Szalotka (cebula) - właściwości odżywcze i zastosowanie
Szalotka ma liczne właściwości lecznicze i wartości odżywcze. Szalotka wygląda i smakuje prawie jak cebula dymka, choć posiada również cechy czosnku, stąd jej inne nazwy - cebula szalotka, czosnek szalotka, czosnek askaloński czy cebuloczosnek. Sprawdź, jakie prozdrowotne działanie ma szalotka, jakie jest jej zastosowanie w kuchni.
Spis treści
- Szalotka - właściwości przeciwnowotworowe
- Szalotka może zapobiec wrzodom żołądka
- Szalotka obniża poziom cholesterol
- Szalotka wzmacnia odporność
- Szalotka a odchudzanie
- Szalotka - zastosowanie w kuchni. Jak jeść szalotkę?
- Szalotka - ani cebula, ani czosnek [#TOWIDEO]
Szalotka, cebula szalotka, a właściwie czosnek szalotka lub czosnek askaloński (łac. Allium ascalonicum) to gatunek warzywnej byliny cebulowej z rodzaju czosnek.
Szalotka ma liczne właściwości i wartości odżywcze szalotki, które docenia się zwłaszcza na Bliskim Wschodzie, skąd pochodzi.
Do Europy szalotka trafiła około XV wieku. Obecnie do największych europejskich producentów cebuli szalotki należą Belgia, Włochy, Holandia i Francja, która rocznie eksportuje około 6-7 tys. ton cebuli szalotki.
Polecamy: Czarny czosnek - właściwości, zastosowanie. Naturalny antybiotyk i superfood
Najpopularniejszą odmianą tego warzywa jest cebula szalotka bananowa, o wydłużonych zgrubieniach.
W Polsce szalotka uprawiana jest głównie amatorsko. Ze względu na łatwość uprawy, cebula szalotka staje się coraz bardziej popularna.
Szalotka jest coraz częściej spotykana w polskiej kuchni także ze względu na walory odżywcze. Szalotka zawiera bowiem wiele cennych składników - jest bogata w witaminy A, B, C i E oraz białko i węglowodany.
Czosnek askaloński posiada także pierwiastki mineralne, takie jak fosfor, magnez, wapń i potas oraz selen, miedź, żelazo i jod.
Szalotka - właściwości przeciwnowotworowe
Szalotka ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Szalotka zawiera antyoksydanty, a konkretnie allicyna - substancja, która zmniejsza ryzyko nowotworów.
Szalotka może zapobiec wrzodom żołądka
Spożywanie cebuli szalotki jest wskazane osobom, które mają problemy z układem pokarmowym. Szalotka ma właściwości bakteriobójcze, pomaga zwalczać różnego rodzaju bakterie, a w szczególności Helicobacter pylori. Można ją zatem spożywać w celu profilaktyki wrzodów żołądka i dwunastnicy, których główną przyczyną jest wspomniany patogen.
Szalotka - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)Wartość energetyczna - 72 kcalBiałko ogółem - 2.50 gTłuszcz - 0.10 gWęglowodany - 16.80 g (w tym cukry proste 7.87 g)Błonnik - 3.2 gWitaminyWitamina C - 8.0 mgTiamina – 0.060 mgRyboflawina – 0.020 mgNiacyna - 0.200 mgWitamina B6 - 0.345 mgKwas foliowy - 34 µgWitamina A – 4 IUWitamina E – 0.04 mgWitamina K - 0.8 µgMinerałyWapń – 37 mgŻelazo - 1.20 mgMagnez - 21 mgFosfor - 60 mgPotas - 334 mgSód – 12 mgCynk - 0.40 mgKwasy tłuszczowenasycone - 0.017 gjednonienasycone - 0.014 g wielonienasycone - 0.039 gŹródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Szalotka obniża poziom cholesterol
Cebula szalotka obniża poziom złego cholesterolu we krwi oraz wspomaga utrzymywanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Zawarte w cebuli szalotce flawonoidy, które znajdziemy zarówno w szczypiorze, jak i cebulce szalotki, pozytywnie wpływają na pracę serca i poprawiają funkcjonowanie układu krwionośnego.
Cebula szalotka zawiera więcej olejku lotnego niż zwykła odmiana cebuli.
Szalotka wzmacnia odporność
Cebula szalotka zawiera duże ilości witaminy C. Dzięki temu wskazane jest spożywanie jej szczególnie w okresie jesienno-zimowym w celu zapobiegania infekcjom. Szczególnie bogaty w witaminę C jest szczypior szalotki.
Szalotka a odchudzanie
Szalotka zawiera niewiele kalorii, dlatego też polecana jest w diecie odchudzającej. Mimo tego, że jest niskokaloryczna, dostarcza organizmowi wiele cennych składników. Ponadto dzięki działaniu bakteriobójczemu dezynfekuje organizm oraz oczyszcza go, wspomagając wydalanie toksyn.
Choć szalotka pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, osoby mające problemy z wątrobą powinny ograniczać spożywanie cebuli szalotki do znikomych ilości, gdyż - ze względu na zawartość silnych olejków - szalotka może niekorzystnie wpływać na funkcjonowanie tego narządu.
Szalotka - zastosowanie w kuchni. Jak jeść szalotkę?
Czosnek askaloński wytwarza długie, rurkowate liście, które wykorzystywane są jako szczypior. Cebulka natomiast zapachem i wyglądem przypomina czosnek – formuje się w zbiór niewielkich, podłużnych, ułożonych jedna obok drugiej cebulek. Z tego względu nazywana jest potocznie cebuloczosnkiem.
Smak szalotki jest jednak zdecydowanie łagodniejszy, niż smak cebuli i czosnku. Choć ma wyjątkowy aromat i lekki posmak czosnku, nie ma jego uciążliwego zapachu. Dzięki temu doskonale sprawdza się w kuchni.
Szalotkę można kupić w sklepach spożywczych, marketach oraz na targu. Jej nasiona można nabyć również w sklepach internetowych. Cena szalotki wynosi ok. 12 zł za kg. Nasionka kosztują ok. 3-5 zł za saszetkę.
Ze względu na niezwykły aromat, szalotkę można dodawać do wszelkiego rodzaju sałatek i sosów. Pokrojona w talarki świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs. Można ją również marynować (tak jak zwykłą cebulę). Szalotki można spożywać na surowo, suszyć, smażyć i mrozić. Przy takiej obróbce nie powinny utracić cennych wartości odżywczych. Należy jednak unikać ich gotowania, gdyż mogą utracić cenne flawonoidy.Warto pamiętać, że szalotki różnią się wielkością. Małe zazwyczaj są łagodniejsze w smaku, a duże – ostrzejsze. W celu zachowania proporcji w przepisach, ze względu na nieusystematyzowaną wielkość szalotek, ich ilość wartko określać w szklankach, a nie na sztuki.