i
Passata pomidorowa jest rodzajem przetworu pomidorowego. Wywodzi się z kuchni włoskiej, gdzie stanowi bazę wielu sosów (m.in. do spaghetti), ale jest coraz częściej spożywana również w naszym kraju. I bardzo dobrze, bo zawiera mnóstwo korzystnych dla zdrowia substancji.
Podstawą passaty pomidorowej są oczywiście pomidory, które zajmują ważne miejsce w naszej diecie - i dobrze. Bo są bogactwem witamin i minerałów, mają też w sobie likopen - naturalny przeciwutleniacz, który ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Jeszcze zdrowsze pod tym względem są wszelkie przetwory pomidorowe, w tym passata pomidorowa.
Spis treści
Pomidory - właściwości zdrowotne
Pomidory mają wiele właściwości zdrowotnych. Oto niektóre z nich:
- zapobiegają miażdżycy,
- działają antynowotworowo,
- działają moczopędnie,
- obniżają ciśnienie krwi,
- poprawiają odporność organizmu,
- poprawiają pracę układu nerwowego,
- nawilżają skórę i działają przeciwzmarszczkowo,
- chronią przed słońcem.
Polecany artykuł:
Dlaczego passata pomidorowa jest zdrowa?
Passata pomidorowa nie dorównuje wprawdzie surowym pomidorom, jeśli chodzi o zawartość witamin, ale wypada znacznie lepiej pod względem ilości likopenu. Co ciekawe, likopen nie ginie w obróbce cieplnej tak jak witamina C - przeciwnie. W miarę gotowania, rozdrabniania czy smażenia jest go dwa, a nawet trzy razy więcej niż w świeżych pomidorach.
Dzieje się tak dlatego, że podczas obróbki termicznej dochodzi do zerwania niektórych wiązań chemicznych, w wyniku czego likopen przekształca się w związek o wiele łatwiej przyswajalny dla naszego organizmu.
Dlatego też wszelkie przetwory pomidorowe typu koncentraty, ketchupy, soki, sosy czy przeciery powinny na stałe zagościć w naszym menu.
Passata pomidorowa - skład
Wybierając passatę pomidorową, warto kierować się jak najprostszym składem - oprócz pomidorów może w niej być szczypta soli, czosnek, bazylia oraz pozostałe zioła prowansalskie. Unikajmy natomiast przecierów zawierających cukier czy konserwanty.
Polecany artykuł:
Passata pomidorowa - właściwości
Likopen to organiczny związek chemiczny, który ma niezwykłe właściwości utleniające. Jego zadaniem jest nadawanie owocom i warzywom czerwonej barwy oraz neutralizacja wolnych rodników, których nadmiar w organizmie doprowadza do tzw. stresu oksydacyjnego, a dalej do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworowych.
To właśnie z silnych właściwości przeciwutleniających wynikają prozdrowotne właściwości likopenu. Dodatkowo likopen ma zdolność regeneracji innych antyoksydantów, np. luteiny.
Oto niektóre właściwości zdrowotne likopenu:
- zmniejsza ryzyko zawału serca,
- zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, w tym raka prostaty i szyjki macicy,
- neutralizuje szkodliwe procesy wywołane przez promieniowanie ultrafioletowe,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy,
- opóźnia proces starzenia się skóry.
Głównym źródłem likopenu są pomidory - te dojrzewające na słońcu, a nie szklarniowe czy spod folii. Podczas gdy świeże pomidory zawierają średnio 0,7-20 mg likopenu w 100 g, to przetwory pomidorowe, w tym passata, może go zawierać nawet 5,4-150 mg w 100 g.
Przyswajanie likopenu zwiększa tłuszcz. Dlatego do pomidorów, a także potraw na ich bazie, zaleca się dodać oliwę z oliwek lub inny zdrowy tłuszcz. Co ciekawe, likopen jest lepiej wchłaniany także wtedy, gdy jest spożywany po podgrzaniu, dlatego w pierwszej kolejności lepiej sięgać sosy i zupy na bazie pomidorów.
Likopen jest także naturalnym barwnikiem, który ukrywa się pod symbolem E160d. Można go znaleźć w składzie m.in. kandyzowanych owoców i warzyw, lodów, sosów, przypraw, pikli czy win owocowych.
U nałogowych palaczy poziom likopenu we krwi jest około 20 proc. niższy niż u niepalących. Jest to wynik działania reaktywnych form azotu, które znajdują się w dymie papierosowym. Te szkodliwe związki wnikają z płuc do krwi, a następnie powodują degradację nie tylko cząsteczek likopenu, lecz także innych karotenoidów.
