W czym znajdziesz najwięcej witaminy E? 30 produktów na młodość i zdrowie
Witamina E chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, dzięki czemu nazywana jest witaminą młodości. Wpływa nie tylko korzystnie na skórę, ale również spowalnia starzenie całego organizmu. Zanim jednak zdecydujesz się sięgnąć po suplement, sprawdź, w jakiej żywności jest najwięcej witaminy E i zmodyfikuj jadłospis.
Wolne rodniki przyspieszają proces starzenia, przyczyniają się do występowania chorób nowotworowych oraz uszkadzają różne komórki w naszym ciele. Dlatego ważne jest to, aby dbać o dietę pełną antyoksydantów. Przykładem jest witamina E, której głównym zadaniem jest działanie przeciwutleniające. Zwalczając wolne rodniki, nie tylko chroni nas przed zbyt szybkim starzeniem, ale również przed miażdżycą czy nowotworami.
Jak uzupełnić witaminę E? 10 zdrowych przekąsek
Właściwy poziom witaminy E potrzebny jest nie tylko naszej urodzie, ale całemu organizmowi. To ona chroni nas przed nadciśnieniem, czy stanami zapalnymi oraz stymuluje układ odpornościowy.
Poza tym dba o nasz wzrok i przeciwdziała powstawaniu zakrzepów. Dla kobiet jest szczególnie ważna podczas ciąży, ponieważ odgrywa ważną rolę w utrzymaniu ciąży oraz prawidłowym rozwoju płodu. Zanim jednak zaczniesz szukać suplementów, sprawdź, czy na pewno na liście codziennie spożywanych produktów masz, chociaż połowę z tych, które wymieniamy poniżej.
- Migdały
- Orzeszki ziemne
- Pistacje
- Orzechy laskowe
- Orzechy piniowe
- Orzechy ziemne
- Orzechy brazylijskie
- Pestki dyni
- Orzechy pekan
- Orzechy nerkowca.
Powyższa grupa produktów, czyli orzechy i nasiona to żywność zawierająca największą ilość witaminy E. Naturalna witamina E występuje pod różnymi postaciami, a jedną z nich jest alfa-tokoferol obecny w niektórych z wymienionych przekąsek. Wiele z tych nasion i orzechów zawiera też inne formy witaminy E np. gamma-tokoferol.
W jakim oleju jest najwięcej witaminy E? Wybierz swój ulubiony
Jeżeli szukasz zdrowych tłuszczy i nie wiesz, w jakim oleju jest najwięcej witaminy E to postaw na olej z kiełków pszenicy. Zgodnie z danymi Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA), już w jednej łyżce znajduje się ok. 135% dziennej dawki tej witaminy.
W pozostałych tłuszczach roślinnych na jedną łyżkę stołową znajdziesz następującą dawkę witaminy E w procentowym odniesieniu do dziennej wartości:
- Olej z orzechów laskowych 43%
- Olej słonecznikowy 37%
- Olej migdałowy 36%
- Olej bawełniany 32%
- Olej krokoszowy 31%
- Olej z otrąb ryżowych 29%
- Olej z pestek winogron 26%
- Olej rzepakowy 16%
- Olej palmowy 14%
Jakie owoce mają dużo witaminy E? Top 10
Kolejną grupą produktów pełnych witaminy E są owoce. Najwięcej witaminy gromadzi w sobie egzotyczny owoc Pouteria sapota, bo aż 39% dziennego zapotrzebowania. Niestety nie jest dostępny w Polsce, ale jeśli wybierasz się do Ameryki Środkowej lub Południowego Meksyku to koniecznie sprawdź jego smak.
Natomiast z owoców, które możemy bez problemu zjeść w naszym kraju, a które są pełne witaminy E, należy wymienić takie przysmaki jak:
Poza owocami warto pamiętać także o warzywach i włączyć do codziennego menu czerwoną słodką paprykę, liście buraka, brokuły, szparagi, czy szpinak. Komponując obiad pełen witaminy młodości i płodności nie zapominaj o rybach takich jak pstrąg tęczowy, dorsz, czy łosoś atlantycki.