Dieta 1500 kalorii - zasady i efekty
Dieta 1500 kalorii jest urozmaicona i pozwala najeść się do syta. Dzienny jadłospis składa się z pięciu posiłków tak skomponowanych, by dostarczyły organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Możesz być spokojna, dieta 1500 kalorii to zdrowy sposób odchudzania.
Spis treści
- Podstawowa zasada diety 1500 kalorii: jesz często i mało
- Co możesz jeść, a czego lepiej unikaj podczas stosowania diety 1500 kalorii
- Jakie są efekty diety 1500 kalorii
- Przykładowy dzienny jadłospis w diecie 1500 kalorii
- Według diety 1500 kalorii w ciągu jednego dnia możesz zjeść:
- Jak oszukać głód i przyspieszyć chudnięcie na diecie 1500 kcal?
Dieta 1500 kalorii dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, zachowując jednocześnie odpowiednie proporcje między węglowodanami, białkiem i tłuszczem. Stosując dietę 1500 kcal, należy uzbroić się w cierpliwość, ponieważ utrata zbędnych kilogramów jest procesem powolnym, dającym jednak długotrwałe efekty. Przestrzegając zaleceń i włączając umiarkowany wysiłek fizyczny (codziennie po 30 minut), możesz się spodziewać utraty od 1/2 do 2 kg tygodniowo. Ponieważ dieta dostarcza wszystkich składników odżywczych, może być stosowana przez dłuższy czas przez każdego zdrowego, dorosłego człowieka. Bez szkody dla organizmu schudną na niej mężczyźni, osoby bardzo otyłe lub wykonujące ciężką fizyczną pracę.
Podstawowa zasada diety 1500 kalorii: jesz często i mało
Dieta opiera się na 5 regularnych, małych objętościowo posiłkach, jedzonych w odstępie 3-4 godzin, przy czym kolacja powinna być zjedzona na co najmniej 3 godziny przed snem.
Ważna jest też jakość tego, co jesz. W każdym głównym posiłku (śniadaniu, obiedzie i kolacji) powinna znaleźć się porcja warzyw, produkt dostarczający pełnowartościowego białka oraz węglowodanowy. Posiłki mniejsze (drugie śniadanie i podwieczorek) mają zmniejszyć głód, mogą więc składać się jedynie z produktu węglowodanowego lub nabiałowego (np. jogurt, maślanka, twarożek, owoc). Najbardziej kaloryczne pierwsze śniadanie i obiad dadzą energię na pierwszą i drugą połowę dnia. Nieco lżejsza kolacja zapewni spokojny sen, natomiast drugie śniadanie i podwieczorek uciszą głód.
Stosując się do zaleceń diety 1500 kcal, dostarczasz organizmowi 77 g białka, 208 g węglowodanów, 42 g tłuszczu, ok. 25 g błonnika pokarmowego usprawniającego pracę jelit oraz porcję niezbędnych witamin i składników mineralnych.
Co możesz jeść, a czego lepiej unikaj podczas stosowania diety 1500 kalorii
Jeśli chcesz łagodnie zmienić nawyki żywieniowe, zacznij od ograniczenia cukru i soli. Ich nadmiar prowadzi nie tylko do otyłości, ale również do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Odzwyczajenie się od słodzenia i solenia potraw wymaga czasu, ale wcale nie jest takie trudne. W ciągu kilku tygodni, małymi kroczkami każdy jest w stanie całkowicie wyłączyć cukier i sól z menu. Z diety muszą też zniknąć tłuste mięsa (wieprzowina, baranina, kaczka), podroby i przetwory mięsne (pasztety, konserwy), tłuste wędliny, a także dania gotowe ze słoików, puszek lub torebek (jedna porcja zawiera nawet całodzienną dawkę sodu). Zamiast tego na stole powinny zagościć ryby, dobrej jakości wołowina, cielęcina i drób.
Przygotowując potrawy, zapomnij o panierce i smażeniu. Duszenie, gotowanie na parze, grillowanie i pieczenie w folii sprawia, że potrawy będą nie tylko lekkostrawne, ale bogatsze w składniki odżywcze. Ziemniaki warto co drugi dzień zastąpić grubymi kaszami (np. gryczaną) lub razowym makaronem. Również jasne pieczywo zamień na razowe, które jest źródłem nie tylko błonnika pokarmowego, ale także wielu witamin z grupy B.Pełnotłuste produkty mleczne zastąp chudymi, ser żółty białym, a wszystkie owocowe jogurty, kefiry lub maślanki ich odpowiednikami bez dodatku owoców i cukru. Zamiast tłuszczów zwierzęcych wybieraj roślinne. Do surówek dodawaj olej rzepakowy lub oliwę. Miedzy posiłkami pamiętaj o popijaniu wody mineralnej (co najmniej 2 litry dziennie) lub herbaty zielonej, czerwonej, owocowej, ziołowej. Dozwolona jest też kawa, ale z mlekiem (najwyżej 2 proc. tłuszczu), a nie ze śmietanką.
