Goitrogeny mogą być zabójcze dla tarczycy. W tych produktach jest ich najwięcej
Goitrogeny to substancje naturalnie występujące w żywności. Nazywane są również substancjami wolotwórczymi, gdyż jednym ze skutków ich spożywania może być powstanie wola, związanego z niedoborem jodu. Wyjaśniamy, w jakich produktach spożywczych jest najwięcej goitrogenów i kto powinien ich unikać.
Termin "goitrogeny" brzmi tajemniczo dla osób ogólnie zdrowych - zalecenie, by ich unikać dostają bowiem przede wszystkim osoby cierpiące na choroby tarczycy.
Czym są goitrogeny?
Goitrogeny to jedne z tak zwanych substancji antyodżywczych, występujących w niektórych produktach żywnościowych. Zaburzają one gospodarkę jodem - pierwiastkiem, dzięki któremu tarczyca może produkować hormony. W zależności od rodzaju blokują wchłanianie jodu lub nasilają jego wydalanie, co w obu przypadkach sprawia, że ilość tego składnika maleje.
A to z kolei może prowadzić do szeregu problemów, w tym nawet do rozwoju niedoczynności tarczycy. Z kolei u osób, które już mają problemy z tarczycą, spożywanie produktów bogatych w goitrogeny może bardzo utrudnić leczenie.
Do goitrogenów zaliczane są takie substancje, jak:
- tioglikozydy
- glikozydy cyjanogenne
- niektóre polifenole
- hemaglutyniny.
Te pokarmy zawierają ich najwięcej
Goitrogeny znajdują się przede wszystkim w warzywach. Najwięcej zawierają je:
- kapusta (wszystkie rodzaje)
- kalafior
- brokuły
- brukselka
- rukola
- kalarepa
- rzepa
- rzodkiewka
- szpinak
- jarmuż
- chrzan
- gorczyca
- rzepak
- soja
- maniok.
Jak przygotowywać produkty zawierające goitrogeny?
Osoby chorujące na tarczycę często dostają zalecenie, by unikać produktów zawierających goitrogeny. Jednak "unikać" to nie to samo, co "wyeliminować". Warto wiedzieć, że od czasu do czasu (za zgodą lekarza) można sięgać po takie produkty - zjeść zupę kalafiorową, surówkę z brokułami czy kapustą.
Zawartość goitrogenów można bowiem obniżyć, odpowiednio przygotowując posiłki. Produktów, które zawierają te substancje nie należy jeść na surowo. Goitrogeny ulatniają się wraz z parą wodną, dlatego warzywa w nie bogate należy gotować bez przykrycia. Niektóre produkty - np. szpinak - można zblanszować, a następnie zamrozić - po rozmrożeniu zawartość goitrogenów będzie niższa.