Najlepsze śniadanie podczas infekcji. Przeciwzapalna sałatka z 3 składników
Sałatka najczęściej kojarzy się z połączeniem kurczaka, czy tofu z surowymi warzywami. Warto jednak otwierać się na nowe smaki i mniej typowe zestawienia. Przeciwzapalna kompozycja przydaje się nie tylko jesienią czy zimną, kiedy atakują nas różne infekcje, ale przez cały rok, by cały czas budować odporność.
W trakcie toczącej się infekcji niezwykle ważna jest także dieta. Kiedy borykamy się z katarem, a błony śluzowe są już bardzo podrażnione od jego usuwania, trzeba pamiętać, że to, co jemy, ma duży wpływ na rekonwalescencję. Poniżej wyjaśniamy jakich potraw unikać i dlaczego.
Przeciwzapalna sałatka. Wykorzystaj brukselkę
Głównym składnikiem przeciwzapalnej sałatki jest brukselka. W tym kapustnym warzywie znajduje się dużo witaminy C, przeciwutleniacza, który nie tylko wspomaga wchłanianie żelaza, ale także bierze udział we wzmocnieniu układu odpornościowego.
Badania naukowe potwierdzają, że brukselka ma zdolność hamowania cytokin zapalnych, dzięki czemu włączenie jej do diety wspomaga zwalczanie stanu zapalnego i warzywo może być pomocne w powrocie do zdrowia w trakcie przeziębienia.
Sałatka z brukselką jest nie tylko smaczna, ale prosta i szybka do zrobienia. W składzie znajduje się także cytryna, żurawina, orzechy i przeciwzapalne zioła. Poniżej szybki przepis.
Składniki:
- 20 brukselek,
- sok z połowy cytryny,
- garść żurawiny,
- orzechy pekan,
- sól,
- pieprz cayenne,
- oregano,
- świeża bazylia,
- pół łyżeczki miodu,
- łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Brukselki obierz z wierzchnich listków. Wrzuć do durszlaka i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Do garnka wlej dwa litry wody, dodaj sól. Wrzuć brukselki i gotuj ok. 8 minut. Po tym czasie odcedź i ostudź warzywa. Następnie posiekaj je w paski lub w ćwiartki.
Dodaj garść suszonej żurawiny oraz posiekane orzechy, przygotuj sos. W miseczce połącz sok z cytryny z miodem oliwą, solą, pieprzem cayenne oraz oregano. Świeżą bazylię opłucz i posiekaj drobno. Brukselkę z żurawiną zalej sosem i posyp bazylią. Zjadaj w formie śniadania, lub kolacji.
Dieta przeciwzapalna. Czego nie jeść w trakcie przeziębienia?
Przeziębienie, czy grypa to moment kiedy organizm mobilizuje własne zasoby do zwalczania wirusa. Dlatego wymaga od nas właściwego wsparcia. Odpowiednia pomoc w tym czasie, to nie tylko przyjmowanie przepisanych leków, czy właściwe nawadnianie organizmu w celu nawilżenia dróg oddechowych, ale także przeciwzapalna dieta.
Po pierwsze na czas infekcji eliminujemy z diety cukier, który nie tylko przyczynia się do wzmożenia stanu zapalnego, ale także utrzymuje go w organizmie przez długi czas. Kolejna ważna zasada to unikanie ciężkostrawnych potraw.
Jak już wspomnieliśmy, czas choroby to moment osłabienia organizmu, dlatego nie powinniśmy obciążać go jedzeniem, które będzie wymagało dodatkowego wysiłku w postaci konieczności długiego trawienia. Najlepszym rozwiązaniem będą lekkie wywary z dodatkiem warzyw, czosnku i cebuli.
Ostatnia ważna rzecz to unikanie nabiału w trakcie przeziębienia, zwłaszcza jeżeli towarzyszy mu uciążliwy katar. Zarówno mleko jak i produkty mleczne zwiększają ilość wydzieliny, przez co dłużej dochodzimy do siebie. Nie należy jednak rezygnować z białka. Zdrowym źródłem będą jajka, ciecierzyca, soczewica, czy warzywa strączkowe.