To najlepsze śniadanie. Podkręca metabolizm, zmniejsza stres i dodaje energii
Dobre śniadanie pomoże ci dobrze zacząć dzień. Powinno być jednak nie tylko sycące i zapewnić energię na start, ale również dostarczyć składników, dzięki którym jelita i mózg będą pracować sprawniej. Oto przepis na śniadanie, które spełnia wszystkie te warunki.
Jedzenie śniadań poprawia stan zdrowia
Nie bez powodu śniadanie uznawane jest za najważniejszy posiłek dnia - od tego, co zjesz rano, w dużej mierze zależy, jak będziesz później funkcjonować. Jak wyjaśnia Samina Qureshi, dietetyczka współpracująca z portalem eatingwell, właściwie skomponowane śniadanie jest niezwykle ważne i nie należy go pomijać.
Rezygnacja z tego posiłku może wiązać się z większym ryzykiem stanu przedcukrzycowego, chorób takich jak cukrzyca typu 2, otyłość czy choroby sercowo-naczyniowe, czego dowiodły wyniki badań jakie opublikowano w Frontiers in Endocrinology - podkreśla ekspertka.
Pierwszy posiłek powinien być dobrze skomponowany
Ekspertka radzi, by pierwszy posiłek w ciągu dnia był nie tylko sycący, ale również "przyjazny dla jelit". Badania dowodzą, że coraz więcej osób cierpi na problemy z układem pokarmowym, w tym przewlekłe zaparcia, chorobę uchyłkową czy chorobę refluksową przełyku.
Odpowiednio skomponowane posiłki nie tylko łagodzą przykre dolegliwości, ale też korzystnie wpływają na jelita. Poprawa ich stanu oznacza również poprawę odporności organizmu, a dzięki tzw. osi mózgowo-jelitowej dobrze też wpływa na mózg. Jedząc posiłki bogate w określone składniki korzystnie wpływamy bowiem na mikrobiom jelitowy, którego oddziaływanie na procesy zachodzące w mózgu - w tym procesy poznawcze, ale też m.in. odporność na stres - zostało już dobrze udokumentowane.
Ten argument warto wziąć pod uwagę również wtedy, jeśli nie mamy większych problemów z układem pokarmowym.
Jakie powinno być śniadanie przyjazne dla jelit?
Dietetyczka Samina Qureshi zaleca, by podstawą pierwszego posiłku w ciągu dnia były produkty roślinne - warzywa, owoce, orzechy i nasiona.
Są one bogate w błonnik, który nie tylko zapewnia uczucie sytości i poprawia trawienie, ale też reguluje stężenie glukozy we krwi i korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu. Cennym składnikiem są też zawarte w pokarmach pochodzenia roślinnego prebiotyki, które wspierają mikrobiom jelitowy, a także bakterie probiotyczne pochodzące z jogurtu.
Przepis na najlepsze śniadanie jest bardzo prosty
Zdaniem ekspertki posiłkiem, który pomoże nam dobrze zacząć dzień, jest owsianka - na przykład kremowa owsianka jagodowo-pekanowa, bogata w składniki cenne dla zdrowia jelit, a więc w błonnik, probiotyki i prebiotyki. Jej podstawą są płatki owsiane, orzechy pekan, jagody oraz kremowy jogurt w proporcjach, które zależą od preferencji smakowych i potrzeb dietetycznych.
Jagody, jak dodaje Samina Qureshi, mogą być świeże lub mrożone, można też je uzupełnić lub zastąpić innymi owocami. Do owsianki można dodać też różne dodatki, w tym nasiona chia, czy mielone siemię lniane, które podniosą jej walory smakowe i zdrowotne - podsumowuje ekspertka.