Czy każdy może pić mleko owsiane? Zanim kupisz zwróć uwagę na te szczegóły

2024-11-30 9:34

Mleko owsiane, a tak naprawdę napój owsiany, to popularna alternatywa krowiego mleka, która dość często serwowana jest choćby do kawy. Zdecydowaną zaletą jest fakt, że posiada lekko kremową konsystencję i w odróżnieniu od mleka sojowego pozbawione jest goryczki, a wręcz ma lekko słodką nutę. Sprawdzamy jednak, czy poza zaletami nie ma także wad.

Czy każdy może pić mleko owsiane? Zanim kupisz zwróć uwagę na te szczegóły
Autor: Fot. Getty Images

Główną zaletą wszystkich napojów roślinnych jest brak laktozy. To częsty powód, dla którego konsumenci poszukują alternatyw i nowych smaków. Stąd gama dostępnych produktów z przeznaczeniem do picia wegańskiej kawy wciąż się poszerza. Niemniej, zanim wrzucimy do koszyka mleko owsiane, warto dokładnie przeczytać etykietę.

W formie: Płatki owsiane

Czy mleko owsiane jest zdrowsze od zwykłego?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, a powód jest prosty - każde z nich dostarcza cennych składników. Przede wszystkim warto zaznaczyć, że mleko owsiane nie zawiera zbyt dużo białka. 

Porównując mleko krowie o zawartości tłuszczu 3,2 % do napoju roślinnego można zauważyć, że w 250 ml, czyli w jednej szklance mieści się zaledwie od 3 do 4 g białka. Natomiast w krowim odpowiedniku znajdziemy 8 g. 

Kolejna kwestia to witamina D. W 250 ml krowiego mleka znajdziesz 108 UI witaminy D, natomiast w owsianym 101 UI. Natomiast jeśli chodzi o zawartość witaminy A, to wygrywa napój owsiany, który w jednej szklance pomieści 150 mcg, natomiast krowie mleko niemal połowę tej wartości, bo 72 mcg.

Kolejnym zaskoczeniem może być zawartość wapnia. Otóż w 250 ml mleka owsianego mieści się 350 mg wapnia, a  odpowiedniku 291 mg. Kolejną zaletą roślinnego zamiennika jest zawartość żelaza. Wypijając jedną szklankę, dostarczamy 1,8 mg tego pierwiastka, natomiast krowie mleko nie posiada żelaza.

Co daje picie mleka owsianego? 

Poza wymienionymi wyżej zaletami, czyli brakiem laktozy, poziomem wapnia, czy witaminy A, mleko owsiane ja jeszcze jedną pozytywną cechę. Chodzi o błonnik, którego nie znajdziemy w krowim odpowiedniku. Co więcej, to właśnie w owsianym odpowiedniku jest go najwięcej spośród roślinnych propozycji dostępnych na rynku.

Na szczególną uwagę zasługuje beta-glukan. Ta rozpuszczalna frakcja błonnika obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Poza tym za sprawą aktywacji makrofagów i limfocytów stymuluje komórki odpornościowe, dzięki czemu łatwiej chronić się przed patogenami. 

Beta-glukan dodatkowo wspiera rozwój mikrobioty jelitowej a dzięki temu, że zatrzymuje uczucie sytości na dłużej, wspomaga odchudzanie i ułatwia kontrolowanie masy ciała.

Co jest złego w mleku owsianym?

Przede wszystkim należy pamiętać, że napój owsiany zawiera znacznie więcej węglowodanów niż krowie mleko. W jednej szklane roślinnego odpowiednika znajduje się aż dwa razy więcej węglowodanów (24 g), aniżeli w przypadku klasycznego mleka o zawartości tłuszczy 3,2% (12 g).

Wbrew pozorom to bardzo istotne, ponieważ zdaniem dietetyków sięgając po mleko owsiane o wysokiej zawartości węglowodanów i niskiej zawartości białka możemy przyczynić się do nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi. A zatem ostrożność muszą zachować osoby z insulinoopornością oraz chorzy na cukrzycę. 

Warto także zaznaczyć, że nie brakuje napojów roślinnych o określonej nucie smakowej, takiej jak wanilia czy czekolada. Pojawiają się również wersje oznaczone jako produkt stworzony specjalnie do kawy. Tu musimy być czujni i czytać etykiety, ponieważ w tego rodzaju napojach dodawany jest cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy, albo co gorsza, obydwa te składniki jednoczenie. 

To sprawia, że rośnie ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 zwłaszcza jeżeli każdego dnia wybieramy taki produkt, a w diecie nie brakuje np. białego pieczywa, jogurtów, wędlin, słodyczy, czy przetworzonej żywności i napojów gazowanych.

Napój owsiany może zawierać gluten pomimo tego, że sam owies jest wolny od tego białka, to jednak wiele produktów owsianych jest zanieczyszczonych glutenem ze względu na proces przetwarzania. Dlatego osoby z nietolerancją glutenu oraz celiakią powinny wybierać wyłącznie certyfikowane produkty oznaczone przekreślonym kłosem.

Podsumowując, jeżeli chcemy wypić czasem mleko owsiane, zwracajmy uwagę na etykietę. Ważne, aby wybierać produkty z mniejszą ilością węglowodanów, a większą zawartością błonnika i białka. Dodatkowo należy bezwzględnie unikać napojów z dodatkiem cukru, czy substancji słodzących.