Co się stanie po zjedzeniu całej tabliczki czekolady? Tak zareaguje organizm
Chyba nie ma osoby, która w chwili słabości odmówiłaby sobie zjedzenia czekolady. Powszechnie znany i lubiany słodycz w nadmiarze może jednak zaszkodzić. Co dzieje się z organizmem po zjedzeniu całej tabliczki czekolady na raz? Wyjaśniamy.
Spis treści
- Co stanie się z organizmem po zjedzeniu całej tabliczki czekolady?
- Może pojawić się odpowiedź alergiczna organizmu
- Efekty uboczne po zjedzeniu dużej ilości czekolady
- Czy czekolada sprawia, że przybieramy na wadze?
- Czy czekolada ma same wady?
Co stanie się z organizmem po zjedzeniu całej tabliczki czekolady?
W ciągu pierwszy 10 minut po zjedzeniu czekolady mózg orientuje się, że otrzymał jedzenie, które uważa za smaczne. Powoduje to wydzielenie się szeregu substancji odpowiedzialnych za dobre samopoczucie, relaks i odczuwanie szczęścia, w tym dopaminy, endorfin oraz tryptofanu, który bierze udział m.in. w wytwarzaniu serotoniny. To dlatego, kiedy już zaczniesz jeść słodycze, tak trudno się od nich oderwać.
Poziom cukru we krwi zaczyna rosnąć w ciągu 15 do 30 minut od momentu zjedzenia czekolady. Wraz ze wzrostem poziomu glukozy odczujesz zastrzyk energii i więcej chęci do działania. Po około 40 minutach od zjedzenia czekolady zaczyna działać kofeina. Jeśli jesteś na nią wyjątkowo wrażliwy, poczucie pobudzenia będzie się przedłużało.
Właściwości moczopędne kofeiny ujawniają się po około 60 minutach. Ich nasilenie zależy jednak od indywidualnej podatności na kofeinę oraz rodzaju czekolady. Im więcej miazgi kakaowej znajduje się w produkcie, tym częściej będziesz musiał odwiedzać łazienkę. Dlatego czekolady białe pod tym względem powodują mniej dolegliwości niż np. mocno gorzkie.
Może pojawić się odpowiedź alergiczna organizmu
Choć kupując w sklepie czekoladę, raczej się nad tym nie zastanawiamy, może ona zawierać wiele różnego rodzaju alergenów, w tym:
- orzechy (przede wszystkim orzechy ziemne);
- zboże, np. pszenicę;
- jaja;
- nabiał.
Dotyczy to głównie czekolad z dodatkami. Aby upewnić się, że dany produkt możesz zjeść bezpiecznie, postaraj się dokładnie przeczytać jego skład na opakowaniu. Producenci mają obowiązek podawania substancji zaliczanych do alergenów przez przepisy prawa.
Objawy, które sugerują alergię pokarmową to m.in. biegunki, zmiany skórne, nieżyt nosa, atak astmy. Jeżeli chcesz upewnić się, że nie cierpisz na alergię, skorzystaj z konsultacji alergologicznych.
Najprawdopodobniej niezbędne będzie przeprowadzenie testów na obecność przeciwciał we krwi. Szczególnie dużo alergenów może znajdować się w czekoladach z nadzieniem, które są wieloskładnikowe.
Efekty uboczne po zjedzeniu dużej ilości czekolady
Skutki zjedzenia dużej ilości czekolady na raz to nie tylko ryzyko alergii. Przeciętna tabliczka gorzkiej czekolady zawiera spore ilości kofeiny, nawet 60-70 miligramów, czyli mniej więcej tyle, ile znajduje się w filiżance kawy.
Dla osób, które są szczególnie wrażliwe na ten stymulant, nawet pozornie niewielkie ilości działają negatywnie. Do potencjalnych efektów ubocznych nadmiaru kofeiny zalicza się:
- uczucie rozdrażnienia;
- częstomocz;
- bóle głowy;
- bezsenność;
- przyspieszone bicie serca.
Warto pamiętać, że ilość przyjmowanej kofeiny kumuluje się w ciągu doby. Jeśli regularnie pijesz kawę lub energy drinki albo przyjmujesz spalacze tłuszczu zawierające kofeinę, spożycie dodatkowo czekolady o wysokiej zawartości tego związku, może być kroplą przepełniającą czarę.
Czy czekolada sprawia, że przybieramy na wadze?
