Boczniaki - wartości odżywcze. Czy boczniaki są zdrowe?
Boczniaki to grzyby, które mają niezwykłe wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Boczniaki obniżają poziom cukru i cholesterolu, a także niszczą komórki nowotworowe. Dodatkowo są źródłem białka, witamin i soli mineralnych. Warto włączyć je do diety, jeśli chcesz walczyć z przedwczesnym starzeniem się.
Spis treści
- Boczniaki - gdzie rosną? Jak wyglądają?
- Boczniaki - wartości odżywcze i właściwości
- Boczniaki mogą zastąpić mięso
- Boczniaki - jak przyrządzić?
Boczniaki to grzyby bardzo popularne w polskiej kuchni. Nic dziwnego, gdyż mają wyjątkowe wartości odżywcze i właściwości. Boczniaki to grzyby, które odznaczają się sporą zawartością witamin i składników mineralnych, a dodatkowo zawierają substancję, która ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe.
Boczniaki - gdzie rosną? Jak wyglądają?
Boczniaki rosną na pniach drzew liściastych, nie tylko w lasach, ale też w parkach i ogrodach. Tworzą grupy, układając się dachówkowato.
Ich kapelusze (o średnicy 5–15 cm) mają kształt muszli, barwę od popielatej do ciemnoszarej.
Trzon wyrasta asymetrycznie, z boku grzyba.
Na grzybobranie można wybrać się od listopada, a jeśli zima jest łagodna, to nawet i do lutego. Jednak najłatwiej boczniaki kupić, zazwyczaj są w dziale warzywnym, obok pieczarek.
Boczniaki - wartości odżywcze i właściwości
Boczniaki zawierają białko w 70 proc. przyswajalne i sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. W odróżnieniu od leśnych grzybów są bogate w witaminy i sole mineralne.
Mają komplet witamin z grupy B, witaminę C (porcja 100 g pokrywa w 15 proc. dzienne zapotrzebowanie). Obfitują także w wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk.
Naukowcy japońscy wykazali, że ekstrakt z boczniaka, zawierający aktywną substancję – pleuran, może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych.
Największa popularnością cieszą się dwa gatunki: boczniak ostrygowy i cytrynowy.
Badacze słowaccy wyizolowali z boczniaka beta-glukan – związek poprawiający odporność organizmu i zwalczający niektóre nowotwory.
Przy regularnym jadaniu boczniaków obniża się stężenie cholesterolu, osobom chorym na cukrzycę spada poziom cukru, u osób z miażdżycą poprawia się stan naczyń krwionośnych.
Boczniki zawierają ergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania.
Dzięki tym niezwykłym zaletom odżywczym i korzystnemu działaniu na organizm zaliczane są do grzybów leczniczych.
Boczniaki mogą zastąpić mięso
Grzyby te mogą świetnie imitować mięso. Boczniaki to znany już i bardzo lubiany wśród wegan substytut… flaczków. Można z nich przyrządzić (po zamarynowaniu i upieczeniu) także kotlety do burgerów.
Boczniaki - jak przyrządzić?
Niestety, boczniaki nie są tak aromatyczne jak grzyby leśne. Najsmaczniejsze są niezbyt duże kapelusze, starsze boczniaki są łykowate. Po ugotowaniu można je wykorzystać do sałatki, zupy, jako farsz do naleśników lub pierogów, dodać do omletu.
Boczniaki można zamrażać, suszyć i marynować. Suszonymi trzonami warto wzbogacić smak mielonego mięsa lub sosu. To wyjątkowo delikatne grzyby, dlatego trzeba je ostrożnie myć (szybko, bo nasiąkną).
Jeśli zależy ci, by kapelusze były w całości, najlepiej kup zapakowane w koszyku lub na tacce – są kruche i łamliwe.
Polecany artykuł:
miesięcznik "Zdrowie"