3 znakomite zupy dla diabetyków. Cukier pod kontrolą, przysługa dla serca i nerek
Gotowanie to zdrowy i polecany sposób obróbki termicznej, ale w przypadku osób chorujących na cukrzycę ma swoją ciemniejszą stronę. Chociaż sama utrata składników odżywczych jest niewielka, to składnikom o wysokiej zawartości węglowodanów skacze w jej efekcie jeszcze indeks glikemiczny (IG). Znajdzie się jednak rada, by jeść zupy i się tym nie martwić.
Zupy dla cukrzyka (poprawnie - diabetyka) to ważny i bezpieczny składnik diety. Zapewniają solidną dawkę błonnika, który sprzyja obniżeniu poziomu cukru we krwi. Sycą, nawilżają, dostarczają witaminy, minerały i dobre białko. W efekcie jesz i troszczysz się nie tylko o poziom cukru we krwi, ale o serce, nerki czy mięśnie.
Jak uniknąć wysokiego IG dania? Pomaga w tym zwiększenie ilości białka w przepisie, poprzez dodanie dobrego mięsa, ryby, jaja lub tofu, ale także poprzez zwiększenie porcji tłuszczu.
Które zupy są najlepsze? Wybór jest spory, ale my polecamy na początek te trzy.
1. Dobra zupa nie tylko dla diabetyka - kalafiorowa
Zupy warzywne budzą sporo emocji, bo niektóre warzywa po ugotowaniu mają znacząco wyższy indeks glikemiczny, a w zupie trudno ich nie rozgotować. By uniknąć tego problemu, raczej nie wrzucaj marchwi do zupy i stawiaj na warzywa niskowęglowodanowe, jak choćby kalafior.
Wśród zup wartych polecenia dla osób zmagających się z cukrzycą lub będących w grupie ryzyka, czy też po prostu chcących dbać o zdrowie, na pewno powinna znaleźć się zupa ogórkowa, kalafiorowa, z dyni, brokułowa, pieczarkowa, zupa z soczewicy, zupa grochowa, ale też zupa gulaszowa czy krupnik.
Dlaczego kalafiorowa?
Witaminy z grupy B, witamina E, K, C, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk - to tylko niektóre kalafiorowe skarby, przy znikomej dawce kalorii - niewiele ponad 20 kcal/100 g.
Wszystko, co dobre w kalafiorze, zawiera też dobra, wiosenna zupa. Dodatkową zaletą jest fakt, że ugotowane warzywo wielu osobom po prostu lepiej smakuje - jest łagodne, bez posmaku goryczki na języku.
Bazą dobrej zupy może być sam wywar warzywny, drób, wołowina. Ta ostatnia, głównie dzięki zawartości kwasów CLA, karnityny i tauryny, sprzyja odchudzaniu. Drób (najlepiej bez skóry) to cenne źródło białka i witamin z grupy B.
Zdecydowanie więcej na ten temat: Ulubiona wiosenna zupa Polaków. Wspiera nerwy, układ krwionośny i wzmacnia kości
2. Dobra zupa, gdy pilnujesz poziomu cukru we krwi - zupa pieczarkowa
W zupie dla cukrzyka warto unikać dodatku zasmażki czy mąki i innych tego typu zabielaczy. Niewskazane są też zupy z lanymi kluskami przygotowanymi na bazie białej mąki, z białym ryżem czy białym makaronem.
Produkty te można zastąpić razowymi lanymi kluskami, brązowym ryżem czy razowym makaronem. I raczej nie gotuj tych dodatków w zupie - ugotuj osobno i podawaj razem już na talerzu.
Pieczarkową czasem podajemy z ziemniakami. Osoby chorujące na cukrzycę powinny tego unikać. Sprawdź, jak wspaniale te zupa komponuje się z rozsądniejszymi dodatkami. Na pewno ci posmakuje.
Dlaczego pieczarkowa?
W talerzu domowej zupy pieczarkowej jest zazwyczaj ok. 65 kcal. To nie powinno dziwić - przecież zupa grzybowa to klasyczne danie postne.
Pieczarkowa rozgrzewa i syci na dłużej, więc podejrzewasz, ze licznik kalorii poszybował w górę. Tymczasem to skutek dostarczenia organizmowi sycącego białka. Zupa pieczarkowa może dostarczać od 5 do 10 gramów białka na porcję.
Zdecydowanie więcej na ten temat: Cukier i cholesterol w dół. Ta zupa nie cieszy się popularnością, a jest fit i zdrowa
3. Zupa ogórkowa - kiedy musisz uważać na cukier
Trudno sobie wyobrazić zupę ogórkową z rybą, więc ten sposób stabilizowania indeksu glikemicznego nie przejdzie. Z drugiej strony - jak żartują niektórzy - ponoć dobra zupa jest zawsze na winie, czyli z tego, co się pod rękę nawinie.
Jeśli coś możesz bez obaw jeść chorując na cukrzycę, to znaczy, że możesz to wrzucić do zupy i poczęstować każdego, kto dba o zdrowe odżywianie. Warto o tym pamiętać - dieta diabetyków to nie jest żaden nadzwyczajny sposób odżywiania, tylko coś, co lubi ludzki organizm.
Tak czy owak - zapewne ogórkowa na wołowinie będzie łatwiejsza do przyjęcia. Zacznij od sprawdzonych smaków, a potem dorzucaj to i owo wedle uznania.
Dlaczego ogórkowa?
Polacy ją kochają, chociaż świat nie docenia. To znowu moc błonnika, a ten pomaga w regulacji trawienia oraz w utrzymaniu zdrowia układu pokarmowego i kontrolowaniu poziomu cukru.
Potas i magnez to kolejne cenne składniki tej pysznej zupy. Potrzebuje ich układ krążenia i układ nerwowy, a ty, z cukrzycą czy bez, potrzebujesz się o nie zatroszczyć.
Zdecydowanie więcej na ten temat: Pobudzi układ odpornościowy, zadba o jelita. Świat nie docenia polskiego przysmaku