Ukiś sobie kalafiora, czyli co można zrobić w wersji kiszonej

2020-07-01 8:47

Kiszonki są bardzo zdrowe i niewątpliwie warto je jeść. Co więcej kiszonki to nie tylko znane nam ogórki gruntowe i kapusta, ale wiele innych warzyw i owoców!

Kiszony kalafior
Autor: Getty Images Kiszony kalafior

Spis treści

  1. A teraz kiszona... cytryna!
  2. Kiszone kiełki rzodkiewki

Ukisić można dosłownie wszystko - kalafiory, rzodkiewki, ogórki, kapustę, pomidory, a nawet cytryny czy kiełki. Kiszonki mają ogromną zaletę - działają zbawiennie na nasze jelita (cały układ pokarmowy), ułatwiając wypróżnianie, przeciwdziałając zaparciom, wspierając rozwój mikrobioty jelitowej, 

Polecamy: KISZONKI to najlepszy PROBIOTYK

Jak już mówiliśmy ukisić można wszystko. Zacznijmy od tego, co najmniej zaskakujące, czyli od kalafiora. 

Potrzebujesz:

- kalafior- solanka (najlepiej zagotować 2 litry wody z dużą łyżką soli)- przyprawy (koper, korzeń chrzanu, czosnek, ziele angielskie, pieprz, imbir, listek laurowy)- starter (czyli dwie-trzy łyżki kwasu z innej kiszonki)

Kalafiora myjemy, kroimy albo dzielimy na różyczki. Układamy w słoiku, dodajemy przyprawy i zalewamy solanką. Kiszonka jest gotowa po kilku dniach - najlepiej smakuje po 10 dniach kiszenia!

A teraz kiszona... cytryna!

Potrzebujesz:

  • cytryny
  • miód
  • przyprawy (ząbek czosnku, goździki)

Cytryny trzeba obrać ze skóry, pokroić w plastry. Umieścić w słoiku, dodać przyprawy i zalać miodem tak, aby przykrył cytryny. I gotowe - kiszona cytryna gotowa jest po ok. dwóch dniach.

Ważne: miód z dnia na dzień robi się rzadszy, miesza się z sokiem z cytryny oraz fermentuje nie wydzielając intensywnych zapachów, jak np. kiszona kapusta.

Czytaj też: Kiszone cytryny - słońce zamknięte w słoiku

Kiszone kiełki rzodkiewki

Potrzebujesz:

  • kiełki rzodkiewki
  • solanka
  • przyprawy (ziarna pieprzu, ziele angielskie, listek laurowy, czosnek)
  • starter

Kiełki trzeba włożyć do słoika, dodać czosnek i wymienione wcześniej przyprawy oraz zalać solanką z dodatkiem startera. Kiełki kisi się krótko - po dwóch dniach są gotowe. 

Polecamy: Kiszone rzodkiewki - jak je zrobić?

Sonda
Odpowiedź jest prosta