To, czy zjedzenie całej tabliczki czekolady, spowoduje wzrost wagi, zależy od wielu czynników. Z pewnością jest to słodycz o wysokiej gęstości energii, dużej zawartości tłuszczów, a niekiedy również węglowodanów. Zwłaszcza czekolady o niższej zawartości miazgi kakaowej powodują znaczny wyrzut cukru we krwi.
Jeżeli taki stan będzie powtarzał się zbyt często, grozi to wyindukowaniem insulinooporności. Często hiperglikemia skutecznie utrudnia kontrolowanie masy ciała i zmniejsza efektywność diet odchudzających.
Wszystko jednak zależy od twojego zapotrzebowania energetycznego. Osoby, która prowadzą siedzący tryb życia po spożyciu całej tabliczki czekolady, mogą zaobserwować niewielki wzrost wagi, ponieważ nadmiar dostarczonych kilokalorii bardzo szybko odłoży się pod postacią tkanki tłuszczowej.
W przypadku osób utrzymujących wysoki poziom aktywności fizycznej, dostarczona energia zostanie wykorzystana przede wszystkim na realizację procesów regeneracyjnych, superkompensację, zwłaszcza jeżeli taki zastrzyk zafundujesz sobie po treningu.
Z pewnością jednak nie można porównać czekolady, nawet tej najlepszej jakości, do pełnowartościowego posiłku składającego się z białek, tłuszczów i węglowodanów.
Czy czekolada ma same wady?
Wbrew pozorom czekolada to nie tylko dodatkowe kilokalorie, tłuszcze nasycone i cukry proste. Zwłaszcza wysokiej jakości produkty mają w składzie wiele związków o udowodnionych właściwościach prozdrowotnych.
Czekolada, zwłaszcza ta od 70 proc. kakao wzwyż, to prawdziwa bomba antyoksydantów, w szczególności antocyjanów z grupy flawonoidów. Przyspieszają one "wymiatanie" wolnych rodników z organizmu, działają przeciwstarzeniowo i antynowotworowo.
Tabliczka gorzkiej czekolady dostarcza około 500-600 kilokalorii, więc doskonale sprawdzi się w przypadku zwiększonego wydatku energetycznego. Jeśli lubisz chodzić po górach albo dużo jeździsz na rowerze, z pewnością docenisz to, że duże ilości energii można "upakować" w tak niewielkim produkcie spożywczym, który prawie nic nie waży.
Jednocześnie dzięki sporej zawartości cukrów czekolada jest łatwostrawna. Nie powinna więc powodować rewolucji po stronie układu trawienia nawet wtedy, gdy połączysz ją z intensywnym wysiłkiem fizycznym.
Zawarte w czekoladzie flawonole oraz kofeina efektywnie obniżają ciśnienie krwi. Spożywanie tego słodycza może być wręcz wskazane, jeśli walczysz ze zbyt wysokim ciśnieniem. Jedzenie czekolady reguluje profil lipidowy organizmu poprzez wzrost cholesterolu HDL oraz spadek cholesterolu LDL. W umiarkowanej ilości czekolada przeciwdziała więc miażdżycy.
Osoby, które korzystają z dobrodziejstw diety ketogenicznej, z pewnością docenią fakt, że gorzką czekoladę (od 80 proc. zawartości kakao wzwyż) można spokojnie włączyć do diety i nie będzie to żaden grzech. Wysoka zawartość tłuszczów i bardzo niska dawka węglowodanów nie zaburzają ketozy oraz nie wytrącą organizmu z przestawionego metabolizmu.
Wykazano, że spożywanie czekolady działa antydepresyjnie i dodaje energii. Nie chodzi jednak wyłącznie o zawartość cukru, ale teobrominy, kofeiny oraz fenyloalaniny. Substancje te pobudzają do działania, odsuwają uczucie zmęczenia i poprawiają nastrój. Znajdujące się w czekoladzie polifenole dodatkowo zabezpieczają czekoladę przed szkodliwym działaniem promieniowania.
Jeżeli od czasu do czasu zdarzy Ci się zjeść całą tabliczkę czekolady, pamiętaj, że to nic straconego, wpadki zdarzają się każdemu. Staraj się jednak unikać takich nieplanowanych zastrzyków kilokalorii, a wybierając czekoladę, stawiaj na produkty wysokiej jakości i pozbawione słodkiego nadzienia, które zazwyczaj składa się głównie z konserwantów.