Opóźnia starzenie i poprawia nastrój - możesz to kupić za kilka złotych!
Jest dostępna w każdym sklepie i kosztuje dosłownie kilka złotych - mowa o musztardzie, która ma naprawdę cudowne właściwości zdrowotne! Zobaczcie, dlaczego warto wprowadzić musztardę do swojej diety.
Spis treści
Każdy z nas może ją kupić za kilka złotych w niemal każdym sklepie. Co to? To musztarda! I zdecydowanie warto wprowadzić ją na stałe do swojej diety. Dlaczego? Otóż musztarda potrafi ochronić nas przed wieloma chorobami, poprawić pamięć, zwiększyć odporność organizmu, a nawet pomóc w przypadku niewielkich oparzeń.
Musztarda była znana już w czasach starożytnych. Od tamtej pory wiele się nie zmieniło - musztarda nadal jest zdrowa i nadal powinna być obecna w naszej diecie. Czy ma znaczenie, jaka to będzie musztarda? Obecnie na rynku mamy ich bardzo dużo - sarepska, rosyjska, francuska... - każda jest zrobiona z gorczycy. Jednak jej smak zależy od ilości gorczycy i dodanych przypraw. Zazwyczaj oprócz gorczycy, potrzeba octu winnego lub octu jabłkowego, oleju, wody lub białego wina, miodu lub syropu klonowego, pieprzu i soli.
I pamiętajmy, że musztarda jest taka zdrowa właśnie dzięki zawartości gorczycy. Im większa jej zawartość, tym lepiej dla nas. Gorczyca jest źródłem witamin i minerałów, m.in. witaminy E, która zapobiega miażdżycy i chorobom serca, witaminy C, która korzystnie wpływa na odporność, witaminy A poprawiającej wygląd skóry oraz pozytywnie wpływającej na wzrok, witamin z grupy B odpowiedzialnych za poprawną pracę układu nerwowego. W musztardzie znajdziemy także:
- magnez (aż 31% dziennego zapotrzebowania w 100 g produktu),
- selen (117%),
- mangan (592%),
- fosfor (26%),
- żelazo (21%).
Pozostałe minerały obecne w musztardzie to: cynku, miedź, potas, sód i wapń. Znajdziemy w niej także spore ilości białka, błonnika, cukrów i kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
Musztarda po obiedzie?
Można to rozważyć - musztarda nie jest ciężko strawna, przyspiesza metabolizm, pomaga na niestrawność, wzdęcia i zaparcia. W zasadzie ma działanie lekko przeczyszczające. Badania wykazały także, że musztarda:
- zapobiega nowotworom układu pokarmowego,
- zwalcza stany zapalne o różnym podłożu,
- łagodzeni choroby pochodzenia autoimmunologicznego (np. łuszczycę),
- leczy zapalenie zatok,
- pomaga na ból gardła,
- łagodzi bóle reumatyczne i neurologiczne,
- wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli,
- obniża poziom cholesterolu dzięki kwasom omega-3 i 6,
- wzmacnia kości (polecana przy osteoporozie),
- pomaga uregulować poziom glukozy we krwi,
- pomaga w przypadku obniżonego nastroju czy słabej koncentracji,
- wzmacnia serce,
- poprawia stan skóry,
- pozytywnie wpływa na wzrok,
- łagodzi niewielkie oparzenia (działanie zewnętrzne).