Nigdy nie łącz z ziemniakami. Trzustka i jelita wpadną w tarapaty

2023-07-22 10:16

Ziemniaki z grilla, sałatka ziemniaczana czy ziemniaki z koperkiem to flagowe dania na letnim stole. Ziemniaki i dania z ich udziałem, zajmują istotne miejsce w kuchni polskiej. Te warzywa są zdrowe i zawierają mnóstwo witamin. Warto jednak pamiętać, że niektóre połączenia ziemniaków z innymi składnikami mogą nie być korzystne.

Nigdy nie łącz z ziemniakami. Trzustka i jelita wpadną w tarapaty
Autor: Getty Image

Placki ziemniaczane, kopytka, pyzy i knedle cieszą się szczególną sympatią wśród większości Polaków. Trudno wyobrazić sobie posiłek bez ziemniaków, zwłaszcza obiad, czy kolacją na ciepło. Specjaliści od żywienia zauważają, że to zdrowe warzywo, z którego nie muszą zrezygnować nawet osoby na diecie.

Czy ziemniaki są zdrowe? Dlaczego warto je jeść

Ziemniaki cieszą się ogromnym uznaniem w Polsce, głównie ze względu na ich wszechstronność. Z ich pomocą można stworzyć mnóstwo apetycznych dań, takich jak frytki, puree, placki ziemniaczane, kopytka, knedle, kluski śląskie, zapiekankę czy babkę ziemniaczaną. Ale to nie tylko smak ziemniaków przyciąga nas do nich. Ziemniaki są źródłem wielu wartościowych składników, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie.

W ziemniakach odnajdziemy witaminę C, witaminy z grupy B, fosfor, cynk, wapń, miedź, magnez, żelazo, potas, sód, polifenole, karotenoidy, związki fenolowe oraz węglowodany. Kluczowym składnikiem ziemniaków jest skrobia oporna, wielocukier zbudowany z amylopektyny i amylozy.

Badacze dowodzą, że regularne spożywanie warzyw bogatych w skrobię może obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworu raka jelita grubego. Co więcej, skrobia oporna wspomaga obniżenie niezdrowo wysokich stężeń cukru i złego cholesterolu LDL w naszym krwiobiegu.

Z czym nie łączyć ziemniaków? Jak jeść ziemniaki, żeby nie tuczyły?

Mimo wielu korzyści zdrowotnych płynących z ziemniaków istnieją pewne kombinacje produktów, których warto unikać. Jednym z najczęściej spożywanych obiadów w Polsce jest ziemniaki podane z kotletem mielonym lub schabowym. Niestety, eksperci zauważają, że węglowodany zawarte w ziemniakach, spożywane razem z białkiem zwierzęcym, mogą niekorzystnie wpływać na nasz układ trawienny. Mogą prowadzić do takich dolegliwości jak zgaga, wzdęcia, odbijanie i uczucie ciężkości w jamie brzusznej. Dodatkowo potrawa składająca się z tłustego mięsa i ziemniaków może przyspieszać procesy gnilne i fermentacyjne w jelitach, co często prowadzi do zaparć i gazów.

Kolejne niezdrowe połączenie to ziemniaki z dodatkiem masła. Takie danie dostarcza dużą ilość pustych kalorii, co może prowadzić do przybierania na wadze i rozwijania nadwagi lub otyłości. Dodatkowo podnosi poziom glukozy we krwi, co zmusza trzustkę do wzmożonej pracy.

Jak gotować ziemniaki, aby zachować ich wartości odżywcze

Eksperci od żywienia sugerują, że najzdrowsze są ziemniaki gotowane w mundurkach, czyli bez obierania. Podczas gotowania tracą tylko 10% witaminy C, podczas gdy obrane aż 25%. Jeśli zdecydujemy się obrać ziemniaki, powinniśmy robić to cienko, ponieważ wiele składników odżywczych znajduje się tuż pod skórką. Ważne jest również, aby ziemniaków nie zalewać zimną wodą. W ten sposób tracą one cenne składniki, pozostaje głównie skrobia – zaznaczają specjaliści. Gotowanie ziemniaków powinno trwać ok. 20 min, najlepiej na małym ogniu, w garnku przykrytym pokrywką. Ze względów zdrowotnych nie powinno się ziemniaków nadmiernie solić.

Poradnik Zdrowie: refluks