Płatki drożdżowe: właściwości odżywcze i zastosowanie
Płatki drożdżowe, które są rodzajem drożdży nieaktywnych, posiadają wyjątkowe wartości odżywcze i właściwości zdrowotne, dzięki czemu znalazły zastosowanie nie tylko w kuchni. Płatki drożdżowe są m.in. źródłem białka i witamin z grupy B. Zwiększają odporność organizmu, mają działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, obniżają poziom cholesterolu. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości zdrowotne mają płatki drożdżowe.
Spis treści
- Płatki drożdżowe - co to jest?
- Płatki drożdżowe: wartość odżywcza i właściwości zdrowotne
- Płatki drożdżowe: gdzie kupić, jaka jest cena?
- Płatki drożdżowe - zastosowanie w kuchni. Jak jeść płatki drożdżowe?
Płatki drożdżowe posiadają wyjątkowe wartości odżywcze i właściwości zdrowotne, dzięki czemu znalazły zastosowanie nie tylko w kuchni. Płatki drożdżowe, ze względu na zawartość aminokwasów egzogennych oraz witamin z grupy B, są szczególnie wartościowe dla wegetarian i wegan. Dzięki procesowi dezaktywacji, którym poddawane są drożdże w trakcie produkcji, płatki drożdżowe są całkowicie bezpieczne dla zdrowia - nie powodują przerostu drożdży w organizmie po ich spożyciu. Jednak płatków drożdżowych nie mogą spożywać osoby z uczuleniem na drożdże.
Płatki drożdżowe - co to jest?
Płatki drożdżowe to produkt spożywczy powstający z nieaktywnych drożdży, najczęściej Saccharomyces cerevisiae, z wykorzystaniem glukozy pochodzącej z melasy buraczanej lub trzcinowej jako pożywki. Drożdże po uzyskaniu odpowiedniej objętości dezaktywuje się, wykorzystując wysoką temperaturę. Następnie oddziela, myje, suszy, nadaje formę płatków i pakuje.
Płatki drożdżowe - wartości odżywcza w 100 g produktu
Wartość kaloryczna 380 kcalBiałko 45,2 gTłuszcze 4,0 gWęglowodany 40,0 gBłonnik 21,6 g
Witaminy (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Witamina C 0,0 mg (0%)Witamina B1 6,0 mg (462%)Witamina B2 5,44 mg (418%)Niacyna 73,6 mg (460%)Witamina B6 5,76 mg (443%)Foliany 2816 µgWitamina A 400 IU (44%)
Minerały
Fosfor 2080 mgPotas 2040 mg (43%)Sód 560 mg (37%)Wapń 240 mg (24%)Żelazo 7,2 mg (72%)Magnez 160 mg (40%)Cynk 5,4 mg (49%)Miedź 0,48 mg (53%)Selen 3,0 µg (5%)
Źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2012
Płatki drożdżowe: wartość odżywcza i właściwości zdrowotne
Płatki drożdżowe to doskonały dodatek do potraw. Wzbogacają je głównie w białko, składniki mineralne i witaminy z grupy B, z jednym wyjątkiem. Drożdże nie produkują witaminy B12, dlatego jeśli na etykiecie widniej informacja o zawartości witaminy B12 oznacza to, że płatki drożdżowe zostały o nią wzbogacone. Dzięki zwartości witamin z grupy B płatki drożdżowe są doskonałym produktem zwłaszcza dla wegetarian i wegan, ponieważ wzbogacają ich dietę w te cenne składki. Poza tym zawierają małe ilości tłuszczu. Ne zawierają dodatku cukru i konserwantów.
Właściwości zdrowotne płatków drożdżowych:
- pełnią funkcje immunomodulacyjne - obecność w płatkach drożdżowych beta-1,3 glukanu, trehalozy, mannau i glutationu wpływa na zwiększenie odporności organizmu. Z kolei zawartość selenu pomaga naprawiać uszkodzenia komórek
- obniżają poziomu cholesterolu - przez obecność beta- 1,3 glukanu - rodzaju błonnika
- działają antybakteryjne i przeciwwirusowo
- mogą wspomagać leczenie przewlekłych biegunek i wspomagać apetyt
- zawierają aminokwasy egzogenne, które nie są produktowe przez organizm, które są niezwykle cenne dla wegetarian i wegan
- wspomagają układ sercowo-naczyniowy, układu pokarmowy i endokrynologiczny - przez obecność witaminy B1
- mają korzystny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci - poprzez wysoką zawartość witamin z grupy B, kwas pantotenowy i biotynę zmniejszają oznaki starzenia skóry. Dodatkowo płatki ryżowe - ze względu na obecność niacyny - mogą być pomoce w leczeniu trądziku chronicznego
Płatki drożdżowe: gdzie kupić, jaka jest cena?
Płatki drożdżowe są sprzedawane w opakowaniach jednostkowych, z reguły dostępne w sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepach internetowych za cenę ok. 15 zł za 100 g. Większość dostępnych na rynku sprzedawany jest w formie czystego produktu. Niekiedy są one wzbogacone o sól morską, mąkę pszenną czy ekstrakt słodu jęczmiennego. Zwracaj więc uwagę na skład płatków drożdżowych i wybieraj te bez dodatków. Jeśli masz nietolerancję glutenu lub celiakię zwróć szczególną uwagę na informację o zawartości śladowych ilości glutenu czy dodatków: ekstraktu słodu jęczmiennego i mąki pszennej.
Czy płatki drożdżowe mogą być szkodliwe?
Płatki drożdżowe w przeciwieństwie do drożdży piekarskich oraz suszonych drożdży wykorzystywanych do wypieków nie są niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ są nieaktywne i nie powodują przerostu drożdży po ich zjedzeniu. Jednak włączając płatki drożdżowe do jadłospisu warto zaczynać od małych porcji i obserwować jak to wpływa na samopoczucie. Jedynym przeciwwskazaniem do spożywania płatków drożdżowych jest uczulenie na drożdże.
Płatki drożdżowe - zastosowanie w kuchni. Jak jeść płatki drożdżowe?
Płatki drożdżowe mają unikalny orzechowo-serowy smak, dlatego są chętnie wybieranym dodatkiem przez wegetarian do zup, sosów, dań z makaronem, past do pieczywa, jako zagęszczacz oraz ze względu na walory smakowe.
Płatki drożdżowe można stosować jako dodatek do potraw w celu wzbogacenia ich smaku oraz jako zagęszczacze. Poniżej kilka sposobów na wykorzystanie płatków drożdżowych:
- dodatek do past kanapkowych
- posypka na tosty, chleb czosnkowy z masłem, margaryną
- dodatek do zup, sosów
- posypka do spaghetti, gotowanych warzyw, sałatek, ziemniaków
- dodatek do koktajlów
- dodatek do kotletów roślinnych
- dodatek do pasztetów
Polecany artykuł:
Polecany artykuł: