Kiszone jabłka nie są powszechnym przysmakiem w Polsce, chociaż jabłek u nas pod dostatkiem - mało kto zna w ogóle smak kiszonych jabłek. Jednak zdecydowanie warto go poznać! Kiszone jabłka mogą być alternatywą dla musów jabłkowych, które robimy na zimę. Pieczone lub smażone jabłka z dodatkiem przypraw zamykamy w słoikach i mamy w ten sposób pyszny farsz do ciast, także do lubianej przez Polaków szarlotki.
Kiszone jabłka sprawdzą się jako jabłka w wersji "wytrawnej", czyli dodatek do obiadów.
Kiszone jabłka - właściwości
Kiszenie jabłek pozwala zachować ich cenne właściwości zdrowotne, a do tego dochodzi "bonus" w postaci bakterii probiotycznych powstałych w procesie fermentacji. Kiszone jabłka pomagają uregulować rytm wypróżnień, dbają o naszą odporność zwiększając liczbę dobrych bakterii w jelitach.
Kiszone jabłka chronią przed zaparciami, a dzięki zawartości błonnika zmniejszają wchłanianie cholesterolu i skutecznie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem.
Kiszone jabłka pomagają w odchudzaniu i przyspieszają przemianę materii. Kiszenie owoców, także jabłek, sprawia, że mają niższą zawartość cukru.
Polecamy: KISZONKI to najlepszy PROBIOTYK
Kiszone jabłka - smak
Kiszone jabłka mają kwaskowaty smak, powinny być także miękkie. Ważne, aby wybierać jabłka nie uszkodzone i nie obite. Nie powinno się także usuwać z nich szypułek - jest to ważne, bowiem uszkodzone jabłka chłoną solankę i tracą smak. Zawierają wtedy też dużo soli.
Kiszone jabłka - jak zrobić
- 6 małych jabłek
- laska cynamonu, złamana na pół
- 15 goździków
- 100 g miodu
- 10 łyżek zalewy po kiszonych cytrynach lub z innej kiszonki - jeżeli nie masz zalewy po kiszonkach dodaj 15 g soli gruboziarnistej
- 3 plastry korzenia imbiru
- 1 litr wody mineralnej
Przepis:
- Najpierw rozpuść miód w wodzie, najlepiej bez jej podgrzewania.
- Do wody dodaj zalewę z kiszonek lub sól.
- Jabłka umyj, ale nie obieraj ich ze skóry ani nie odrywaj szypułek - uszkodzona skórka jabłka sprawi, że będą chłonąć zalewę za bardzo i stracą smak. Jabłka muszą być małe i twarde.
- Do słoika wrzuć imbir (pokrojony i obrany ze skóry). Następnie ułóż w słoiku jabłka. Dodaj cynamon.
- Słoik zalej wodą z miodem i zalewą.
- Słoik odstaw na około miesiąc w ciepłe miejsce. Potem ukiszone przechowuj w lodówce albo w chłodnym miejscu - np. na balkonie – wytrzymają co najmniej 6 miesięcy.