Pesto - właściwości odżywcze, kalorie. Jak jeść pesto?
Pesto to włoski sos z bazylii, orzeszków piniowych, parmezanu, oliwy i czosnku. Poza walorami smakowymi ma liczne właściwości i wartości odżywcze. Pesto to skarbnica białka, dobroczynnych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych. Sprawdź, jaki wpłwy na zdrowie ma pesto i jak je zrobić.
Spis treści
- Pesto - właściwości zdrowotne
- Pesto - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)
- Pesto - przepis. Jak zrobić pesto?
- Pesto - zastosowanie w kuchni
- Pesto - przeciwwskazania
- Pesto - cena, gdzie kupić?
Pesto to zielony sos wywodzący się z leżącej we Włoszech Genui. Właściwości i wartości odżywcze pesto były znane już w starożytności. Wówczas było znane pod nazwą moretum i przygotowywano je przez zmiażdżenie czosnku, soli, sera, ziół, oliwy z oliwek i octu.
Dopiero w XIX wieku głównym składnikiem pesto stała się bazylia. Pierwszy przepis na pesto z bazylią został opublikowany w książce La Cuciniera Genovese w 1863 roku. Autor przepisu dopuszcza zastąpienie bazylii natką pietruszki lub majerankiem.
Tradycyjne pesto przygotowuje się ze świeżej bazylii, orzeszków piniowych, twardego sera, czosnku i oliwy z oliwek. W pierwszej kolejności orzeszki i czosnek rozdrabnia się w marmurowym moździerzu z drewnianym tłuczkiem. Następnie dodaje się świeże liście bazylii oraz sól gruboziarnistą i uciera do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec dodaje się twardy ser (parmezan lub pecorino sardo) i oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Istnieje kilka alternatywnych wersji tego sosu. W Prowansji do pesto nie dodaje się orzeszków, można też pominąć dodatek sera. Na Sycylii znane jest pesto czerwone, które wzbogaca się pomidorami, a orzeszki zastępowane są migdałami.
Pesto - właściwości zdrowotne
- pesto źródłem białka
Pesto, dzięki obecności orzeszków piniowych, jest dobrym źródłem białka, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Białko pełni funkcje budulcowe oraz bierze udział w odbudowie tkanek, regulowaniu ciśnienia krwi i utrzymuje odpowiednie pH płynów ustrojowych.
- pesto to bogactwo kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
Pesto to produkt o wysokiej kaloryczności i zawartości tłuszczu. Jednak dodatek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i orzeszków sprawia, że w pesto znajdują się korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe jednonienasycone i wielonienasycone. Dzięki temu pesto może korzystnie wpływać na profil lipidowy, zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób serca i regulować poziom glukozy we krwi.
- pesto źródłem witamin i składników mineralnych
Pesto to źródło witaminy K, warunkującej prawidłowe krzepnięcie krwi oraz uczestniczącej w metabolizmie tkanki kostnej (poprzez transport wapnia i wiązanie go w kościach). Dodatkowo witamina K ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Ponadto pesto zawiera znaczną ilość witaminy E, która ma działanie przeciwutleniające, dzięki czemu chroni organizm przed działaniem wolnych rodników zapobiegając uszkodzeniom komórek wywołanym stresem oksydacyjnym.
Pesto dostarcza też składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez i selen.
- pesto działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i wspomaga odporność
Właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i wspomagające odporność wynikają z zwartości bazylii i czosnku. Związki antyoksydacyjne w nich zawarte chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, łagodzą stan zapalny, który może prowadzić do rozwoju chorób, m.in. miażdżycy, nowotworów, powikłań cukrzycy, reumatoidalnego zapalenia stawów.
Pesto - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość energetyczna - 372,0 kcal
Białko - 4,16 g
Tłuszcze - 36,38 g
- kwasy tłuszczowe nasycone - 6,718 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 10,049 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 18,425 g
Węglowodany - 6,93 g
Błonnik - 2,1 g
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Potas - 195,0 mg (6%)
Sód - 1028,0 mg (69%)
Wapń - 166,0 mg (17%)
Fosfor - 97,0 mg (14%)
Żelazo - 0,71 mg (4%)
Magnez - 40,0 mg (10%)
Cynk - 0,68 mg (6%)
Miedź - 0,079 mg (9%)
Selen - 5,5 µg (10%)
Witaminy
Witamina B1 - 0,097 mg (7%)
Witamina B2 - 0,273 mg (21%)
Niacyna - 0,877 mg (5%)
Witamina B6 - 0,267 mg (21%)
Foliany - 29,0 µg (7%)
Witamina E - 4,61 mg (46%)
Witamina A - 96,0 µg (11%)
Witamina K - 193,3 µg (297%)
Wartość odżywcza: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017
Pesto - przepis. Jak zrobić pesto?
Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN
Pesto - zastosowanie w kuchni
Pesto można w łatwy sposób przygotować samodzielnie. Do przygotowania pesto niezbędne są orzeszki piniowe, świeże liście bazylii, czosnek parmezan i oliwa z oliwek. Składniki można zmiażdżyć w moździerzu, ale jeśli nie posiadamy moździerza można wykorzystać robot kuchenny lub blender.
Orzeszki piniowe przed rozdrobnieniem należy uprażyć na suchej patelni. Orzeszki piniowe można zastąpić orzechami włoskimi, orzechami nerkowca, pestkami dyni lub nasionami słonecznika, ale to zmieni smak pesto.
Pesto znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystuje się je jako sos do makaronów, na jego bazie sporządza się także sosy do mięs. Można je też dodać do zupy minestrone, dipów, sałatek, podawać z pieczywem, caprese, serami i kopytkami.
Pesto sprawdzi się także jako farsz do mięs, kruchych i francuskich ciasteczek.
Pesto można przechowywać w lodówce zamknięte w szczelnym pojemniku około tydzień, można je też zamrozić.
Pesto można też przygotować w wersji wegańskiej, bez dodatku sera z pastą miso i drożdżami. Tradycyjne pesto charakteryzuje się aromatycznym zapachem, kremową konsystencją i wyrazistym smakiem.
CZYTAJ TEŻ:
- Tahini (pasta sezamowa) - właściwości i wartości odżywcze
- Humus czy hummus? Właściwości i wartości odżywcze hummusu
- Curry (przyprawa) - właściwości i zastosowanie
Pesto - przeciwwskazania
Pesto jest produktem, który może wywoływać objawy alergii u osób uczulonych na orzeszki piniowe, dlatego nie powinny one spożywać pesto.
Pesto jest bogate w dobroczynne kwasy tłuszczowe, ale jest też wysokokaloryczne, zatem powinno być spożywane z umiarem przez osoby z nadwagą, otyłością i odchudzające się.
Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny spożywać pesto jedynie od czasu do czasu, gdyż zawiera spora ilość sodu. Podobne zalecenia dotyczą osób, u których zalecana jest dieta lekkostrawna.
Pesto - cena, gdzie kupić?
Pesto można kupić w supermarketach, sklepach z ekologiczną żywnością i sklepach internetowych.
Istnieje wiele wariantów zielonego pesto: z orzeszkami piniowymi, migdałami, z miksem orzechów piniowych nerkowców i słonecznika. Dostępne jest pesto z dodatkiem parmezanu, sera pecorino lub połączanie tych dwóch.
Cena pesto jest uzależniona od wielkości słoiczka i rodzaju pesto. Najwięcej trzeba zapłacić za pesto ze składników ekologicznych i zielone z orzeszkami piniowymi.