Dla serca, trawienia, urody. Wrzuć nie tylko do wiosennego twarożku, a podładujesz akumulatory

2024-04-29 13:11

Kiedyś była wyczekiwanym, cenionym smakiem wiosny. Przegryzały ją nawet dzieci, chociaż niektóre unikały ostrej skórki. Dziś trochę zapomniana bywa co najwyżej kojarzona z gotowymi serkami śniadaniowymi. Szkoda, bo jej charakterystyczny smak ożywi każdą nudną kanapkę czy mdłą sałatkę, a korzyści dla zdrowia oferuje całe mnóstwo.

Dla serca, trawienia, urody. Wrzuć nie tylko do wiosennego twarożku, a podładujesz akumulatory
Autor: GettyImages

Ostry, specyficzny smak rzodkiewki to skutek obecności w niej związków siarkowych. Te mają znakomity wpływ na przydatki skóry, czyli włosy i paznokcie, ale nie tylko. Nie są zresztą jedynymi skarbami warzywa.

Niby taka mała i niepozorna, ale rzodkiewka to ostra zawodniczka, która naprawdę sporo może. Daj jej szansę.

Rzodkiewka - czy warto jeść rzodkiewkę?

Rzodkiewka zaostrza apetyt

Ta cecha zdrowego warzywa korzennego może nie spodobać się osobom, które chcą redukować wagę, ale niesłusznie.

Ma zaledwie 14-16 kcal w 100 g, niski indeks glikemiczny i mnóstwo błonnika. Powinny po nią sięgać osoby zmagające się z cukrzycą, chcące usprawnić pracę układu trawiennego, szczególnie gdy męczą się z zaparciami, a apetyt, według medycyny ludowej, rośnie przede wszystkim tym, którzy tego potrzebują.

Przykładowo, dzięki zawartości olejku goryczkowego to niepozorne warzywo wykazuje działanie pobudzające procesy trawienne. Jednocześnie obniża nadmiar kwasów w żołądku, zapobiega niestrawności i pomocna jest w walce ze zgagą, refluksem, objawiającą się nieprzyjemnym pieczeniem w okolicach przełyku i mostka.

Pamiętaj, że kontrola wagi nie polega na głodzeniu się, a spożywaniu wartościowych produktów i rzodkiewka do nich należy.

Rzodkiewka - dlaczego jest dobra dla zdrowia

Energię zapewne kojarzysz głównie z cukrami. Słusznie, ale nasze siły witalne, wewnętrzne akumulatory, potrzebują różnego paliwa, przede wszystkim witaminy i minerały. Tych w rzodkiewce znajdziesz naprawdę sporo.

Poza wspomnianym błonnikiem i związkami siarki, ma sporo potasu i witaminy C, ale też dostarczy witaminy z grupy B, prowitaminę A, wapń, fosfor czy cynk.

Wspomaga pracę wątroby, a także działa żółciotwórczo i żółciopędnie, co okazuje się pomocne przy różnych dolegliwościach ze strony układu pokarmowego łagodzi niestrawność i problemy związane z nieprawidłową florą jelitową.

Po rzodkiewkę powinny sięgać osoby zmagające się z nadciśnieniem, gdyż sprzyja regulacji ciśnienia krwi. Zapobiega anemii, sprzyja dłuższemu zachowaniu młodości komórek (choćby dzięki witaminie E i antocyjanom).

Możesz wypróbować ją przy uporczywym kaszlu, bo jak chce medycyna alternatywna może działać wykrztuśnie.

Rzodkiewka - na to uważaj

Wybieraj warzywa nieprzerośnięte, bo takie są mniej smaczne i mniej zdrowe. Stawiaj na pęczki z intensywnie zielonymi liśćmi. Ich zażółcenie może wskazywać na wysokie stężenie azotanów, które w nadmiarze mogą być nawet chorobotwórcze.

Oczywiście, zwiędnięte liście to może być także skutek nieświeżości, ale po co ci źle przechowywane, stare warzywa?

Rzodkiewek nie powinny jeść bez porozumienia z lekarzem osoby z chorobami trzustki,wrzodami,zespołem jelita drażliwego i kamicą fosforanową.

Uwaga, bywa, że rzodkiewka zmienia smak kobiecego pokarmu kobiecego tak, że dziecko nie chce go jeść. Dietę mam karmiących warto więc uzgadniać z doradcą laktacyjnym i uważnie obserwować reakcje niemowlaka.

Sonda
Lubisz rzodkiewkę?