Zakwaszenie organizmu: objawy. Jak dbać o równowagę kwasowo-zasadową?

2015-01-22 6:59

Na czym polega zakwaszenie organizmu? Produkty żywnościowe, oprócz kaloryczności i wartości odżywczych, mają także właściwości kwaso- albo zasadotwórcze. Ma to znaczenie dla zdrowia, ponieważ wpływa na odczyn pH krwi. Zwykle nierozsądna dieta powoduje nadmiar kwasów w organizmie, czyli zakwaszenie organizmu. Sprawdź, jaki są objawy zakwaszenia organizmu i jak mu zapobiegać.

Zakwaszenie organizmu: objawy. Jak dbać o równowagę kwasowo-zasadową?
Autor: Photos.com Sprawdź, jaki są objawy zakwaszenia organizmu i jak mu zapobiegać?

Spis treści

  1. Zakwaszenie organizmu a równowaga kwasowo-zasadowa
  2. Jak uniknąć zakwaszenia organizmu?
  3. Objawy zakwaszenia organizmu
  4. Skutki zakwaszenia organizmu

Objawy zakwaszenia organizmu łatwo przeoczyć lub przypisać innym problemom zdrowotnym. Większość laików, nie mających pojęcia o dietetyce nie wie, co to jest równowaga kwasowo-zasadowa i nie zdaje sobie sprawy z konsekwencji jakie następują, gdy zostaje ona zachwiana.

Zakwaszenie organizmu a równowaga kwasowo-zasadowa

Równowaga kwasowo-zasadowa to stan, w którym zachowany jest odpowiedni stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący poprawne pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. W prostszych słowach to po prostu odpowiednia równowaga, która pozwala utrzymać harmonię w naszym organizmie.

Stan równowagi kwasowo-zasadowej osiągamy, kiedy zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45. Większe pH oznacza przewagę składników zasadowych, mniejsze - przewagę składników kwaśnych.

Niebezpieczne dla organizmu zachwianie równowagi występuje przy pH mniejszym niż 6,8 i większym niż 7,8 (dla krwi). W skrajnych przypadkach białka ulegają denaturacji, przestają działać enzymy komórkowe, ustaje wymiana gazów oddechowych.

Zachwiana równowaga kwasowo- zasadowa może być niezwykle groźna dla naszego organizmu. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej powodują kwasicę i zasadowicę. W obu przypadkach jest to stan, w którym dochodzi do zaburzeń odczynu pH krwi. Jest się czego obawiać. Obydwie choroby mogą nawet doprowadzić do śmierci.

Czy grozi ci zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie?

Pytanie 1 z 9
1. W ciągu dnia jem:

Jak uniknąć zakwaszenia organizmu?

Zasadniczy wpływ na zachowanie równowagi w naszym organizmie ma dieta. Produkty jakie spożywamy na co dzień możemy podzielić na kwasotwórcze i alkalizujące.

Oto kilka zasad jak łączyć produkty, żeby cieszyć się zdrowiem i zachować równowagę kwasowo-zasadową:

  • po spożyciu 100 g ryżu oraz 100 gramów piersi kurczaka odkwaszamy nasz organizm jedząc 200 g pomidorów oraz 200 g jabłek,
  • 100 g makaronu i 100 g wołowiny odkwaszamy poprzez 100 g buraków i 150 g pomidorów,
  • 100 g płatków owsianych i 100 g jajek odkwaszamy poprzez 200 gram pomidorów oraz 150 g ogórków.
Ważne

Produkty kwasotwórcze:

  • kasza jęczmienna
  • płatki owsiane
  • ryż
  • makaron
  • mięso wieprzowe
  • mięso wołowe
  • jaja
  • ser tylżycki

Produkty alkalizujące:

  • mleko
  • buraki
  • ziemniaki
  • marchew
  • pomidory
  • sałata
  • ogórki
  • kapusta
  • czarne porzeczki
  • wiśnie
  • gruszki
  • truskawki

Należy pamiętać jak ważnym czynnikiem jest odpowiednie komponowanie posiłków, czyli wprowadzenie do diety produktów alkalizujących oraz zawierających odpowiednie minerały, niezbędne do zobojętnienia wydalanych kwasów (sód, magnez, wapń, potas).

Wielu z nas dostarcza odpowiednią ilość białek, węglowodanów oraz tłuszczów, zapominając o odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Witaminy są niezbędne dla odpowiedniego funkcjonowania naszego organizmu, dlatego do każdej porcji ryżu (makaronu lub kaszy) z mięsem należy dodać dużą porcję warzyw. Warto też włączyć preparat witaminowo-mineralny, który pomoże uzupełnić niedobory z diety talerzowej.

Niestety dieta, jaką dziś stosuje większość społeczeństwa, powoduje zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej i zakwaszenie całego ustroju. A nadmiar kwasów w organizmie wyrządza mu sporo krzywd. Kwasy powodują starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchnięcia, gdy organizm zatrzymuje wodę, żeby je rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom. Komórki rakowe szybciej rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy zdrowe komórki giną.

Objawy zakwaszenia organizmu

Oto niektóre objawy zakwaszenia organizmu:

  • ciemne kręgi pod oczami,
  • bóle głowy,
  • niestrawność,
  • pryszcze i krosty,
  • częste zaziębienia,
  • zawroty głowy,
  • nudności,
  • mroczki przed oczami,
  • gorycz lub kwas w ustach,
  • obłożony język,
  • uderzenia krwi do głowy,
  • osłabienie fizyczne to tylko niektóre z objawów nadmiernej kwasowości. Przy zakwaszeniu organizm traci bardzo wiele energii, aby z trudem utrzymać prawidłowe pH krwi; ta energia mogłaby być użyta na przykład do likwidowania nadwagi.

Skutki zakwaszenia organizmu

Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów. Warto więc zwracać uwagę na dobór spożywanych produktów. Zdrowie i dobre samopoczucie na pewno są tego warte.