Śledź to cudowna ryba, która mogłaby gościć na stole nawet codziennie. Pomysłów nam nie zabraknie, bo przecież znakomicie komponuje się ze śmietaną, musztardą i czerwoną cebulką. Smakuje w occie, pod pierzynką i w oleju. Oczywiście, różne połączenia niosą za sobą wpływ na ostateczny wpływ na organizm dania.
Po śledziach może rozboleć głowa, nie tylko wtedy, gdy wierzysz w mit o rybce, która lubi pływać. Najlepszy śledź to ten świeży, upieczony lub ugotowany na parze. Nie dla ciebie? Mamy też inne, dobre propozycje.
Śledzie - wpływ na zdrowie
Śledzie są zdrowe - koniec i kropka. Nie oznacza to jednak, że gotowa, pełna konserwantów zalewa czy tłusta śmietana jedzona ze śledziem, również ma pozytywny wpływ na organizm.
Doskonałe ryby i tak nam wynagradzają niekorzystne dodatki, więc większość dietetyków zaleca jedzenie śledzi w każdej postaci, ale nie zaszkodzi jednak umiar i zdrowy rozsądek.
Nie trzeba być ekspertem żywieniowym, by wiedzieć, że tłusta śmietana nie jest zdrowa (ze śledziem czy bez niego) i lepiej zamienić ją na gęsty, a jednak lżejszy, jogurt.
Lubisz śledzie w zalewie? Gotowe produkty w puszce czy słoiku to zło. Domowa zalewa to zdrowszy wybór.
Śledź - tłusta ryba morska
Kto lubi śledzie i ich charakterystyczny "lekki" smak, często zapomina, że należą one do ryb tłustych. Właśnie to bogactwo dobrego tłuszczu czyni ze śledzia dietetycznego przyjaciela człowieka.
Już w 100 g ryby znajdziesz ponad 2 g bezcennych kwasów omega-3. Tymczasem dzienne zapotrzebowanie to jeden gram.
Po co nam kwasy omega? Zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i regulują ciśnienie krwi, wspomagają pracę mózgu, przyspieszają gojenie ran, regulują poziom cholesterolu. Bezcenne zalety dla społeczeństwa dotkniętego chorobami cywilizacyjnymi.
Śledzie są bogate w witaminy i minerały
Śledzie to nie tylko dobre tłuszcze. Zawierają sporo cennych witamin i minerałów. Dzięki zawartości witamin A, D i E, wpływają korzystnie na nasz układ krążenia, chronią oczy oraz zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry. Dodatkowo witamina D wraz z wapniem i fosforem wspomaga układ kostny.
Jedzenie śledzi poprawia pamięć i koncentrację, sprzyja wytwarzaniu serotoniny, hormonu odpowiedzialnego za dobry nastrój.
Śledzie - środki ostrożności przy migrenie i stosowaniu niektórych leków
Uważaj na śledzie marynowane. Duża zawartość sodu zatrzymuje wodę w organizmie. Może również powodować niestrawność, podrażnić błonę śluzową żołądka oraz zwiększyć wydzielanie soków trawiennych.
Udowodniono, że zawartość histaminy i tyraminy (pochodna psychoaktywnego związku przenoszącego informacje między komórkami), szkodzi osobom, które mają skłonności do ataków migreny.
Jedzenia śledzi powinni unikać osoby przyjmujące niektóre leki na depresję i nadciśnienie. Wysoki poziom tyraminy, może spowodować niebezpieczny skok ciśnienia tętniczego.
Niech tym razem rybka nie pływa. 10 korzyści z odstawienia alkoholu
Śledzie mogą szkodzić alergikom
Śledź, podobnie jak inne gatunki ryb, może uczulać. Alergie pokarmowe w tym przypadku najczęściej odpowiedzialne są białka zawarte w rybim mięsie. Czasami reakcja alergiczna pojawia się u osób, które wcześniej nie miały żadnych oznak uczulenia.
Histamina jest naturalnie produkowana przez nasz organizm, ale ta zawarta w pożywieniu nie ulega rozkładowi, a jej nadmiar może prowadzić do zatruć i reakcji alergicznych.
Jak kupić śledzia dobrej jakości?
Najlepiej kupić śledzia z beczki. Paczkowane i już przygotowane w przyprawach czy sosie są z pewnością mniej zdrowe. Rybę najlepiej doprawić samodzielnie.
W sklepie najłatwiej kupić płaty śledziowe lub tzw. matiasy, czyli filety z młodych śledzi, które nie osiągnęły dojrzałości płciowej, dlatego ich mięso jest niezwykle delikatne. Te ryby najczęściej sprzedawane są po uprzednim osoleniu, dlatego należy porządnie wymoczyć je w wodzie przed ich przyrządzeniem.
Jak zrobić dobre śledzie?
Najlepszym pomysłem jest upieczenie lub ugotowanie na parze świeżej ryby. Kto jednak oprze się tradycyjnym śledziowym daniom ze śmietaną czy w oleju? Popularne jest też podawanie śledzia w różnego typu zalewach – olejowych, octowych czy w sosach.
Cóż, tradycja rzecz święta, chociaż raz w roku - śledź wciąż jest dla nas korzystnym elementem diety. Jeśli zalewa będzie domowa, na pewno potencjalna szkodliwość spada.
Może wypróbuj śledzie w sosie musztardowo-miodowym, z żurawiną czy grzybami leśnymi? Tradycja wcale cię nie zmusza do jedzenia ich co roku w tej samej formie, a te połączenia są z pewnością zdrowsze od octu i oleju.
Warto też wypróbować śledzia pod pierzynką, tradycyjne danie kaszubskie. Podawane nieraz w estetycznych słoikach jest wyjątkową ozdobą stołu. Poza śledziem, w takiej sałatce znajdziesz cebulę, ziemniaki, buraki, marchewkę i koperek - samo dobro. Skład możesz zresztą zmieniać zgodnie z upodobaniami.