Dieta niskobiałkowa to dieta lecznicza, która polega na ograniczeniu produktów białkowych w diecie. Jej celem jest zapobieganie nadmiernemu wytwarzaniu toksycznych dla organizmu produktów przemiany białkowej, które uszkadzają narządy i doprowadzają do ich dysfunkcji.
Dieta niskobiałkowa – dla kogo jest przeznaczona?
Dieta niskobiałkowa jest przeznaczona dla osób zmagających się ze niewydolnością nerek i wątroby. Należy ją stosować także w przebiegu chorób trzustki, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych. Jest niezbędna także w przypadku fenyloketonurii – choroby metabolicznej, w przebiegu której dochodzi do gromadzenia się fenyloalaniny (rodzaj aminokwasu) w organizmie, oraz tyrozynemii (przyczyną choroby jest niedobór enzymu, który uczestniczy w przemianie białka) i innych chorób metabolicznych, których istotą jest nieprawidłowy metabolizm aminokwasów.
Dieta niskobiałkowa – zasady
W diecie niskobiałkowej obowiązuje jedna zasada: należy ograniczyć produkty zawierające białko w diecie, przy czym ilość tego składnika musi być ograniczona w stopniu zależnym od jego tolerancji przez organizm chorego. Przyjmuje się, że ilość białka w diecie nie powinna przekraczać 40-50 g na dobę. Wyjątkiem jest zaawansowana niewydolność nerek lub wątroby, w przebiegu których ograniczenia tego składnika odżywczego są dużo większe (poniżej 20-30 g/dobę). Ważne jest także to, aby dostarczane białko było pełnowartościowe, tzn. pochodzenia zwierzęcego (powinno ono stanowić 75 proc. dostarczanego białka).
Autor: Time S.A/ Materiały prasowe
Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci jeść zdrowo i smacznie, nawet gdy lekarz zalecił Ci dietę leczniczą. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online od Poradnika Zdrowie i zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ciesz się profesjonalnie skomponowanym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!
Węglowodany są dobrze tolerowane przez osoby, które muszą być na diecie niskobiałkowej, w związku z tym nie ma potrzeby ich ograniczania. Należy jedynie pamiętać, że prawidłowo powinno się spożyć ok. 300 g węglowodanów na dobę. Z kolei dobowa ilość tłuszczu (tego „dobrego” - roślinnego lub rybiego) nie powinna przekraczać 25 proc. dobowego zapotrzebowania energetycznego. Ich ilość powinna zostać ograniczona w przypadku chorób trzustki lub jeśli taką decyzję podejmie lekarz. Dzienne zapotrzebowanie energetyczne dla osób z prawidłową masą ciała wynosi ok. 2400 kcal.
W związku z tym, że w diecie niskobiałkowej ograniczonemu spożyciu ulega wapń, witamina D, która jest niezbędna do przyswajania wapnia, i żelazo, wskazana jest suplementacja tych pierwiastków. Można także wprowadzić do jadłospisu inne produkty, które je zawierają.
Oblicz swoje dzienne zapotrzebowanie na kalorie
Dieta niskobiałkowa - produkty zalecane i zabronione
W diecie tej stosowane rodzaje produktów i ich ilości muszą być ściśle zgodne z podanymi w przyjętej dziennej racji pokarmowej, w przeciwnym razie ilość białka może ulec niekorzystnej a nawet niebezpiecznej dla zdrowia zmianie.
| PRODUKTY ZALECANE | PRODUKTY ZAKAZANE | |
| Produkty zbożowe |
|
|
| Mleko i produkty mleczne |
|
|
| Jajka |
|
|
| Mięso, wędliny, ryby |
|
|
| Tłuszcze |
|
|
| Warzywa | bogate w karoten: marchew, dynia, pomidory, a także zielona sałata, szpinak, szparagi, botwina, cykoria, papryka, selery, pietruszka, koperek, kukurydza, cebula, czosnek, ziemniaki tylko gotwane w całości lub purée | te z zasmażką lub konserwowane octem, ziemniaki smażone (np. w postaci frytek), ogórki kiszone, kapusta kiszona, |
| Owoce | bogate w witaminę C: cytrusowe, jagodowe, winogrona, jabłka, brzoskwinie, morele, wiśnie, śliwki | czereśnie, gruszki |
| Rośliny strączkowe | - | wszystkie |
| Słodycze i przekąski | chałwa, czekolada, słodycze zawierające tłuszcz, kakao, orzechy | |
| Przyprawy | łagodne, np. koper, słodka papryka, sól (według zaleceń lekarza) | ocet, curry, ostra papryka, musztarda, maggi |
| Sosy | łagodne | ostre na zasmażkach, na mocnych i tłustych wywarach mięsnych lub z kości, z mąką |
| Zupy | zupy zagęszczone skrobia pszenną lub ziemniaczaną | kapuśniak, ogórkowa, grzybowa |
| Napoje | herbata, kawa (w ograniczonych ilościach i za pozwoleniem lekarza) | kakao, napoje alkoholowe, płynna czekolada |
| Inne |
niektóre syropy lecznicze, tabletki (białko znajduje się polewach tabletkowych) i niektóre sztuczne słodziki (należy sprawdzić skład) |
Źródło: Podstawy naukowe żywienia w szpitalach, pod. red. Jarosz M., wyd. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2001.