"Nie jem cukru, tylko keczup". Też tak mówisz? No to możesz się nieźle zdziwić
To tylko dodatek? Niełatwo w to uwierzyć, ale jedna łyżka cukru zawiera łyżeczkę czystego cukru. W 100 g keczupu znajdziesz nawet 7 łyżeczek cukru, a w całym opakowaniu - kilkadziesiąt. To gorzej niż w przeklętej coli czy niektórych słodyczach.
O problemie cukru w keczupie, w zasadzie znanym od lat, przypomniała ostatnio brytyjska tiktokerka Sunna van Kampen, założycielka profilu Tonic Health (@tonichealth), obserwowana przez 394 tysiące osób.
Zwróciła się z pytaniem do swoich fanów, ile jest cukru w najpopularniejszym keczupie, także o ostrym smaku. Wielu odpowiedź przyjęło z zaskoczeniem. Zwłaszcza że po ketchup sięgają osoby, które "cukru unikają".
Uważasz na cukier? Omijaj keczup szerokim łukiem
Od 20 do 40 g cukru w 100 g zawiera większość popularnych na rynku keczupów. Wiele z nich uchodzi za produkt stosunkowo zdrowy. Faktycznie, mógłby takim być, bo popularny dodatek do jedzenia to w zasadzie pomidory, trochę octu i przypraw.
Przetworzone pomidory są znakomitym źródłem bezcennego przeciwutleniacza likopenu. Jego obecność nie wynagrodzi nam jednak ogromnych ilości cukru.
Ile cukru dziennie można jeść?
Dodajesz niewiele keczupu do potraw? Dobowa, bezpieczna dawka cukru to wg lekarzy ok. 50 g dziennie.
Zalecenia amerykańskiej instytucji USDA (ang. United States Department of Agriculture, Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych) wskazują na zmniejszenie ilości cukru do 10% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Na przykład, jeżeli dzienne zapotrzebowanie energetyczne wynosi 2000 kcal dziennie, będzie to stanowić 200 kcal, czyli 50 g (10 łyżeczek cukru białego).
Podobne są zalecenia naszego narodowego centrum edukacji Żywieniowej.
Czyli: dwie solidne porcje keczupu pochłoną limit całego dnia. W 100 ml przeklętej coli z cukrem są dwie łyżeczki cukru. W coli 0% nie ma go wcale. Uwaga, na rynku są też dostępne keczupy bez cukru. trzeba jednak zacząć czytać etykiety.
Polecany artykuł:
Dlaczego nie należy jeść cukru w nadmiarze?
Z jednej strony cukier jest nam niezbędny do życia, bo to najlepsze paliwo dla mózgu, potrzebne źródło energii. Z drugiej, chociaż nie bezpośrednio, przyczynia się do rozwoju nowotworów. Jest też współodpowiedzialny za epidemię otyłości na świecie.
Wśród głównych wad spożywania nadmiaru cukru warto wymienić choćby:
- odpowiedzialność za rozwój zespołu metabolicznego,
- działanie prozapalne,
- wspieranie bakterii próchnicowych,
- wywoływanie insulinooporności,
- zwiększenie produkcji androgenów i aktywności gruczołów łojowych, a w efekcie problemy skórne,
- zwiększanie ryzyka depresji.