To jest najlepsza ryba według BBC. Świat się zajada, Polacy nie znają
Jak niemal każda ryba, karmazyn pacyficzny wpływa znakomicie na serce, nerwy i odporność, ale wg rankingu BBC jest najlepszy. Dostał aż 89 punktów na sto, uwzględniając także wpływ na urodę, metabolizm, szczupłą sylwetkę. Nie musisz jeździć po świecie, żeby się nim zajadać. Bywa dostępny nawet w dyskontach.
Jego cena nie zwali cię z nóg. Bywa dostępny za ok. 40 zł za kg, chociaż niektóre sklepy oferują go też za ok. 70 zł. Szukaj go nie tylko pod nazwą "karmazyn pacyficzny", ale też: "ryba różana" czy "czerwony okoń". To wciąż ten sam król (królowa) wśród ryb.
Znasz rankingi, w których wygrywała inna ryba? My także, nawet ich wyniki publikowaliśmy w "Poradniku Zdrowie". Liderem wg różnych kryteriów bywa dziki łosoś czy nawet makrela.
Bez obaw, wszystkie są zdrowe i warto je wprowadzić do diety. Dlaczego karmazyna? Jest sporo powodów.
Karmazyn pacyficzny: mnóstwo dobrego białka, trochę tłuszczu
Zazwyczaj polecając ryby, dietetycy stawiają na te najbardziej tłuste. Karmazyn pacyficzny (Sebastes alutus) pod tym względem nie jest liderem, chociaż należy do ryb morskich. W niczym mu to jednak nie przeszkadza.
Jego tłuszcz jest z najwyższej półki, zbawienny dla naszego układu krążenia i niezastąpiony w procesach regeneracyjnych. W połączeniu ze znakomitym białkiem (prawie 20 g na 200 g ryby) to gwarancja lepszej odporności, zdrowszych kości i nerwów, pięknej skóry i zgrabnej sylwetki.
W tej rybie jest zresztą więcej skarbów, choćby selen (ponad 60 proc. dziennego zapotrzebowania w 100 g) czy witamina B12 (40 proc.).
Polecany artykuł:
Ryba różana - korzyści zdrowotne
W 100 gramach karmazyna zwanego też rybą różana jest około 90-100 kcal i niemal 100 g czystego zdrowia.
Wspomniane tłuszcze (z grupy omega-3) zadbają o twoje serce i cały układ naczyniowy. Obniżając poziom złego cholestrerolu i triglicerydów, zapobiegasz miażdżycy, nadciśnieniu tętniczemu i wreszcie zawałom oraz udarom.
Dlaczego to ryba dobra dla układu nerwowego? Służy mu generalnie dobre odżywienie organizmu, ale spora zawartość witaminy B12 to z pewnością dodatkowy, bezcenny atut.
Dla odporności selen i witamina D, przyjaciółka układu kostnego - to też brzmi dobrze.
Co w tym wyjątkowego? W sumie niewiele. Sporo ryb to potrafi. Okoń czerwony jest po prostu najlepszy wśród wspaniałych, akurat w brytyjskich walorach, które uwzględniają też choćby walory smakowe, delikatność mięsa.
Zobacz: Najlepsze źródła białka
Okoń czerwony - po prostu spróbuj
Jak na rybę, karmazyn pacyficzny nie jest drogi. Ma dość uniwersalny smak, dobrze przyjmowany nawet przez dzieci. Mięso karmazyna jest delikatne, białe (intensywna barwa to kwestia skóry). nadaje się do pieczenia, smażenia i gotowania.
Chociaż ryba nie jest zbyt tłusta, daje uczucie sytości na dłużej i sprawdza się na diecie redukcyjnej.
Eksperci polecają go także dlatego, że żyje w czystych wodach i nie zawiera szkodliwych substancji, którymi środowisko skaził człowiek.