Ostrożność przy jedzeniu lodów nigdy nie zaszkodzi, bo przy tropikalnych upałach można doznać termicznego szoku.
Jeśli masz wrażliwe gardło, jedzenie lodów może sprzyjać anginie. Jedzenie spełniające normy samo w sobie nie wywołuje infekcji (robią to chorobotwórcze mikroorganizmy). Chwilowy spadek odporności, spowodowany schłodzeniem gardła, jednak już tak.
Góra lodów może odłożyć się w postaci tłuszczu. Doniesienia, że organizm wydatkuje więcej energii przy trawieniu deseru niż deser dostarczy kalorii, są nieprawdziwe.
Lody pozostają jednak jednymi z lepszych deserów pod względem zdrowia i utrzymania szczupłej sylwetki. Trzeba tylko mądrze je wybrać.
Czy dieta lodowa działa?
Na fali teorii o "ujemnych kaloriach" ponad 20 lat temu powstała nawet dieta lodowa. Obserwacje osób, które z niej korzystały, w najlepiej pozwoliły zweryfikować prawdziwość poglądu, że ogrzewanie potraw w żołądku to już przepis na odchudzanie.
Okazało się, że cudów nie ma, ale dieta Holly McCord, autorki książki "The Ice Cream Diet" i byłej redaktorki działu żywienia w magazynie "Prevention", wciąż znajduje amatorów.
Dlaczego? Chudniesz na niej jak na innych dietach - podstawą jest przede wszystkim deficyt kaloryczny - ale przyjemność procesu odchudzania jest unikalna. Codziennie jesz lody, uwzględniając je w swojej dawce kalorii.
Dieta lodowa to racjonalna dieta 1500 kcal, z czego 250 kcal należy do lodów.
Lody - ile kalorii ma gałka lodów
Lody zasadniczo nie są bombą kaloryczną. Przykładowo: klasyczne lody mleczno-owocowe to około 120 kcal w 100 g, śmietankowe to około 160 kcal w 100 g, a czekoladowe ok. 215 kcal w 100 g.
Typowa gałka lodów to około 50 g.
Idealne sorbety dla zdrowia to te zrobione w domu, składające się wyłącznie z owoców i wody, bez dodatku cukru. Można też do nich dodać orzechy, bo te, chociaż są kaloryczne, praktycznie nie tuczą.
Takie lody są najzdrowsze
Ministerstwo Zdrowia, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i PZH zgodnie namawiają do jedzenia lodów dla zdrowia. Oczywiście, chodzi o odpowiednie lody domowe.
Oto ich główne zalety:
- domowe lody mogą zwiększać spożycie potrzebnych w diecie owoców, warzyw, pełnych ziaren, orzechów i nasion, produktów mlecznych, etc.
- lody przygotowane na bazie takich składników zachowują większość witamin i związków mineralnych oraz nawadniają organizm
- produkty domowe nie są przeładowane cukrem i niekorzystnie przetworzone
- wysokowitaminowe mrożone desery są dobrym rozwiązaniem zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, gdy pojawi się apetyt na słodycze.