SKROBIA KUKURYDZIANA - właściwości i zastosowanie
Skrobia kukurydziana ma właściwości zagęszczające, dlatego znajduje zastosowanie w kuchni jako zagęszczacz do potraw oraz dodatek do wypieków, nadając im drobną teksturę. Poza tym sprawdza się jako odplamiacz i przynosi ulgę w oparzeniach słonecznych. Jakie jeszcze właściwości ma skrobia kukurydziana i gdzie jeszcze znalazła zastosowanie? Czym zastąpić skrobię kukurydzianą? Gdzie ją kupić i jaka jest jej cena?
Spis treści
- Skrobia kukurydziana - właściwości i wartości odżywcze
- Czy kukurydza jest zdrowa?
- Skrobia kukurydziana - zastosowanie w kuchni
- Skrobia kukurydziana - zastosowanie w gospodarstwie domowym i kosmetologii
Skrobia kukurydziana, inaczej mazeina, jest otrzymywana z białych pręcików kukurydzy - inaczej niż mąka kukurydziana, którą uzyskuje się z ziaren kukurydzy. Skrobia kukurydziana jest produktem bezglutenowym, ma postać proszku i charakteryzuje się białą barwą i neutralnym zapachem. Skrobia kukurydziana ma właściwości zagęszczające, dlatego znajduje zastosowanie w kuchni i nie tylko.
Skrobia kukurydziana - właściwości i wartości odżywcze
Skrobia kukurydziana jest źródłem węglowodanów. Zawiera minimalne ilości błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych, które tylko w kilku procentach pokrywają dzienne zalecane spożycie dla osoby dorosłej. Nie posiada - prócz właściwości technologicznych - walorów zdrowotnych. Jedyną niewątpliwą zaletą skrobi kukurydzianej jest to, że jest produktem bez glutenu.
Czy kukurydza jest zdrowa?
Skrobia kukurydziana - wartości odżywcze w 100 g produktu
Wartość kaloryczna - 360 kcalBiałko - 0,4 gTłuszcze - 0,6 gWęglowodany - 88,3 gBłonnik - 0,5 g
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Fosfor - 99,0 mg (14%)Potas - 5,0 mg (0,1%)Sód - 1,7 mg (0,1%)Wapń - 10,0 mg (1%)Żelazo - 0,28 mg (3%)Magnez - 4,0 mg (1%)Cynk - 0,5 mg (5%)
Witaminy
Witamina B2 - 0,008 mg (1%)Niacyna - 0,08 mg (1%)Witamina B6 - 0,005 mg (0,4%)
Danish Food Composition Databank, Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2012
Skrobia kukurydziana - zastosowanie w kuchni
Skrobia kukurydziana znajduje głównie zastosowanie jako zagęszczacz do zup, gulaszów i sosów, które dzięki dodatku skrobi kukurydzianej są bardziej przezroczyste i bardziej lśniące. Skrobię kukurydzianą trzeba najpierw dodać do zimnej wody, wymieszać, a następnie wlać do sosu lub zupy. Skrobia kukurydziana jest chętniej używana w gastronomii, ponieważ jest bezzapachowa i ma silniejsze właściwości zagęszczające.
Lepszą alternatywą dla skrobi kukurydzianej jest mąka z tapioki, która również ma właściwości zagęszczające.
Mazeina stanowi również dodatek do wypieków: ciast i ciasteczek, biszkoptów, placków, naleśników w celu uzyskania drobnej tekstury wypieku oraz zwiększenia wilgotności wypieków bezglutenowych. Świetnie sprawdzi się także jako zagęszczacz do puddingów, kisielów, kremów.
Skrobia kukurydziana - zastosowanie w gospodarstwie domowym i kosmetologii
Skrobię kukurydzianą można także wykorzystać do czyszczenia powierzchni z plam z oleju, krwi, żywności, do czyszczenia garnków, patelni, zastawy stołowej i urządzeń kuchennych oraz jako środek zmiękczający do prania.
Ponadto skrobia kukurydziana w połączeniu z wodą w postaci pasty sprawdzi się jako środek na ukąszenia owadów (złagodzi świąd) - i na oparzenia słoneczne (zmniejszy ból i pieczenie).
Dodatkowo suchą skrobię kukurydzianą można użyć jako suchy szampon, by szybko odświeżyć włosy.
Skrobia kukurydziana - gdzie kupić? Jaka jest cena?
Skrobię kukurydzianą można kupić w supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością, sklepach internetowych w cenie od 5 do 18 zł za kilogram. Przy zakupie warto zwrócić uwagę, czy produkt jest wolny od GMO i czy producent deklaruje, że jest to produkt bezglutenowy. Skrobię kukurydzianą przechowuj w zamkniętym pojemniku w chłodnym i suchym miejscu.
Polecany artykuł: