Liście orzecha włoskiego - właściwości i zastosowanie
Liście orzecha włoskiego również mogą być przez nas spożywane, podobnie jak owoce drzewa, czyli znane i cenione orzechy włoskie. Liście orzecha włoskiego działają antyseptycznie, przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo. Można je także stosować na trudno gojące się rany.
Spis treści
- Liście orzecha włoskiego - właściwości
- Liście orzecha włoskiego - zbieranie, cena
- Liście orzecha włoskiego - napar
- Liście orzecha włoskiego - przeciwwskazania
- Liście orzecha włoskiego do kiszonych ogórków
Liście orzecha włoskiego zna każdy z nas. Mają specyficzny wygląd i zapach. Zapach, który kojarzy nam się z młodymi owocami drzewa, czyli orzechami włoskimi zapakowanymi jeszcze w zielone skorupki. Liście orzecha włoskiego mogą się także kojarzyć nam z kiszeniem - bardzo często dodawane są do kiszonych ogórków.
Liście orzecha włoskiego - właściwości
Liście orzecha włoskiego mają działanie przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, działają ściągająco. Są polecane w przypadku trudno gojących się ran. Stosować je można zarówno doustnie, jak i na skórę. Stosując je na skórę działają:
- przeciwłupieżowo,
- łagodząco na zmiany skórne, także na stan zapalny rozwijający się na skórze,
- wspomagająco w leczeniu grzybicy skóry,
- pogłębiają piękny brązowy kolor włosów, jeśli zdecydujemy się robić płukanki z liści orzecha włoskiego.
Warto także dodać, że liście orzecha włoskiego usprawniają funkcjonowanie jelit, pomagając pozbyć się ewentualnych pasożytów z przewodu pokarmowego.
Pamiętaj, że napar i odwar z liści orzecha włoskiego barwią nie tylko włosy, ale i skórę!
Liście orzecha włoskiego można dodawać do kąpieli. Świetnie sprawdzą się jako remedium na nadmierną potliwość. W tym celu można nawet użyć świeżych liści orzecha włoskiego - należy je umyć, rozdrobnić i zalać wodą. Ogromnym minusem będzie jednak kolor - liście orzecha barwią bardzo mocno.
Liście orzecha włoskiego - zbieranie, cena
Liście orzecha włoskiego są surowcem, który z powodzeniem możemy zbierać i suszyć na własną rękę. Liście orzecha włoskiego zbiera się w maju i czerwcu, ale uwaga - oglądaj każdy liść. Muszą być zdrowe, zielone. Tylko takie nadają się do suszenia.
Liście orzecha włoskiego po ususzeniu powinny pozostać zielone. Jeśli zbrązowieją - nie nadają się do użytku i trzeba je wyrzucić.
Czy można kupić liście orzecha włoskiego?
Oczywiście liście orzecha włoskiego można także kupić - za 100 gramów zapłacimy około 9 złotych.
Liście orzecha włoskiego - napar
Aby przygotować napar z liści orzecha włoskiego należy zalać 2 łyżki pokruszonych i ususzonych liści orzecha włoskiego wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na 20 minut.
W celu przygotowania odwaru z liści orzecha włoskiego należy 3 łyżki suszu gotować w litrze wody przez 10 minut.
Zarówno napar, jak i odwar z liści orzecha włoskiego należy pić na czczo. Tylko wtedy odczujemy pozytywne działanie na układ pokarmowy i pozbędziemy się ewentualnych pasożytów z jelit.
Liście orzecha włoskiego - przeciwwskazania
Nie powinny stosować ich osoby uczulone na orzechy, kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Liście orzecha włoskiego do kiszonych ogórków
Co ciekawe liście orzecha włoskiego mogą być świetnym dodatkiem do ogórków kiszonych, które nadadzą im smaku i aromatu. Warto wypróbować przepis na kiszone ogórki z liściem orzecha, chociaż uwaga - jeśli przesadzimy z nimi to nasze ogórki mogą być gorzkie!
Potrzebujesz:
- 15-20 ogórków,
- 1 liść orzecha włoskiego,
- 1 gałązka kopru,
- 2 główki czosnku,
- 1 litr wody,
- 1,5 łyżki soli.
Przepis:
- Tradycyjnie przygotowujemy solankę, czyli gotujemy wodę z solą. Na dół słoika wkładamy gałązkę kopru, ząbki czosnku, a następnie upychamy ogórki.
- Po włożeniu ogórków dodajemy chrzan i dopełniamy ogórkami.
- Na koniec dodajemy liść orzecha włoskiego i zalewamy solanką.