Zakwaszenie organizmu: objawy. Jak dbać o równowagę kwasowo-zasadową?

2015-01-22 6:59

Na czym polega zakwaszenie organizmu? Produkty żywnościowe, oprócz kaloryczności i wartości odżywczych, mają także właściwości kwaso- albo zasadotwórcze. Ma to znaczenie dla zdrowia, ponieważ wpływa na odczyn pH krwi. Zwykle nierozsądna dieta powoduje nadmiar kwasów w organizmie, czyli zakwaszenie organizmu. Sprawdź, jaki są objawy zakwaszenia organizmu i jak mu zapobiegać.

Zakwaszenie organizmu: objawy. Jak dbać o równowagę kwasowo-zasadową?
Autor: Photos.com Sprawdź, jaki są objawy zakwaszenia organizmu i jak mu zapobiegać?

Spis treści

  1. Zakwaszenie organizmu a równowaga kwasowo-zasadowa
  2. Jak uniknąć zakwaszenia organizmu?
  3. Objawy zakwaszenia organizmu
  4. Skutki zakwaszenia organizmu

Objawy zakwaszenia organizmu łatwo przeoczyć lub przypisać innym problemom zdrowotnym. Większość laików, nie mających pojęcia o dietetyce nie wie, co to jest równowaga kwasowo-zasadowa i nie zdaje sobie sprawy z konsekwencji jakie następują, gdy zostaje ona zachwiana.

Zakwaszenie organizmu a równowaga kwasowo-zasadowa

Równowaga kwasowo-zasadowa to stan, w którym zachowany jest odpowiedni stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący poprawne pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. W prostszych słowach to po prostu odpowiednia równowaga, która pozwala utrzymać harmonię w naszym organizmie.

Stan równowagi kwasowo-zasadowej osiągamy, kiedy zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45. Większe pH oznacza przewagę składników zasadowych, mniejsze - przewagę składników kwaśnych.

Niebezpieczne dla organizmu zachwianie równowagi występuje przy pH mniejszym niż 6,8 i większym niż 7,8 (dla krwi). W skrajnych przypadkach białka ulegają denaturacji, przestają działać enzymy komórkowe, ustaje wymiana gazów oddechowych.

Zachwiana równowaga kwasowo- zasadowa może być niezwykle groźna dla naszego organizmu. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej powodują kwasicę i zasadowicę. W obu przypadkach jest to stan, w którym dochodzi do zaburzeń odczynu pH krwi. Jest się czego obawiać. Obydwie choroby mogą nawet doprowadzić do śmierci.

Jak uniknąć zakwaszenia organizmu?

Zasadniczy wpływ na zachowanie równowagi w naszym organizmie ma dieta. Produkty jakie spożywamy na co dzień możemy podzielić na kwasotwórcze i alkalizujące.

Oto kilka zasad jak łączyć produkty, żeby cieszyć się zdrowiem i zachować równowagę kwasowo-zasadową:

  • po spożyciu 100 g ryżu oraz 100 gramów piersi kurczaka odkwaszamy nasz organizm jedząc 200 g pomidorów oraz 200 g jabłek,
  • 100 g makaronu i 100 g wołowiny odkwaszamy poprzez 100 g buraków i 150 g pomidorów,
  • 100 g płatków owsianych i 100 g jajek odkwaszamy poprzez 200 gram pomidorów oraz 150 g ogórków.
Ważne

Produkty kwasotwórcze:

  • kasza jęczmienna
  • płatki owsiane
  • ryż
  • makaron
  • mięso wieprzowe
  • mięso wołowe
  • jaja
  • ser tylżycki

Produkty alkalizujące:

  • mleko
  • buraki
  • ziemniaki
  • marchew
  • pomidory
  • sałata
  • ogórki
  • kapusta
  • czarne porzeczki
  • wiśnie
  • gruszki
  • truskawki

Należy pamiętać jak ważnym czynnikiem jest odpowiednie komponowanie posiłków, czyli wprowadzenie do diety produktów alkalizujących oraz zawierających odpowiednie minerały, niezbędne do zobojętnienia wydalanych kwasów (sód, magnez, wapń, potas).

Wielu z nas dostarcza odpowiednią ilość białek, węglowodanów oraz tłuszczów, zapominając o odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Witaminy są niezbędne dla odpowiedniego funkcjonowania naszego organizmu, dlatego do każdej porcji ryżu (makaronu lub kaszy) z mięsem należy dodać dużą porcję warzyw. Warto też włączyć preparat witaminowo-mineralny, który pomoże uzupełnić niedobory z diety talerzowej.

Niestety dieta, jaką dziś stosuje większość społeczeństwa, powoduje zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej i zakwaszenie całego ustroju. A nadmiar kwasów w organizmie wyrządza mu sporo krzywd. Kwasy powodują starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchnięcia, gdy organizm zatrzymuje wodę, żeby je rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom. Komórki rakowe szybciej rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy zdrowe komórki giną.

Objawy zakwaszenia organizmu

Oto niektóre objawy zakwaszenia organizmu:

  • ciemne kręgi pod oczami,
  • bóle głowy,
  • niestrawność,
  • pryszcze i krosty,
  • częste zaziębienia,
  • zawroty głowy,
  • nudności,
  • mroczki przed oczami,
  • gorycz lub kwas w ustach,
  • obłożony język,
  • uderzenia krwi do głowy,
  • osłabienie fizyczne to tylko niektóre z objawów nadmiernej kwasowości. Przy zakwaszeniu organizm traci bardzo wiele energii, aby z trudem utrzymać prawidłowe pH krwi; ta energia mogłaby być użyta na przykład do likwidowania nadwagi.

Skutki zakwaszenia organizmu

Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów. Warto więc zwracać uwagę na dobór spożywanych produktów. Zdrowie i dobre samopoczucie na pewno są tego warte.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE