Dieta japońska: poranny banan. Czy dieta Morning Banana jest skuteczna?

2014-04-07 9:34

Poranny banan to chyba najbardziej znana dieta odchudzająca wywodząca się z Japonii. Dietetycy spierają się czy japoński sposób w ogóle odchudza, jednak większość uważa, że banany na śniadanie nie działają. Zwolennicy diety tłumaczą, że enzymy zawarte w żółtych owocach przyśpieszają trawienie i wydalanie, powodując szybką utratę wagi. Na czym polega Banana Morning Diet i czy jest skuteczna?

Dieta japońska: poranny banan. Czy dieta Morning Banana jest skuteczna?
Autor: Photos.com Odchudzająca dieta Banana Morning  została stworzona przez małżeństwo Watanabe

Odchudzająca dieta Banana Morning została stworzona przez małżeństwo Watanabe. Stało się o niej głośno za sprawą śpiewaczki operowej Kumiko Mori, której dieta poranny banan pozwoliła schudnąć ponad 7 kg.

Poranny banan: zasady diety odchudzającej

Bananowy sposób na odchudzanie jest prosty - podstawa to żółte owoce na śniadanie. Oponenci twierdzą, że zbyt prosty.
Na śniadanie jesz tylko banany (1-2, zależy od ich wielkości) i popijasz je niegazowaną wodą o temperaturze pokojowej. Dietetycy zalecają banana z wodą zastąpić koktajlem z 1 owocu i niskotłuszczowego jogurtu naturalnego. Taki napój będzie bardziej odżywczy. Potem na obiad, podwieczorek i kolację możesz jeść to na co masz ochotę, ale tylko do ósmej wieczorem.;

Dieta poranny banan: produkty zakazane

  • lody
  • alkohol
  • znacznie ograniczyć nabiał
  • po kolacji odstawić słodycze
  • do posiłków pić możesz tylko wodę (o temperaturze pokojowej)
  • dozwolona jest za to jedna słodka przekąska w ciągu dnia

Po miesiącu powinnaś zrzucić ok. 5 kg.
Twórcy diety nie zalecają podczas stosowania żadnych ćwiczeń. Chyba że osoba walcząca z kilogramami sama chce je wykonywać. Jednak nawet wtedy nie powinna przesadzać z wysiłkiem.

Dieta poranny banan: dlaczego i czy działa?

Dietetycy spierają się czy japoński sposób w ogóle odchudza, jednak większość uważa, że banany na śniadanie nie działają. Zwolennicy diety tłumaczą, że enzymy zawarte w żółtych owocach przyśpieszają trawienie i wydalanie, powodując szybką utratę wagi. Przeciwnicy twierdzą, że w organizmie są już podobne enzymy niezbędne w procesie trawienia. Faktem jest, że produkty bogate w błonnik są szybciej trawione i nie są kompletnie wchłaniane, dzięki czemu część kalorii przepada. Jednak tych kalorii jest za mało, żeby mogły powodować ubytki wagi.
Kolejna teoria podkreśla znaczenie skrobi, która daje uczucie sytości i pobudza spalanie tłuszczu. Inne badania wykazują, że niestrawiony błonnik może blokować wchłanianie niektórych węglowodanów. Jednak oponenci uważają, że banany mają tylko 2-4 g błonnika, a powinny mieć 3,5- 4,9 g, żeby faktycznie mógł on zmniejszać wchłanianie węglowodanów. Dodają też, że banany (jak i wiele innych owoców) od dawna są częścią zdrowej diety, ale są tylko żywnością i nie mają magicznych zdolności, które powodują, że bez wysiłku zrzucisz zbędne kilogramy.