Kiedy ziemniak jest trujący? Substancje toksyczne w zielonych ziemniakach
Usuń zielone ziemniaki z diety! Zawarta w nich toksyczna solanina może spowodować poważne zatrucie pokarmowe, zapalenie nerek, a nawet śpiączkę. Odpowiednie przechowywanie i obróbka bulw pozwolą uniknąć powstawania solaniny. Toksyczne ziemniaki szczególnie niebezpieczne są wiosną, kiedy zaczyna się proces kiełkowania.
Spis treści
- Zabezpieczanie ziemniaków przed wytwarzaniem toksyn
- Zatrucie solaniną – skutki i objawy zatrucia toksynami
Solanina jest substancją toksyczną. W dużym stężeniu może występować w niektórych roślinach, np. niedojrzałych pomidorach, papryce i zielonych ziemniakach.
Ziemniaki naturalnie wytwarzają niewielkie ilości solaniny, ale kiedy jej stężenie wzrasta, toksyna staje się groźna dla zdrowia. Najbardziej narażone na zwiększenie zawartości solaniny są ziemniaki przechowywane w jasnych i ciepłych pomieszczeniach.
Polecamy: Sok z ziemniaka - właściwości, jak zrobić w domu? Na co pomaga sok z ziemniaka?
Ryzyko zatrucia solaniną wzrasta wiosną, kiedy źle przechowywane ziemniaki zaczynają kiełkować, bo w bulwie ziemniaka najwięcej solaniny gromadzi się w kiełkach i w łupinie.
Spożycie solaniny może spowodować poważne problemy zdrowotne. Ryzyko zatrucia solaniną wzrasta wiosną, kiedy źle przechowywane ziemniaki zaczynają kiełkować, bo w bulwie ziemniaka najwięcej solaniny gromadzi się w kiełkach i w łupinie.
Takie ziemniaki trzeba bardzo grubo obierać, żeby pozbyć się trujących związków. Podczas gotowania z ziemniaków wypłukiwane są pozostałe w nich toksyny, dzięki temu można je zjadać praktycznie bez obaw o zdrowie.
Zabezpieczanie ziemniaków przed wytwarzaniem toksyn
Według raportu, który przygotował Alexander Pavlista, profesor rolnictwa i ogrodnictwa z Uniwersytetu w Nebrasce większość ziemniaków z podwyższonym poziomem solaniny nigdy nie trafia na rynek.
Pomimo to, aby uniknąć rozwoju solaniny ziemniaki należy przechowywać w ciemnych i chłodnych pomieszczeniach, a przed jedzeniem dokładnie odkroić wszystkie zielone fragmenty.
Część osłabień wiosennych może być spowodowana zjedzeniem kiełkujących ziemniaków z dużą zawartością solaniny.
Zielony kolor ziemniaka faktycznie spowodowany jest wysokim poziomem chlorofilu, który sam w sobie nie jest szkodliwy. Jednak jego wzrost jest równoznaczny ze zwiększeniem ilości solaniny w bulwie, ponieważ do wytworzenia zielonego pigmentu potrzebna jest reakcja ze słońcem, które pobudza też komórki ziemniaka do produkcji trujących toksyn.
Zatrucie solaniną – skutki i objawy zatrucia toksynami
Objawy zatrucia pojawiają się od kilku do kilkunastu godzin po zjedzeniu toksycznego ziemniaka. Problem jest poważny, ponieważ u osób niedożywionych i nieprawidłowo leczonych zanotowano także przypadki zatruć śmiertelnych.
Objawy zatrucia toksynami:
- Podrażnienie przewodu pokarmowego
- Biegunka
- Wymioty
- Mdłości
- Zaburzenia oddychania
- Śpiączka
- Napady drgawek;
- Stany zapalne nerek
- Kolka
- Podrażnienia błony śluzowej jamy ustnej
- Objawy zatrucia mogą przypominać też grypę: wysoka gorączka, bóle i zawroty głowy, nadmierne pocenie organizmu.
W niektórych przypadkach osoba z zatruciem solaniną może trafić do szpitala.
Polecany artykuł:
Polecany artykuł:
Polecany artykuł: