Z czym podawać śledzie, żeby wyszły nam na zdrowie? To proste
Bez śledzia nie ma firmowego śledzika i domowej, prawdziwej Wigilii. Ścigamy się na pomysły, z czym i jak go podać, żeby było smacznie i zdrowo. Przypominamy niezawodne rozwiązania, ale uwaga - to nie jest ryba dla każdego. Sprawdź też, kto nie powinien jeść śledzi.
Śledź to cudowna ryba, która mogłaby gościć na stole nawet codziennie. Pomysłów nam nie zabraknie, bo przecież znakomicie komponuje się ze śmietaną, musztardą i czerwoną cebulką. Smakuje w occie, pod pierzynką i w oleju. Oczywiście, różne połączenia niosą za sobą wpływ na ostateczny wpływ na organizm dania.
Po śledziach może rozboleć głowa, nie tylko wtedy, gdy wierzysz w mit o rybce, która lubi pływać. Najlepszy śledź to ten świeży, upieczony lub ugotowany na parze. Nie dla ciebie? Mamy też inne, dobre propozycje.
Śledzie - wpływ na zdrowie
Śledzie są zdrowe - koniec i kropka. Nie oznacza to jednak, że gotowa, pełna konserwantów zalewa czy tłusta śmietana jedzona ze śledziem, również ma pozytywny wpływ na organizm.
Doskonałe ryby i tak nam wynagradzają niekorzystne dodatki, więc większość dietetyków zaleca jedzenie śledzi w każdej postaci, ale nie zaszkodzi jednak umiar i zdrowy rozsądek.
Nie trzeba być ekspertem żywieniowym, by wiedzieć, że tłusta śmietana nie jest zdrowa (ze śledziem czy bez niego) i lepiej zamienić ją na gęsty, a jednak lżejszy, jogurt.
Lubisz śledzie w zalewie? Gotowe produkty w puszce czy słoiku to zło. Domowa zalewa to zdrowszy wybór.
Śledź - tłusta ryba morska
Kto lubi śledzie i ich charakterystyczny "lekki" smak, często zapomina, że należą one do ryb tłustych. Właśnie to bogactwo dobrego tłuszczu czyni ze śledzia dietetycznego przyjaciela człowieka.
Już w 100 g ryby znajdziesz ponad 2 g bezcennych kwasów omega-3. Tymczasem dzienne zapotrzebowanie to jeden gram.
Po co nam kwasy omega? Zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i regulują ciśnienie krwi, wspomagają pracę mózgu, przyspieszają gojenie ran, regulują poziom cholesterolu. Bezcenne zalety dla społeczeństwa dotkniętego chorobami cywilizacyjnymi.
Śledzie są bogate w witaminy i minerały
Śledzie to nie tylko dobre tłuszcze. Zawierają sporo cennych witamin i minerałów. Dzięki zawartości witamin A, D i E, wpływają korzystnie na nasz układ krążenia, chronią oczy oraz zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry. Dodatkowo witamina D wraz z wapniem i fosforem wspomaga układ kostny.
Jedzenie śledzi poprawia pamięć i koncentrację, sprzyja wytwarzaniu serotoniny, hormonu odpowiedzialnego za dobry nastrój.
Śledzie - środki ostrożności przy migrenie i stosowaniu niektórych leków
Uważaj na śledzie marynowane. Duża zawartość sodu zatrzymuje wodę w organizmie. Może również powodować niestrawność, podrażnić błonę śluzową żołądka oraz zwiększyć wydzielanie soków trawiennych.
Udowodniono, że zawartość histaminy i tyraminy (pochodna psychoaktywnego związku przenoszącego informacje między komórkami), szkodzi osobom, które mają skłonności do ataków migreny.
Jedzenia śledzi powinni unikać osoby przyjmujące niektóre leki na depresję i nadciśnienie. Wysoki poziom tyraminy, może spowodować niebezpieczny skok ciśnienia tętniczego.
Niech tym razem rybka nie pływa. 10 korzyści z odstawienia alkoholu
Śledzie mogą szkodzić alergikom
Śledź, podobnie jak inne gatunki ryb, może uczulać. Alergie pokarmowe w tym przypadku najczęściej odpowiedzialne są białka zawarte w rybim mięsie. Czasami reakcja alergiczna pojawia się u osób, które wcześniej nie miały żadnych oznak uczulenia.
Histamina jest naturalnie produkowana przez nasz organizm, ale ta zawarta w pożywieniu nie ulega rozkładowi, a jej nadmiar może prowadzić do zatruć i reakcji alergicznych.
Jak kupić śledzia dobrej jakości?
Najlepiej kupić śledzia z beczki. Paczkowane i już przygotowane w przyprawach czy sosie są z pewnością mniej zdrowe. Rybę najlepiej doprawić samodzielnie.
W sklepie najłatwiej kupić płaty śledziowe lub tzw. matiasy, czyli filety z młodych śledzi, które nie osiągnęły dojrzałości płciowej, dlatego ich mięso jest niezwykle delikatne. Te ryby najczęściej sprzedawane są po uprzednim osoleniu, dlatego należy porządnie wymoczyć je w wodzie przed ich przyrządzeniem.
Jak zrobić dobre śledzie?
Najlepszym pomysłem jest upieczenie lub ugotowanie na parze świeżej ryby. Kto jednak oprze się tradycyjnym śledziowym daniom ze śmietaną czy w oleju? Popularne jest też podawanie śledzia w różnego typu zalewach – olejowych, octowych czy w sosach.
Cóż, tradycja rzecz święta, chociaż raz w roku - śledź wciąż jest dla nas korzystnym elementem diety. Jeśli zalewa będzie domowa, na pewno potencjalna szkodliwość spada.
Może wypróbuj śledzie w sosie musztardowo-miodowym, z żurawiną czy grzybami leśnymi? Tradycja wcale cię nie zmusza do jedzenia ich co roku w tej samej formie, a te połączenia są z pewnością zdrowsze od octu i oleju.
Warto też wypróbować śledzia pod pierzynką, tradycyjne danie kaszubskie. Podawane nieraz w estetycznych słoikach jest wyjątkową ozdobą stołu. Poza śledziem, w takiej sałatce znajdziesz cebulę, ziemniaki, buraki, marchewkę i koperek - samo dobro. Skład możesz zresztą zmieniać zgodnie z upodobaniami.