"Problem zaczyna się od mikrobiomu". Te napoje robią spustoszenie w organizmie

2025-02-03 20:56

Pijesz często słodzone napoje gazowane? W twoich jelitach zapewne zmienia się mikrobiom, zwiększa się populacja 9 gatunków bakterii. Komu to przeszkadza? Głównie tobie, bo według naukowców są współodpowiedzialne za epidemię kilku schorzeń, w tym cukrzycy.

Problem zaczyna się od mikrobiomu. Te napoje robią spustoszenie w organizmie
Autor: GettyImages

O tym, że słodzone napoje gazowane to samo zło, gorsze niż inne słodycze, naukowcy grzmią od dawna. Nie jest jednak pewne, dlaczego tak się dzieje. Być może jesteśmy blisko rozwikłania tej zagadki za sprawą badań naukowców z "Albert Einstein College of Medicine" w stanie Nowy Jork.

Ich wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie "Cell Metabolism" i sugerują, że za wiele negatywnych skutków spożywania słodzonych napojów gazowanych mogą odpowiadać specyficzne bakterie, które lubią je równie mocno jak ludzie.

Probiotyki w diecie

Cukrzyca od bakterii?

Im więcej słodzonych napojów gazowanych spożywasz, tym chętniej twoje jelita zasiedla 9 konkretnych bakterii. Żywią się cukrem i swobodnie namnażają. Niestety, to nie są dobre wiadomości.

Podczas rozkładania żywności te drobnoustroje wytwarzają określone związki lub metabolity. Naukowcy odkryli, że akurat te substancje chemiczne wiążą się ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2.

Napoje gazowane to dla bakterii takie "łatwe jedzenie". Proste do przyswojenia, wygodne, zachęcające do rozwoju populacji.

Cukier zawarty w napojach gazowanych może być łatwiej wchłaniany, ponieważ to tylko cukier i woda

– tłumaczy główny autor badania dr Qibin Qi.

Bakterie jelitowe a napoje gazowane i cukrzyca

Cukry zawarte w napojach gazowanych – fruktoza i glukoza – są powiązane ze:

  • zmniejszeniem różnorodności bakterii jelitowych – jeden ze wskaźników mniej zdrowego mikrobiomu
  • obniżeniem poziomu krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) – to metabolity wytwarzane przez dobre bakterie jelitowe, które wspierają nasze zdrowie ogólne
  • zwiększeniem poziomu gatunków bakterii sprzyjających stanowi zapalnemu.

Podobnych badań było już na świecie kilka, ale to najnowsze sprawdzało powiązania między spożyciem napojów gazowanych, mikrobiomem jelitowym, metabolitami (produktami przemiany materii) bakterii we krwi i ryzykiem cukrzycy typu 2.

Wnioski oparto na badaniach 16 tysięcy osób. Naukowcy odkryli, że spożycie napojów gazowanych wiązało się nie tylko ze zmianą samej populacji bakterii, ale pojawieniem się w jelitach, co dość zrozumiałe, substancji zmieniających ich pracę i cały metabolizm. Naukowcy zidentyfikowali nowe metabolity bakteryjne i pokrewne związki lub zaobserwowali wyraźną zmianę poziomu tych obecnych także u ludzi, którzy od napojów słodzonych stronią.

Różnice dotyczyły choćby:

  • glicerofosfolipidów wiązanych z cukrzycą,
  • aminokwasów BCAA, które mogą odgrywać rolę w insulinooporności
  • fenylosiarczanu, związkuwiązanego z chorobą nerek sprzyjającą cukrzycy.

Zobacz także: objawy IBS

Badanie mikrobiomu pomoże przewidywać cukrzycę

Badacze nad mechanizmem sprawiającym, że jego zmiany wpływają na rozwój cukrzycy, przewidują, że ich wnioski mogą znaleźć praktyczne zastosowanie.

Chociaż nasze odkrycia mają charakter obserwacyjny, dostarczają wiedzy na temat potencjalnych strategii zapobiegania cukrzycy lub jej leczenia z wykorzystaniem mikrobiomu jelitowego

- przekonuje dr Qibin Qi i dodaje, że metabolity bakteryjne mogą w przyszłości służyć jako system wczesnego ostrzegania. Stwierdzając ich obecność w jelitach i krwi, możemy przewidzieć, że właściciel takiego mikrobiomu zachoruje na cukrzycę, jeśli czego nie zmieni w swoim życiu i diecie.