Dieta przy refluksie - zasady. Co można jeść, a czego nie w chorobie refluksowej?

2014-02-18 9:05

Dieta przy refluksie to dieta lecznicza, która umożliwia złagodzenie dokuczliwych objawów choroby refluksowej, takich jak zgaga, odbijanie, piekący ból zamostkowy lub bóle brzucha. Dieta przy refluksie może nawet przyczynić się do ustąpienia choroby, jeśli jej przyczyną jest niewłaściwa dieta. Jakie są zasady diety przy refluksie? Co mogą jeść, a czego nie osoby zmagające się z refluksem?

Dieta przy refluksie - zasady. Co można jeść, a czego nie w chorobie refluksowej?
Autor: thinkstockphotos.com Dieta przy refluksie - zasady. Co można jeść, a czego nie w chorobie refluksowej?

Spis treści

  1. Dieta przy refluksie - zasady. Co można jeść, a czego nie przy chorobie refluksowej?
  2. Dieta przy refluksie - jak przygotować potrawy i je spożywać?
  3. Sprawdź, jakie produkty można włączyć do diety przy refluksie
  4. Dieta przy refluksie - produkty zalecane i niewskazane

Dieta przy refluksie to dieta lecznicza, której celem jest złagodzenie dokuczliwych objawów choroby refluksowej. Może nawet przyczynić się do ustąpienia choroby, jeśli jej przyczyną jest niewłaściwa dieta. Dieta może być stosowana nie tylko przy refluksie żołądkowo-przełykowym, lecz także w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w przewlekłym nadkwaśnym nieżycie żołądka i w dyspepsjach czynnościowych żołądka.

Czy badania gastrologiczne są bolesne?

Dieta przy refluksie - zasady. Co można jeść, a czego nie przy chorobie refluksowej?

Dieta przy refluksie żołądkowo-przełykowym powinna być lekkostrawna, tzn. dostarczać takich produktów, które nie zalegają długo w żołądku i nie wymagają długiego trawienia.

W związku z tym z diety należy wykluczyć przede wszystkim potrawy, które zawierają bardzo duże ilości tłuszczów. Z menu należy wykreślić także potrawy kwaśne, które podrażniają zmienioną zapalnie błonę śluzową, np. cytrusy i pomidory, jak również te, które silnie pobudzają wydzielanie kwasu solnego w żołądku, tj. mięta pieprzowa, czekolada, niektóre warzywa cebulowe.

Polecamy
jesz co lubisz kulinaria

Autor: Time S.A

Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci jeść zdrowo i smacznie, nawet gdy lekarz zalecił Ci dietę leczniczą. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online od Poradnika Zdrowie i zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ciesz się profesjonalnie skomponowanym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!

Z napojów niewskazana jest kawa, mocna herbata i alkohol. Na liście produktów niezalecanych znajdują się także napoje gazowane, które powodują odbijania, a tym samym zwiększają ryzyko zarzucania treści żołądkowej do przełyku. Objawy zgagi występują także po wypiciu soku pomarańczowego, cytrynowego, grejpfrutowego i pomidorowego.

W diecie osób, które zmagają się z refluksem, powinny dominować potrawy, które podnoszą ciśnienie w dolnym zwieraczu przełyku, a co za tym idzie - zapobiegają cofaniu się treści żołądkowej. Będą to przede wszystkim produkty wysokobiałkowe, takie jak przetwory mleczne, drób, wołowina i chude ryby. Stosowanie tzw. białej diety, czyli diety w której skład wchodzą woda, mleko, ziemniaki, siemię lniane, w ograniczonej ilości czerstwe pszenne pieczywo, chude ryby, chudy drób, daje najlepsze efekty przy chorobie refluksowej przełyku.

Dieta przy refluksie - jak przygotować potrawy i je spożywać?

1. Potrawy powinny być gotowane, duszone bez obsmażania, pieczone w folii, gotowane na parze lub smażone bez użycia tłuszczu.

2. Należy spożywać 5-6 niewielkich posiłków w ciągu dnia.

3. Posiłki powinny być spożywane w wolnym tempie, aby chory mógł spokojnie przeżuć każdy kęs.

3. Zaleca się, aby nie przyjmować pozycji leżącej bezpośrednio po posiłkach.

Sprawdź, jakie produkty można włączyć do diety przy refluksie

Dieta przy refluksie - produkty zalecane i niewskazane

Produkty dozwolone Produkty niewskazane
  • chude mięsa (głównie cielęcina, drób) i dobrej jakości wędliny (szynki drobiowe, polędwica)
  • chude produkty mleczne - mleko, jogurty, kefiry, maślanka z obniżoną zawartością tłuszczu
  • warzywa: marchew, buraki, ziemniaki, kalafior, szpinak
  • przyprawy i zioła: bazylia, oregano, koper włoski, estragon, rozmaryn, szałwia
  • słodycze: ciasto biszkoptowe
  • niegazowane wody mineralne, herbaty ziołowe (z wyjątkiem herbaty z mięty pieprzowej)
  • tłuste potrawy, zwłaszcza tłuste gatunki mięs i drobiu, np. kaczka, golonka, oraz wędlin, np. baleron, salami, pasztety
  • tłusty nabiał, np. żółte sery, sery typu camembert i brie, topione
  • fast-foody
  • warzywa: ogórki, pomidory, cebula
  • potrawy i produkty z dodatkiem octu, np. marynowane grzyby, sałatki z dodatkiem sosu winegret
  • ostre przyprawy, np. pieprz, chilli, curry
  • czekolada w każdej postaci, np. cukierków czekoladowych, batoników, tortów czekoladowych
  • napoje gazowane
  • soki: pomarańczowy, cytrynowy, grejpfrutowy, pomidorowy
  • mocna kawa i herbata (zwłaszcza na czczo) oraz alkohol