Jakie są efekty diety 1500 kalorii
Mimo rygorystycznego przestrzegania diety 1500 kcal po kilku kilkunastu tygodniach (jest to sprawa indywidualna) dojdziesz do momentu, że waga zatrzyma się na pewnym poziomie i nie będzie chciała spadać. Dlaczego? Po pierwsze, gdy tracisz masę ciała, zapotrzebowanie energetyczne twojego organizmu, niezbędne do utrzymania funkcji życiowych, obniża się, przez co spala on coraz mniej tkanki tłuszczowej. Po drugie, ciało broniąc się przed utratą zapasów energii, spowalnia metabolizm i proces trawienia. To bardzo trudny moment w odchudzaniu. Łatwo sięgnąć wtedy po czekoladę lub ulubione ciastko na pocieszenie, a następnie uciszając sumienie, ominąć wartościowy posiłek. W ten sposób łatwo wpaść w błędne koło. Dieta stałaby się wtedy mało odżywcza, pogorszyłby się stan skóry, włosów, paznokci, a także samopoczucie. Dlatego aby przełamać ten kryzys, musisz zwiększyć aktywność fizyczną.
Staraj się jak najwięcej spacerować szybkim krokiem (świetny jest nordic walking). Rób wycieczki rowerowe i zapisz się na basen. Jeśli nie lubisz siłowni, wybierz się na kurs tańca. Solidny wysiłek spowoduje wydzielanie serotoniny - hormonu szczęścia. Poza tym regularna aktywność fizyczna przyspieszy metabolizm i uruchomi rezerwy tkanki tłuszczowej.
Przykładowy dzienny jadłospis w diecie 1500 kalorii
Śniadanie grahamka cienko posmarowana miękką margaryną, 2 plasterki polędwicy drobiowej, sałatka z cykorii, pomidora i ogórka kwaszonego z łyżeczką oliwy i świeżymi ziołami, kawa zbożowa na mleku 2% bez cukru Drugie śniadanie chudy twarożek zmiksowany z jagodami lub truskawkami (mogą być mrożone) i płatkami owsianymi Obiad miseczka zupy pomidorowej zabielana jogurtem naturalnym z brązowym ryżem, filet z dorsza w sosie jogurtowo-paprykowym, ziemniaki w mundurkach, gotowane brokuły, kompot bez cukru Podwieczorek kisiel owocowy, duża brzoskwinia lub jabłko Kolacja sałatka z kurczakiem, kromka chleba razowego, zielona herbata bez cukru
Według diety 1500 kalorii w ciągu jednego dnia możesz zjeść:
Pieczywo razowe | 175 g | do wyboru: 4 kromki pieczywa razowego, 2 bułki grahamki, 3 mniejsze bułki z ziarnami |
Makarony, kasze, ryż | 30 g gotowego produktu | do wyboru: 3 płaskie łyżki produktu przed ugotowaniem, 1/3 torebki (po 10 dag) przed ugotowaniem |
Mleko (max. 2% tłuszczu) | 400 g | 2 szklanki lub naturalne produkty mleczne |
Twaróg chudy | 50 g | plaster sera 5,5 cm x 1,5 cm |
Jajka | 15 g | 1/3 średniej sztuki (w sumie 2–3 jajka tygodniowo) |
Mięso, drób, ryby | 120 g | do wyboru: duży filet z ryby, 1 i 1/2 udka bez skóry, kawałek mięsa 18 cm x 15 cm |
Wędliny | 30 g | do wyboru: 3 małe plasterki (np. polędwicy sopockiej), 1 i 1/2 dużego plasterka (np. szynki z indyka) |
Olej, oliwa | 20 g | 2 łyżki |
Margaryna | 10 g | 2 małe łyżeczki |
Ziemniaki | 200 g | 3 średnie sztuki |
Warzywa | 400 g | do wyboru: 4 duże pomidory, 8 ogórków gruntowych, 2 brokuły, 2 średnie papryki, 8 buraków |
Owoce | 200 g | do wyboru: 2 średnie sztuki (np. jabłko, brzoskwinia, kiwi, nektarynka, banan), 2 szklanki małych owoców sezonowych (malin, jagód, porzeczek, truskawek), 20 sztuk owoców pestkowych (np. czereśni, wiśni) lub winogron, 6 sztuk większych owoców pestkowych (np. śliwek, mirabelek), nektarynka |
Jak oszukać głód i przyspieszyć chudnięcie na diecie 1500 kcal?
1. Jadając na mniejszych talerzach, będziesz miała wrażenie, że zjadasz większą porcję.
2. Między posiłkami popijaj jak najwięcej wody mineralnej lub ssij kostki lodu (gdy nie masz nadwrażliwych zębów).
3. Pogryzaj surowe warzywa (np. marchewkę, rzodkiewki, ogórki) lub arbuza.
4. Podczas posiłku nie oglądaj telewizji ani nie czytaj, skup się na talerzu.
5. Jedz powoli, przeżuwając starannie każdy kęs – szybciej poczujesz sytość.
6. Omijaj bary i kawiarnie – na widok ulubionego fast foodu czy ciastka trudno będzie ci opanować pokusę.
7. Gdy masz chęć na jakiś kulinarny grzech, zajmij czymś myśli, idź na spacer, zafunduj swojemu organizmowi wysiłek fizyczny, a szybciej zapomnisz o głodzie.
8. Możesz wspomagać się suplementami diety (przed wyborem suplementu skonsultuj się z lekarzem):
- błonnik przyjmowany przed posiłkami spowoduje, że szybciej się nasycisz;
- chrom zmniejszy apetyt na słodycze;
- czerwona herbata Pu-erh przyśpieszy spalanie tkanki tłuszczowej;
- wyciąg z ananasa i octu jabłkowego podkręcą przemianę materii;
- preparaty z kofeiną, podobnie jak herbata Pu-erh, pomogą zredukować tkankę tłuszczową.
Polecany artykuł: