Nie możesz żyć bez mięsa? Winna może być genetyka

2023-10-05 18:10

Niektórym rzucenie mięsa, czy to ze względów etycznych i społecznych, czy to zdrowotnych, przychodzi naprawdę łatwo. Przekonują, że po rezygnacji z produktów zwierzęcych czują się zdecydowanie lepiej, a ich dieta staje się bogatsza, bardziej urozmaicona. Nie brakuje jednak osób, które chociaż bardzo by chciały, nie umieją zrezygnować z solidnego kotleta. Możliwe, że odpowiedź, dlaczego tak się dzieje, przyniesie genetyka.

Nie możesz żyć bez mięsa? Winna może być genetyka
Autor: GettyImages

Naukowcy z Northwestern University Feinberg School of Medicine w Chicago przekonują, że to, czy ktoś jest gotów przerzucić się na dietę roślinną, nie zależy wyłącznie od motywacji i siły charakteru. Po przeanalizowaniu setek tysięcy ankiet w Biobanku (brytyjska biomedyczna bazy danych) nabrali przekonania, że wegetarianizm i weganizm korelują z trzema genami, a to nie wszystko.

Dla kogo wegetarianizm?

Dlaczego weganie i wegetarianie łamią zasady?

Teoretycznie trudno to zrozumieć. Weganie i wegetarianie, najpierw sami, świadomie, rezygnują z mięsa, a nawet wszelkich produktów zwierzęcych, a potem je podjadają. Amerykańscy badacze zderzyli podczas analizy 5 tysięcy osób, które deklarowały, że odstępstwa od diety im się nie zdarzają z 300 tysiącami mięsożerców.

- Wiele osób, które chciałyby zostać wegetarianami, nie jest w stanie tego zrobić, a z kolei nasze dane sugerują, że to genetyka jest jednym z powodów” – mówi prof. Nabeel Yaseen, główny autor badania.

Według profesora niektórzy ludzie mogą genetycznie lepiej nadawać się do diety wegetariańskiej niż inni.

Wegetarianizm - kluczowe trzy geny

Naukowcy zidentyfikowali trzy geny, które są silnie powiązane z wegetarianami, i kolejne 31, które potencjalnie można utożsamiać z wegetarianizmem. na jakiej podstawie? Zaobserwowali wyraźne różnice tych genów u grupy, która nie je konsekwentnie mięsa.

Prof. Yaseen mówił w mediach, że te kilka genów, które w badaniu uznano za powiązane z wegetarianizmem, ma związek z metabolizmem lipidów, czyli tłuszczów.W mięsie są takie tłuszcze, których w roślinach nie znajdziemy i możliwe, że dla niektórych ludzi są one niezbędne, a przynajmniej bardziej potrzebne.

To na razie hipoteza...

Naukowcy przekazali, że potrzebne są kolejne badania na szerszej grupie osób, aby potwierdzić ich twierdzenia. Zarazem podkreślają, że w wielu kwestiach związanych z żywieniem trzeba będzie w większym stopniu uwzględniać kwestie genetyczne.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE