Whisky - szkocka i nie tylko. Rodzaje whisky i cena
Whisky to napój alkoholowy otrzymywany z sfermentowanych ziaren, w tym jęczmienia, żyta i kukurydzy poddawanych procesowi fermentacji i dojrzewający w drewnianych beczkach. Najpopularniejsza jest whisky szkocka, choć produkuje się ją także w USA i Kanadzie. Sprawdź, jaki wpływ na zdrowie ma whisky i jaka jest różnica między whisky, whiskey a bourbonem.
Spis treści
Whisky to wódka o mocy 40–43%, o złocistej barwie, swoistym zapachu i smaku. Kolebką whisky jest najprawdopodobniej Irlandia, gdzie tutejsi mnisi przygotowywali trunek przypominający dzisiejszą whisky już w VII wieku z produktów pochodzących z destylacji owoców, który był używany tylko do celów leczniczych.
W kolejnych wiekach whisky dotarła do Szkocji, gdzie walory zdrowotne stały się drugorzędne, a trunek ten był wykorzystywany jako napój alkoholowy.
Masowa produkcja whisky rozpoczęła się w 1494 roku w Szkocji, a popularność zyskała dzięki częstemu jej spożywaniu na pogrzebach, jako antidotum na żałobę.
Ponadto popularność whisky wzrosła dzięki angielskiemu królowi Henrykowi VII, który zamknął szkockie klasztory, co zmusiło bezrobotnych mnichów do prywatnej produkcji whisky.
Whisky dzięki irlandzkim kolonistom dotarła także do Ameryki, którzy zaczęli ją destylować.
Whisky - szkocka i nie tylko
Whisky otrzymuje się w procesie destylacji sfermentowanych nasion. Otrzymany alkohol rozlewa się do drewnianych beczek, gdzie leżakuje.
W Szkocji i Irlandii jest uregulowane prawnie, by whisky dojrzewała co najmniej trzy lata, zaś w Ameryce - co najmniej dwa lata. Jeśli na etykiecie produktu nie widnieje wiek whisky, oznacza to, że whisky ma trzy lata.
W czasie leżakowania whisky nabiera charakterystycznego smaku i aromatu, dzięki wysyceniu się garbnikami zawartymi w drewnie.
Whisky irlandzkie i szkockie przechowuje się w beczkach, w których wcześniej służyły do produkcji innych trunków, jak porto czy sherry, zaś amerykańskie bourbony leżakują w nowych, opalonych od środka beczkach.
Whisky produkowana w różnych regionach świata różni się między sobą. Dlatego ze względu na jej pochodzenie wyróżnia się kilka rodzajów whisky:
- szkockie - wytwarza się je tylko i wyłącznie w Szkocji. Do jej wytworzenia używa się tylko słodu jęczmiennego lub słodu jęczmiennego z dodatkiem słodu z innych zbóż. Whisky leżakuje w dębowych beczkach przez co najmniej trzy lata. Wśród whisky szkockich wyróżnia się: Laphroaig, Ardbeg, the Balvenie, Glenfiddich, Glenmorangie (tylko ze słodu jęczmiennego) i Johnnie Walker, Teacher's, The Famous Grouse, Chivas Regal (ze słodu jęczmiennego z domieszką słodu z innych zbóż)
- amerykańskie - produkowane z sfermentowanego zacieru zbóż, musi mieć posmak whisky. Wyróżnia się:
- bourbon (składa się z zacieru zawierającego przynajmniej w 51% z kukurydzy i dojrzewa w nowych beczkach)
- whisky kukurydziana (składa się z zacieru zawierającego przynajmniej w 80% z kukurydzy i dojrzewa w nowych lub używanych beczkach)
- whisky słodowa (wyprodukowana z zacieru zawierającego co najmniej 51% słodowanego jęczmienia)
- whisky żytnia (przygotowana z zacieru zawierającego co najmniej 51% żyta)
- słodowa żytnia whisky (przygotowana na bazie zacieru składającego się przynajmniej z 51% słodowanego żyta)
- whisky pszenna (przygotowana z zacieru o co najmniej 51% zawartości pszenicy)
Do amerykańskich napojów alkoholowych należą: Jim Beam, Elijah Craig, Wild Turkey, Maker's Mark oraz Jack Daniel's
- irlandzkie - wytwarzane z jęczmienia i słodu jęczmiennego, poddawane trzykrotnej destylacji. Irlandzkie whisky muszą leżakować, co najmniej trzy lata. Do irlandzkich whisky zalicza się: Jameson, Powers, Tullamore Dew, Midleton.
- japońskie - przygotowane na bazie słodu jęczmiennego. Do znanych whisky japońskich należą Suntory i Nikka.
Whisky jest też produkowana w innych krajach na świecie, jednak gorzelnie te wzorują się na whisky szkockiej, irlandzkiej lub amerykańskiej, np. niemiecka whisky łączy te trzy nurty, a w Danii wykorzystuje się tylko jeden rodzaj zboża.
Whisky dzieli się także ze względu na rodzaj użytego zboża: whisky single malt (ze słodu jęczmiennego), grain (zbożowe) i blended (mieszane), np. Ballantine's.
Whisky - kalorie i wpływ na zdrowie
Whisky jest napojem kalorycznym - 100 g tego produktu dostarcza 250 kcal. Whisky spożywana w umiarkowanych ilościach do czasu do czasu może mieć korzystny wpływ na zdrowie.
Korzystny wpływ na zdrowie whisky warunkuje obecność w niej szeregu związków polifenolowych, m.in.: kwasu galusowego i kwasu elagowego, a ich obecność warunkuje długoletnie dojrzewanie tego trunku. Im starsza whisky tym korzystne działanie jest lepsze.
- ma działanie antyoksydacyjne - zawarte w whisky fenole zwiększą zdolność antyoksydacyjną osocza, co może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca
- może łagodzić reakcje alergiczne dzięki zawartości kwasu elagowego
- dzięki obecności kwasu elagowego whisky jest bezpieczniejsza dla żołądka i jelit niż czysty alkohol, chroni je przed uszkodzeniami
- whisky - w porównaniu z innymi alkoholami - nie zwiększa stężenia kwasu moczowego we krwi i stymuluje jego wydalanie z moczem
Whisky, whiskey a bourbon
Uważa się, że różnica między whisky a whiskey dotyczy różnic w piśmiennictwie i zależy od jej pochodzenia. Określenia whisky używa się w odniesieniu do napoju wyprodukowanego w Irlandii i Stanach Zjednoczonych, zaś whiskey w pozostałych krajach. Ważne jest, by nie zmieniać nazewnictwa jakie zostało użyte na etykiecie. Whisky i whiskey często różnią się też barwą.
Cena whisky waha się do 20 zł do nawet 2,5 tys. złotych.
Mianem bourbon jest określany amerykański napój alkoholowy zawierający przynajmniej 51% kukurydzy, resztę stanowi mieszanina jęczmienia do procesu fermentacji oraz żyta lub pszenicy.
Bourbon może być produkowany na terenie całych Stanów Zjednoczonych, jednak ich większość jest produkowana w Kentucky.
Polecany artykuł:
Polecany artykuł:
Polecany artykuł: