Cztery najlepsze warzywa dla wątroby. Włącz je do swojego jadłospisu
Wątroba to ważny narząd w organizmie, który pełni cztery główne funkcje: detoksykującą, magazynującą, filtracyjną i odpornościową. Niestety każdego dnia poddawana jest ekspozycji na czynniki, które zaburzają jej pracę i mogą skutkować rozległymi konsekwencjami. Warto zatem zadbać o jej odpowiednie odżywianie i wzbogacić jadłospis o konkretne warzywa.
Wątroba jest największym narządem w organizmie i jako jedyna ma zdolność do samoregeneracji. Jako główne laboratorium pełni wiele funkcji, m.in. pomaga rozkładać żywność, pozbyć się szkodliwych substancji z krwiobiegu i magazynować energię z tłuszczu w postaci glikogenu. Mimo swojej odpowiedzialnej roli i ciężkiej pracy, jaką wykonuje, często nie jest przez nas traktowana z szacunkiem i należytą powagą. Dlatego należy o nią szczególnie dbać, czyli zwracać uwagę na to, co jemy i pijemy.
4 warzywa, które kocha wątroba. Wśród nich buraki
Istnieje wiele produktów, które warto wdrożyć do diety. Wątroba kocha szczególnie te cztery warzywa. Zaliczają się do nich buraki, które obfitują w fitoskładniki (pektyny, betainy i betalainy) wspomagające jej właściwe funkcjonowanie. Za co są dokładnie odpowiedzialne? Pektyny pęcznieją w jelitach, usprawniając ich pracę i odciążając wątrobę w niektórych funkcjach. Betaina zapobiega z kolei gromadzeniu się tłuszczu w tym narządzie, przez co zapewnia mu ochronę przed szkodliwymi hepatoksynami. Betalaina pomaga wątrobie modyfikować toksyny, aby organizm mógł je usunąć. W jednym badaniu naukowym wykazano, że sok z buraka może chronić wątrobę przed niektórymi czynnikami rakotwórczymi. Zawarte w burakach przeciwutleniacze, czyli betalainy, wykazują właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.
Brokuły
W jadłospisie nie może zabraknąć też brokułów. Są bogate w składniki odżywcze, które wyjątkowo wspierają zdrowie wątroby. Analiza naukowa przeprowadzona na myszach pokazała, że osobniki karmione tymi zielonymi warzywami miały lepsze wyniki badań wątroby. Zauważono też, że rzadziej zapadały między innymi na niealkoholowe stłuszczenie wątroby.
Brukselka
Wątroba przepada również za jednym z najzdrowszych warzyw, jakim jest brukselka. Dostarcza wielu wartościowych witamin i minerałów. Ze względu na wysoką zawartość błonnika może pomóc w prawidłowym funkcjonowaniu układu trawiennego. Wspomaga przepływ żółci oraz pracę wątroby i jej detoks. Naukowcy uważają, że regularne spożywanie brukselki może zwiększyć ilość substancji detoksykujących w wątrobie i płucach. Można ją z powodzeniem jeść także na surowo podobnie jak inne odmiany kapusty.
Zielone warzywa liściaste
Zielone warzywa liściaste (jarmuż, szpinak i kapusta) niewątpliwe wspierają pracę wątroby. Mają dużo witamin i minerałów, a także przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed niebezpiecznymi wolnymi rodnikami i obniżają ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów.
Badania naukowe wskazują, że jedzenie surowego szpinaku obniża ryzyko niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby (NAFLD). Tak samo gotowany szpinak zawiera wiele składników odżywczych (m.in. błonnik), mających swój udział w ochronie wątroby.