Wspiera metabolizm, zapobiega nadciśnieniu i zaparciom. Nie każdy może ją jeść

2023-03-01 12:33

Zawiera wiele składników, mających doskonały wpływ na nasze zdrowie. To dobry wybór między innymi dla diabetyków czy osób zmagających się z insulinoopornością. Nie każdy jednak powinien po nią sięgać. Komu może zaszkodzić?

Wspiera metabolizm, zapobiega nadciśnieniu i zaparciom. Jednak nie każdy może ją jeść
Autor: Getty Images Wspiera metabolizm, zapobiega nadciśnieniu i zaparciom. Jednak nie każdy może ją jeść

Kasza gryczana nadaje potrawom pyszny smak, a do tego jest niezwykle zdrowa i sycąca. Nie zawiera glutenu, jest bogata w przeciwutleniacze i stanowi doskonałe źródło błonnika. Jednak nie dla każdego jest odpowiednia. Dlaczego?

Wformie: naturalne spalacze tłuszczu

Kasza gryczana pomaga w utracie masy ciała

Zalet z jedzenia kaszy gryczanej jest mnóstwo. Zawiera duże ilości błonnika, którego spożywanie poprawia nasz metabolizm i daje uczucie sytości na dłużej. Jest wskazana dla osób zmagających się z uciążliwymi zaparciami, bowiem zmiękcza stolec i ułatwia wypróżnienia.

To z kolei przyczynia się do szybszej utraty masy ciała. Kasza gryczana zawiera również duże ilości białka, które niweluje uczucie głodu. Dlatego połączenie białka i błonnika pomoże ci w drodze do utraty wagi.

Kasza gryczana - korzyści dla zdrowia

Indeks glikemiczny kaszy gryczanej waha się od średniego do niskiego. Surowa kasza gryczana ma przeważnie niski indeks glikemiczny (IG-10,7), a tego rodzaju żywność jest odpowiednia dla diabetyków, ponieważ zawarte w niej cukry uwalniają się w ​​znacznie wolniejszym tempie. Ponadto białko i błonnik zawarte w gryce pomagają kontrolować poziom cukru we krwi. 

Kasza gryczana jest naturalnie wolna od glutenu. Dlatego bez wahania mogą ją spożywać osoby cierpiące na nietolerancję glutenu lub celiakię. Zawiera również przeciwutleniacze, które zmniejszają stany zapalne i stres oksydacyjny. 

Gryka ma w sobie znaczną ilość wapnia, który zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy. Częste spożywanie gryki pomaga we wzmocnieniu struktury szkieletu i tkanki łącznej. Jest więc przyjazna osobom chorującym na osteoporozę, jak i dla zagrożonych tą chorobą.

Składniki odżywcze i przeciwutleniacze obecne w gryce kontrolują ciśnienie krwi. Badania pokazują, że włączenie gryki do diety może pomóc w zapobieganiu nadciśnieniu. 

Kiedy nie jeść kaszy gryczanej?

Dla większości z nas kasza gryczana jest ogólnie bezpieczna i stanowi doskonały wybór żywieniowy. Są jednak tacy, którzy powinni jej unikać. Przede wszystkim mowa o osobach uczulonych na grykę. W takich przypadkach może dojść do ciężkiej reakcji alergicznej, w tym do wysypki skórnej, problemów z oddychaniem, obniżenia ciśnienia krwi, swędzenia skóry, obrzęku i kataru. 

Także osoby zmagające się z problemami ze strony układu pokarmowego, takimi jak: wrzody żołądka czy dwunastnicy, nieżyt żołądka czy refluks żołądkowo-przełykowy powinny ograniczyć spożycie kaszy gryczanej. Odradza się także jej spożywanie osobom, których organizm jest osłabiony i odwodniony.