Składnik brokułu może chronić przed cukrzycą. W której części się kryje?
Obecny w brokułach sulforafan może pomagać w stabilizacji poziomu glukozy u osób ze stanem przedcukrzycowym – wskazało pilotażowe badanie. Substancji tej najwięcej jest w kiełkach.

Naukowcy z Uniwersytetu w Göteborgu pokazali kolejną sprzyjającą zdrowiu właściwość brokułu. Jak donoszą na łamach pisma "Nature Microbiology", substancja o nazwie sulforafan może poprawiać stężenie glukozy u osób ze stanem przedcukrzycowym. Badacze już w 2017 roku odkryli, że związek ten wyekstrahowany z kiełków brokułu znacząco obniżał poziom glukozy u pacjentów z cukrzycą.
W najnowszym projekcie przyjrzeli się 74 ochotnikom ze stanem przedcukrzycowym, który często poprzedza rozwój choroby. Uczestnicy przez 12 tygodni przyjmowali suplement z sulforafanem lub placebo.
Badacze mówią o uzyskanej wyraźnej różnicy w poziomie glukozy na czczo. Szczególnie dobrze reagowały osoby z pewnej, konkretnej grupy – wykazujące wczesne oznaki łagodnej cukrzycy związanej z wiekiem, ze stosunkowo niskim BMI, niską insulinoopornoścuą, a także niskim poziomem stłuszczenia wątroby i sekrecją insuliny.
Sulforafan w brokułach. Przed czym chroni?
W dalszej części badania naukowcy odkryli, że pozytywne działanie sulforafanu mogą wspierać niektóre bakterie jelitowe.
Pod względem wartości liczbowych różnice w poziomie cukru we krwi na czczo wynosiły 0,2 milimola na litr między wszystkimi uczestnikami przyjmującymi sulforafan a grupą otrzymującą placebo.
Różnica wyniosła 0,4 milimola na litr we wspomnianej podgrupie klinicznej oraz aż 0,7 u osób, które należały do tej grupy i miały korzystne bakterie jelitowe.
Choć zaburzenie często pozostaje niewykryte, wczesna diagnoza zwiększa szanse na uniknięcie rozwoju cukrzycy typu 2.
- Leczenie stanu przedcukrzycowego wciąż ma wiele niedoskonałości, ale nowe odkrycia otwierają drogę do potencjalnej precyzyjnej terapii z wykorzystaniem pozyskiwanego z brokułów sulforafanu jako z żywności funkcjonalnej. Jednak czynniki związane ze stylem życia pozostają podstawą każdego leczenia stanu przedcukrzycowego. Ważna jest m.in. aktywność fizyczna, zdrowe odżywianie i zmniejszenie masy ciała – mówi Anders Rosengren, autor badania.
- Wyniki badania wskazują również na ogólny model pokazujący, jak fizjopatologia i flora jelitowa współdziałają ze sobą oraz wpływają na leczenie. Model ten może mieć szersze implikacje – podsumowuje specjalista.
