Ma tylko 3 kalorie, a lista jej zalet jest ogromna. Chrupiąca nowalijka jest teraz najtańsza
Wiosna to okres, kiedy możemy cieszyć się mnóstwem smakowitych i zdrowych sezonowych warzyw i owoców, ale ten konkretny produkt to prawdziwy klejnot w naszym ogrodzie. Możemy go znaleźć na każdym bazarze czy w supermarkecie, ale nie wszyscy są świadomi, ile cennych składników odżywczych kryje się w każdym jego kawałku.
Ten wyjątkowy dar natury, który można nabyć za symboliczne grosze, to nic innego jak dobrze znana i ukochana rzodkiewka. Choć często gościmy ją w naszych koszykach na zakupy, często nie zdajemy sobie sprawy z jej bogactwa składników odżywczych.
Jakie witaminy ma rzodkiewka? Rzodkiewka - indeks glikemiczny
Zawiera pełen wachlarz witamin: C, A, a także z grupy B, a jej minerały to żelazo, siarka, cynk, fosfor i potas. Dodatkowo rzodkiewka jest źródłem cennych związków siarki, które przyczyniają się do zdrowia naszych włosów i paznokci. Jednak rzodkiewki nie tylko dodają uroku, ale przede wszystkim sprzyjają naszemu zdrowiu. Zobaczcie, jak pozytywnie wpływają na cały nasz organizm - na pewno następnym razem wrzucicie do koszyka nie jeden, ale kilka pęczków.
Rzodkiewki mają niski indeks i ładunek glikemiczny, którego wartość wynosi 32 (IG = 32).
Jakie dobrodziejstwa płyną z jedzenia rzodkiewki. Czy liście rzodkiewki są jadalne?
Oto niektóre z zalet, które przyniesie regularne spożywanie rzodkiewki:
- wspiera procesy trawienne,
- wykazuje działanie przeciwbakteryjne,
- wspiera funkcjonowanie wątroby,
- wspomaga ostrość widzenia,
- ułatwia skupienie się i poprawia pamięć,
- wzmacnia i dodaje blasku paznokciom,
- poprawia wygląd włosów i zapobiega ich wypadaniu,
- pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi,
- dba o zdrowie serca,
- łagodzi stany zapalne,
- przynosi ulgę w dolegliwościach reumatycznych.
Liście rzodkiewki to doskonały składnik do przygotowania smacznego i pełnego zdrowia pesto. Takie pesto doskonale sprawdzi się jako dodatek do past makaronowych, tostów czy kanapek, może też służyć jako dodatek do pieczonych ziemniaków, warzyw czy mięs.
Nie tylko twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem. Rzodkiewka w pielęgnacji urody
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że rzodkiewka, szczególnie jej czarna odmiana, to znakomity składnik dla wielu produktów do pielęgnacji włosów, takich jak szampony czy odżywki. Jej wysoka zawartość siarki pozytywnie oddziałuje na stan włosów, chroniąc końcówki przed rozdwajaniem i wzmacniając pasma od nasady aż po same końce. Ponadto wpływa korzystnie na cebulki włosów, ograniczając ich wypadanie, a także skutecznie oczyszcza skórę głowy. Jeśli marzysz o gęstych, zdrowych i lśniących włosach, warto wprowadzić rzodkiewkę na stałe do swojego jadłospisu, na przykład jako składnik sałatek lub soków. Zobaczysz, jak szybko zauważysz efekty.
Co więcej, rzodkiewka może służyć także jako składnik domowej maseczki nawilżającej do twarzy. Wystarczy zetrzeć rzodkiewkę na tarce, aby uzyskać około 2 łyżek, a potem połączyć ją z kilkoma kroplami oleju lnianego lub oliwy z oliwek. Tą mieszanką pokryj twarz na 15 minut, a potem dokładnie ją zmyj. Pamiętaj jednak, aby wcześniej przeprowadzić próbę uczuleniową.
Czy każdy może jeść rzodkiewkę? Odpowiedź nie jest oczywista
Rzodkiewka, pomimo swoich licznych zalet, nie jest polecana dla wszystkich. Zawiera dużo olejków gorczycowych, glikozydów oraz kwasów organicznych, szczególnie rzodkiew czarna, co może być szkodliwe dla osób z pewnymi schorzeniami. Z tego względu osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka czy dwunastnicy, zapalenie wątroby czy przewodu pokarmowego, a także ciężkie choroby serca i nerek powinny unikać jej spożycia. Dodatkowo, pediatrzy odradzają podawanie rzodkiewek dzieciom poniżej trzeciego roku życia.