Najgorsze produkty przy hemoroidach. Ogranicz je, aby złagodzić pieczenie
Hemoroidy to dolegliwość, z którą co druga osoba spotka się przynajmniej raz w życiu. Z tego względu warto wiedzieć, które pokarmy należy ograniczyć, a jakie włączyć do swojej diety. Właściwe nawyki żywieniowe mogą bowiem zmniejszyć nasilenie objawów i przyspieszyć proces leczenia. Jakie produkty nie powinny znaleźć się w jadłospisie?
Co to są hemoroidy?
Choć może być to zaskoczeniem, hemoroidy, czyli guzki krwawnicze, są naturalną częścią anatomii kanału odbytu. Tworzą je naczynia krwionośne rozpięte pomiędzy włóknami sprężystymi, co sugeruje, że ich funkcją jest wspomaganie szczelności odbytu. Problem pojawia się, gdy sploty tętniczo-żylne w guzkach ulegają poszerzeniu. Jak do tego dochodzi?
Hemoroidy powstają w wyniku osłabienia włókien sprężystych, a najczęstsze przyczyny tego stanu to wzmożone ciśnienie w jamie brzusznej, przekrwienie oraz stany zapalne. Czynniki sprzyjające to m.in. przewlekłe zaparcia, kaszel, choroby zapalne odbytu, jak ropnie i przetoki, nadmierny wysiłek fizyczny lub brak ruchu, a także ciąża i poród. Dodatkowo osoby, które jedzą niezdrowo i nadużywają alkoholu są bardziej narażone na rozwój guzków krwawniczych oraz nasilenie ich objawów.
Produkty zakazane w diecie na hemoroidy
W diecie osób zmagających się z hemoroidami nie ma miejsca dla ciężkostrawnych, tłustych ani pikantnych potraw. Kapsaicyna zawarta w ostrych daniach nie jest w pełni trawiona w jelitach, a jej resztki mogą powodować nasilenie bólu i pieczenia w trakcie procesu wypróżniania.
Co więcej, u wielu pacjentów z hemoroidami występują również szczeliny odbytu, czyli niewielkie pęknięcia. Są same w sobie bolesne, a kontakt z drażniącymi substancjami obecnymi w ostrych przyprawach, może dodatkowo nasilać objawy.
Tłuste i smażone potrawy także mogą mieć negatywny wpływ na układ trawienny. Warto zrezygnować z przetworzonej żywności bogatej w tłuszcze i zamiast tego wybierać zdrowsze, domowe alternatywy.
Ponadto należy ograniczyć spożycie produktów z białej mąki, ponieważ nie zawierają błonnika, który wspomaga pracę jelit. Zbyt duża ilość takich produktów w diecie może prowadzić do krwawień z hemoroidów. Warto także uważać na nabiał, choć mleko, sery i jogurty są bogate w wapń, witaminę D oraz białko, to mogą powodować stwardnienie stolca, co utrudnia wypróżnianie.
W diecie nie powinny znaleźć się też produkty, takie jak parówki, bekon, kiełbasa oraz wędzone wędliny, które mogą wpływać niekorzystnie na stan hemoroidów.
Zdrowa dieta na hemoroidy
Osobom cierpiącym na hemoroidy zaleca się spożywanie dużej ilości produktów bogatych w błonnik, takich jak pełnoziarniste zboża, rośliny strączkowe, kasze oraz warzywa i owoce, np. marchew, jabłka, sałata i banany.
Choć warzywa i owoce są standardem zdrowej diety, to w kontekście hemoroidów mają szczególne znaczenie, ponieważ błonnik przyczynia się do zwiększenia masy stolca i pobudza ruchy jelit, co ułatwia wypróżnianie. Dodatkowo warto wzbogacić menu o suszone morele, śliwki czy figi.
Lekarze zalecają jedzenie 4-5 posiłków dziennie, w odstępach 3-4 godzinnych, oraz wypijanie około 2 litrów wody. Oprócz diety, kluczowa jest również regularna, ale niezbyt intensywna aktywność fizyczna.