Przeciwzapalna herbata na odchudzanie, mózg i serce. Nie przesadź z głównym dodatkiem

2025-06-09 6:37

Choć stan zapalny sam w sobie stanowi naturalną reakcję obronną organizmu to już jego przewlekły charakter przyczynia się do wielu poważnych chorób. Zwiększa się ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, nowotworów czy demencji. Stąd warto przeanalizować codzienne nawyki żywieniowe i włączyć do diety herbatę imbirową.

Przeciwzapalna herbata na odchudzanie, mózg i serce. Nie przesadź z głównym dodatkiem
Autor: Fot. Getty Images

Imbir należy do tego rodzaju roślin, przypraw, że albo go uwielbiamy, albo nie jesteśmy w stanie się do niego przekonać. Jeśli jednak chcemy zadbać o organizm i ochronić go przed czynnikami prozapalnymi, warto dać szansę prostej herbacie każdego dnia.

Poradnik Zdrowie - Komu imbir może szkodzić

Ile imbiru na herbatę dziennie?

Na rynku można dostać mocno zróżnicowane produkty określone mianem herbaty imbirowej lub herbaty z imbirem. Dlatego, zanim dokonasz wyboru, dokładnie przeczytaj skład. Często zdarza się, że dodatkiem jest niewielka ilość sproszkowanego korzenia, lub co gorsza, wyłącznie aromaty.

Natomiast jeżeli chcesz włączyć do codziennej diety herbatę o silnym działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym, to szukaj produktów, w których imbir będzie na początku listy wymienionych składników. Dobrym rozwiązaniem jest przyrządzenie własnej kompozycji. Optymalnym rozwiązaniem jest wrzucenie 2 lub 3 plasterki imbiru na filiżankę dziennie.

Jeżeli jednak to twoje pierwsze spotkanie z imbirem zacznij od jednego plasterka. Po kilku dniach możesz dokładać kolejny. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzać. Nadmierna ilość imbiru wiąże się z ryzykiem nieprzyjemnych dolegliwości takich jak:

Poza tym regularne spożywanie imbiru, zwłaszcza w dużej dawce może wpływać na procesy krzepnięcia krwi. Stąd osoby przyjmujące antykoagulanty powinny zachować szczególną ostrożność a najlepiej skonsultować się z lekarzem.

Koreańska herbata imbirowa. Czym jest saenggang-cha?

Tradycyjna koreańska herbata saenggang-cha  to propozycja dla miłośników imbiru. A powodem jest fakt, że powstaje z połączenia tylko dwóch składników, a mianowicie gorącej wody i specjalnej konfitury z imbiru określanej jako saenggang-cheong.

Tego rodzaju wywar przygotowuje się, zalewając szklanką gorącej wody, jedną lub dwie łyżeczki konfitury. Trzeba mieć jednak świadomość, że jest to herbata niezwykle wyrazista i nie każdy jest w stanie ją wypić. Ostrożność powinny zachować także osoby borykające się z wrzodami, refluksem, czy innymi dolegliwościami układu trawienia, aby uniknąć zaostrzenia choroby.

Jakie korzyści daje herbata imbirowa?

Główną zaletą dodawania imbiru do herbaty jest fakt, iż roślina ta zawiera gingerol i shogaol. Substancje te neutralizują szkodliwe cząsteczki oraz łagodzą stany zapalne. Badania kliniczne prowadzone właśnie pod kątem prozdrowotnych właściwości imbiru sugerują, że kłącze imbiru może być pomocne przy takich stanach jak:

Herbata przeciwzapalna, jaką niewątpliwie jest ta z dodatkiem imbiru, nie tylko pozbywa się wolnych rodników, przyczyniając się do opóźnienia procesów starzenia, ale także wspiera odporność. Sięganie po imbir każdego dnia może stać się również naturalnym elementem profilaktyki chorób przewlekłych takich jak cukrzyca, nowotwory, czy choroby układu sercowo-naczyniowego.