Mleko o smaku ciasteczek rozgrzewa i leczy. Idealne na przeziębienie
Sezon na infekcje trwa dlatego chcąc zwalczyć przeziębienie domowymi sposobami, warto sięgnąć nie tylko po popularne syropy. Istnieje pewna mikstura, którą pokochają także dzieciaki. Dlatego jeśli w domu masz zasmarkaną marudę koniecznie przygotuj ciasteczkowe mleko.
Rozgrzewające napoje to jeden z domowych sposobów na poprawę samopoczucia i pozbycie się przeziębienia. Dzieci jednak niechętnie piją ziołowe mieszanki, a syropy z czosnkiem i cebulą potrafią ich zniechęcić do próbowania nowości. Dlatego tym razem mamy zupełnie inną propozycję.
Ciasteczkowe mleko na przeziębienie. Jak zrobić pyszną miksturę?
W latach 90. bardzo popularne było przygotowywanie ciepłego mleka z dodatkiem masła lub czosnku i miodu. Jednym dzieciom smakowało, inne uciekały jak tylko poczuły zapach. Dlatego choć rodzice starali się na różne sposoby, aby przekonać maluchy do wypicia czegoś, co poprawi ich samopoczucie, to skutki były różne.
Z biegiem czasu mikstura zaczęła przybierać nowe formy. Dziś możemy śmiało przygotować taką wersję w której zdecydowanie nie będzie aromatu czosnku. Główne składniki to mleko, cynamon, trochę kardamonu i innych przypraw. Dzięki temu dzieci mają wrażenie, że ktoś dał im ciasteczkowy napój i bez wahania wypijają całą szklankę.
Składniki:
- 500 ml mleka (najlepiej 2 proc. tłuszczu),
- pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta kardamonu,
- jeden goździk,
- łyżeczka świeżo startej skórki z pomarańczy,
- łyżeczka miodu (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Do garnka wlać mleko, dodać przyprawy oraz skórkę z pomarańczy. Zagotować. Jeśli dzieci nie lubią jak coś im fruwa w napoju, przecedzić przez sitko. Odstawić do przestudzenia. Kiedy mikstura nieco ostygnie dodać miód. Wymieszać. Podawać dobrze ciepłe mleko ciasteczkowe, ale nigdy gorące. Podane proporcje pozwolą przygotować miksturę dla dwójki dzieci (każdemu po 250ml, czyli po szklance).
Jak działa mleko ciasteczkowe? Przeciwzapalne właściwości
Zadaniem mleka z przyprawami jest nie tylko rozgrzanie malucha po spacerze w chłodny dzień. Odpowiednio dobrana kompozycja oparta na cynamonie działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbrzybiczo. Dlatego warto stosować go podczas przeziębienia i infekcji górnego układu oddechowego.
Kardamon z kolei złagodzi kaszel i udrożni zatkany nos, a to częsty i uciążliwy problem zwłaszcza, kiedy dotyka dzieci. Goździki natomiast wykazują nie tylko przeciwzapalne działanie, ale także łagodzą dolegliwości bólowe. Stąd bóle mięśni i stawów, bóle głowy mogą ulec zmniejszeniu lub ustąpić kiedy dzieci będą codziennie pić po szklance ciasteczkowego mleka.
Gałka muszkatołowa także działa przeciwzapalnie, ale jej dodatkowym atutem jest zdolność do łagodzenia kaszlu i redukcja ogólnie pojętego złego samopoczucia, które towarzyszy nam podczas przeziębienia.
Miód to nie tylko dodatkowy walor smakowy, ale także składnik, który działa przeciwzapalnie i od wieków stosowany jest w domowym leczeniu. Warto pamiętać, aby nie dodawać go do gorącej mikstury, ponieważ straci swoje właściwości. Mleko powinno być ciepłe. Starta skórka z pomarańczy podkreśli smak całości i dostarczy witaminę C.
Tak przyrządzone mleko o smaku ciasteczek można podawać dzieciom nie tylko podczas przeziębienia, ale również w formie napoju wzmacniającego odporność.