Z czym podawać śledzie, żeby wyszły nam na zdrowie? To proste

2024-12-04 21:55

Bez śledzia nie ma firmowego śledzika i domowej, prawdziwej Wigilii. Ścigamy się na pomysły, z czym i jak go podać, żeby było smacznie i zdrowo. Przypominamy niezawodne rozwiązania, ale uwaga - to nie jest ryba dla każdego. Sprawdź też, kto nie powinien jeść śledzi.

Z czym podawać śledzie, żeby wyszły nam na zdrowie? To proste
Autor: GettyImages

Śledź to cudowna ryba, która mogłaby gościć na stole nawet codziennie. Pomysłów nam nie zabraknie, bo przecież znakomicie komponuje się ze śmietaną, musztardą i czerwoną cebulką. Smakuje w occie, pod pierzynką i w oleju. Oczywiście, różne połączenia niosą za sobą wpływ na ostateczny wpływ na organizm dania.

Po śledziach może rozboleć głowa, nie tylko wtedy, gdy wierzysz w mit o rybce, która lubi pływać. Najlepszy śledź to ten świeży, upieczony lub ugotowany na parze. Nie dla ciebie? Mamy też inne, dobre propozycje.

Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?

Śledzie - wpływ na zdrowie

Śledzie są zdrowe - koniec i kropka. Nie oznacza to jednak, że gotowa, pełna konserwantów zalewa czy tłusta śmietana jedzona ze śledziem, również ma pozytywny wpływ na organizm.

Doskonałe ryby i tak nam wynagradzają niekorzystne dodatki, więc większość dietetyków zaleca jedzenie śledzi w każdej postaci, ale nie zaszkodzi jednak umiar i zdrowy rozsądek.

Nie trzeba być ekspertem żywieniowym, by wiedzieć, że tłusta śmietana nie jest zdrowa (ze śledziem czy bez niego) i lepiej zamienić ją na gęsty, a jednak lżejszy, jogurt.

Lubisz śledzie w zalewie? Gotowe produkty w puszce czy słoiku to zło. Domowa zalewa to zdrowszy wybór.

Śledź - tłusta ryba morska

Kto lubi śledzie i ich charakterystyczny "lekki" smak, często zapomina, że należą one do ryb tłustych. Właśnie to bogactwo dobrego tłuszczu czyni ze śledzia dietetycznego przyjaciela człowieka.

Już w 100 g ryby znajdziesz ponad 2 g bezcennych kwasów omega-3. Tymczasem dzienne zapotrzebowanie to jeden gram.

Po co nam kwasy omega? Zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i regulują ciśnienie krwi, wspomagają pracę mózgu, przyspieszają gojenie ran, regulują poziom cholesterolu. Bezcenne zalety dla społeczeństwa dotkniętego chorobami cywilizacyjnymi.

Śledzie są bogate w witaminy i minerały

Śledzie to nie tylko dobre tłuszcze. Zawierają sporo cennych witamin i minerałów. Dzięki zawartości witamin A, D i E, wpływają korzystnie na nasz układ krążenia, chronią oczy oraz zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry. Dodatkowo witamina D wraz z wapniem i fosforem wspomaga układ kostny.

Jedzenie śledzi poprawia pamięć i koncentrację, sprzyja wytwarzaniu serotoniny, hormonu odpowiedzialnego za dobry nastrój.

Śledzie - środki ostrożności przy migrenie i stosowaniu niektórych leków

Uważaj na śledzie marynowane. Duża zawartość sodu zatrzymuje wodę w organizmie. Może również powodować niestrawność, podrażnić błonę śluzową żołądka oraz zwiększyć wydzielanie soków trawiennych.

Udowodniono, że zawartość histaminy i tyraminy (pochodna psychoaktywnego związku przenoszącego informacje między komórkami), szkodzi osobom, które mają skłonności do ataków migreny.

Jedzenia śledzi powinni unikać osoby przyjmujące niektóre leki na depresję i nadciśnienie. Wysoki poziom tyraminy, może spowodować niebezpieczny skok ciśnienia tętniczego.

Niech tym razem rybka nie pływa. 10 korzyści z odstawienia alkoholu

Śledzie mogą szkodzić alergikom

Śledź, podobnie jak inne gatunki ryb, może uczulać. Alergie pokarmowe w tym przypadku najczęściej odpowiedzialne są białka zawarte w rybim mięsie. Czasami reakcja alergiczna pojawia się u osób, które wcześniej nie miały żadnych oznak uczulenia.

Histamina jest naturalnie produkowana przez nasz organizm, ale ta zawarta w pożywieniu nie ulega rozkładowi, a jej nadmiar może prowadzić do zatruć i reakcji alergicznych.

Jak kupić śledzia dobrej jakości?

Najlepiej kupić śledzia z beczki. Paczkowane i już przygotowane w przyprawach czy sosie są z pewnością mniej zdrowe. Rybę najlepiej doprawić samodzielnie.

W sklepie najłatwiej kupić płaty śledziowe lub tzw. matiasy, czyli filety z młodych śledzi, które nie osiągnęły dojrzałości płciowej, dlatego ich mięso jest niezwykle delikatne. Te ryby najczęściej sprzedawane są po uprzednim osoleniu, dlatego należy porządnie wymoczyć je w wodzie przed ich przyrządzeniem.

Poradnik Zdrowie Google News
Autor:

Jak zrobić dobre śledzie?

Najlepszym pomysłem jest upieczenie lub ugotowanie na parze świeżej ryby. Kto jednak oprze się tradycyjnym śledziowym daniom ze śmietaną czy w oleju? Popularne jest też podawanie śledzia w różnego typu zalewach – olejowych, octowych czy w sosach. 

Cóż, tradycja rzecz święta, chociaż raz w roku - śledź wciąż jest dla nas korzystnym elementem diety. Jeśli zalewa będzie domowa, na pewno potencjalna szkodliwość spada.

Może wypróbuj śledzie w sosie musztardowo-miodowym, z żurawiną czy grzybami leśnymi? Tradycja wcale cię nie zmusza do jedzenia ich co roku w tej samej formie, a te połączenia są z pewnością zdrowsze od octu i oleju.

Warto też wypróbować śledzia pod pierzynką, tradycyjne danie kaszubskie. Podawane nieraz w estetycznych słoikach jest wyjątkową ozdobą stołu. Poza śledziem, w takiej sałatce znajdziesz cebulę, ziemniaki, buraki, marchewkę i koperek - samo dobro. Skład możesz zresztą zmieniać zgodnie z upodobaniami.

poradnikzdrowie.pl - DOBRZE POSŁUCHAĆ. Drogowskazy Eska Rock
Michał Wrzosek: „zdrowe życie zamiast restrykcyjnej diety”. DROGOWSKAZY