kilogramów. Cukinię stosuje się w diecie oczyszczającej, ponieważ 90 procent jej zawartości stanowi woda.
3. Najmniej kaloryczne warzywa: kapusta kiszona
Ile kilokalorii ma kapusta kiszona? Trochę więcej niż zielony ogórek i cukinia - 19. Jej stosowanie jest zalecane osobom odchudzającym się ze względu na wysoką zawartość błonnika i fakt, że szybko powoduje uczucie sytości. Kapusta kiszona zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, niacynę i witaminę E, a także beta-karoten i składniki mineralne.
Czytaj również: Jak działa dieta kapuściana?
- Diety dostępne bez wychodzenia z domu
- Listy zakupowe dostosowane do typu diety
- Baza ponad 2000 posiłków
- Niezbędne informacje na temat składników
- Opieka specjalistów ds. żywienia
- Możliwość integrowania diety z planem treningowym
Ile kalorii mają warzywa: najbardziej kaloryczne warzywa
1. Najbardziej kaloryczne warzywa: fasola
Zarówno biała, jak i czarna fasola są bardzo kaloryczne - zawierają odpowiednio 333 i 341 kcal. Osoby odchudzające się nie muszą jednak z niej rezygnować - jest ona bogatym źródłem błonnika i szybko zaspokaja uczucie sytości. Poza tym zawiera lecynę oraz składniki mineralne: wapń, fosfor, potas.
2. Najbardziej kaloryczne warzywa: groch
Groch zawiera niewiele mniej kilokalorii niż fasola - 293. Warto jednak pamiętać, że zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, witaminy z grupy B (w tym kwas pantotenowy i kwas foliowy), składniki mineralne, witaminę C, witaminę E, witaminę K. Indeks glikemiczny grochu w formie gotowanej wynosi 22.
3. Najbardziej kaloryczne warzywa: kukurydza
W 100 gramach kolby kukurydzy zawiera się 86 kcal, mimo to warto ją z umiarem spożywać. Dlaczego? Zawiera antyoksydanty: beta-karoten i luteinę, jest cennym źródłem selenu, kwasów omega-3, witaminy E i błonnika. ma jednak wysoki indeks glikemiczny - 65.
Warzywa - tabela kalorii
Ile kalorii mają warzywa? Sprawdź to dzięki naszej tabeli!
Tabela kalorii: warzywa (kcal/100 g)
bakłażan | 25 |
boćwinka | 17 |
bób | 72 |
brokuły | 31 |
brukselka | 43 |
buraki | 43 |
buraki ćwikłowe | 49 |
cebula | 40 |
chrzan | 48 |
cukinia | 15 |
cykoria | 23 |
czosnek | 149 |
ćwikła | 40 |
dynia | 26 |
fasola biała, sucha | 333 |
fasola czerwona, sucha | 337 |
fasola czarna, sucha | 341 |
fasola mungo | 341 |
fasolka szparagowa | 31 |
groch suchy | 293 |
groszek zielony, strąki | 81 |
jarmuż | 49 |
kabaczek | 18 |
kalafior | 25 |
kalarepa | 27 |
kapary, łyżka stołowa | 23 |
kapusta biała | 25 |
kapusta czerwona | 31 |
kapusta kiszona | 19 |
kapusta włoska | 27 |
karczochy | 47 |
ketchup pomidorowy | 112 |
kiełki lucerny | 23 |
kiełki sojowe | 118 |
kukurydza, kolba | 86 |
kukurydza w puszce | 61 |
marchew | 41 |
ogórek | 15 |
pomidor | 18 |
Źródło: US. Department of Agriculture