Mogą być zabójcze dla tarczycy, a znajdują się w wielu warzywach. Czym są goitrogeny?
Goitrogeny występują naturalnie w wielu produktach pochodzenia roślinnego. To substancje wolnotwórcze, które mogą negatywnie wpływać na pracę tarczycy. Dlatego osoby borykające się z chorobami tego narządu, a zwłaszcza ci, u których zdiagnozowano niedoczynność, powinni unikać spożywania określonych produktów wymienionych poniżej.

Termin "goitrogeny" dla wielu może być zupełnie nieznanym określeniem. Powodem jest choćby fakt, że substancja ta ma znaczenie w przypadku pacjentów z chorobami tarczycy.
Goitrogeny - co to takiego?
Goitrogeny to jedne z tak zwanych substancji antyodżywczych, występujących w niektórych produktach żywnościowych. Zaburzają one gospodarkę jodem - pierwiastkiem, dzięki któremu tarczyca może produkować hormony. W zależności od rodzaju blokują wchłanianie jodu lub nasilają jego wydalanie, co w obu przypadkach sprawia, że ilość tego składnika maleje.
A to z kolei może prowadzić do szeregu problemów, w tym nawet do rozwoju niedoczynności tarczycy. Z kolei u osób, które już mają problemy z tarczycą, spożywanie produktów bogatych w goitrogeny może bardzo utrudnić leczenie.
Do goitrogenów zaliczane są takie substancje, jak:
- tioglikozydy
- glikozydy cyjanogenne
- niektóre polifenole
- hemaglutyniny.
Gdzie jest najwięcej goitrogenów? Lista warzyw
Goitrogeny mogą utrudniać tarczycy produkcję hormonów tarczycy, które są kluczowe dla regulacji metabolizmu. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z faktu, że substancje te obecne są w wielu produktach, po które sięgamy każdego dnia. Najistotniejszą rolę ogrywają warzywa krzyżowe, do których należą:
Poza tym duże stężenie goitrogenów znajdziesz w produktach sojowych, a mianowicie:
- soja,
- tofu,
- tempeh.
Kolejną grupą produktów, w których znajduje się substancja, która może zaburzać pracę hormonów tarczycy, są także owoce, ale nie tylko. Robiąc zakupy, unikaj takiej żywności jak:
- brzoskwinie,
- gruszki,
- szpinak,
- rzodkiewki,
- truskawki,
- chrzan,
- gorczyca,
- orzeszki piniowe,
- maniok.
Jak przygotowywać produkty zawierające goitrogeny?
Osoby chorujące na tarczycę często dostają zalecenie, by unikać produktów zawierających goitrogeny. Jednak "unikać" to nie to samo, co "wyeliminować". Warto wiedzieć, że od czasu do czasu (za zgodą lekarza) można sięgać po takie produkty - zjeść zupę kalafiorową, surówkę z brokułami czy kapustą.
Zawartość goitrogenów można bowiem obniżyć, odpowiednio przygotowując posiłki. Produktów, które zawierają te substancje nie należy jeść na surowo. Goitrogeny ulatniają się wraz z parą wodną, dlatego warzywa w nie bogate należy gotować bez przykrycia. Niektóre produkty - np. szpinak - można zblanszować, a następnie zamrozić - po rozmrożeniu zawartość goitrogenów będzie niższa.