Biała kiełbasa - kalorie i wartości odżywcze

2020-04-06 15:26

Biała kiełbasa może być pieczona, jednak na wielkanocnym stole pojawia się biała kiełbasa gotowana, a w zasadzie parzona. Ile czasu gotować białą kiełbasę? Jak przyrządzić białą kiełbasę, żeby była krucha i soczysta? Sprawdź, ile kcal ma biała kiełbasa, czy jest zdrowa i jak wybrać białą kiełbasę dobrej jakości.

BIAŁA KIEŁBASA - pieczona i nie tylko. Kalorie (kcal) i wartości odżywcze
Autor: Thinkstockphotos.com BIAŁA KIEŁBASA - pieczona i nie tylko. Kalorie (kcal) i wartości odżywcze

Spis treści

  1. Biała kiełbasa - dlaczego jest biała?
  2. Biała kiełbasa: Jaki jest jej skład? Z czego się ją robi? [#TO WIDEO]
  3. Biała kiełbasa - jak rozpoznać tę dobrej jakości?
  4. Biała kiełbasa - zastosowanie w kuchni
  5. #RazemPrzeciwKoronawirusowi!

Biała kiełbasa powstaje z mięsa wołowego i wieprzowego połączonego z naturalnymi przyprawami, takimi jak: czosnek, majeranek, czarny i biały pieprz oraz sól spożywcza.

Jak wytwarza się białą kiełbasę? W procesie produkcyjnym kiełbasy białej najpierw rozdrabnia się mięso wieprzowe i wołowe. Następny etap to kutrowanie mięsa z dodatkiem lodu, czosnku, pieprzu białego i czarnego aż do uzyskania jednorodnej, dobrze związanej masy o temperaturze nie wyższej niż 15 st. Celsjusza. Następnie rozdrobnione surowce z dodatkiem majeranku miesza się próżniowo do osiągnięcia równomiernego rozłożenia składników i otrzymania jednolitej masy o odpowiedniej konsystencji i kleistości.¹ Dwa ostatnie etapy produkcji kiełbasy to napełnianie i nadziewanie jelit wieprzowych wymieszaną masą i chłodzenie do odpowiedniej temperatury.

Biała kiełbasa - dlaczego jest biała?

Barwa surowej białej kiełbasy to barwa naturalnego jelita z prześwitującymi składnikami farszu. Barwa na przekroju to barwa właściwa dla użytych surowców. Barwa mięsa jest lekko różowa, tłuszczu biała, a po sparzeniu mięso staje się szare.

Biała kiełbasa znana jest w postaci surowej, peklowanej, parzonej lub z grilla.

Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?

Biała kiełbasa najsmaczniejsza będzie, kiedy wyłączy się garnek z kiełbasą w momencie, kiedy woda ledwie zaczyna się gotować. Od tej chwili kiełbasa pod przykryciem powinna parzyć się od 20 do 30 min.

Jeśli skórka na początku jest przezroczysta, to wyznacznikiem gotowej kiełbasy będzie czas, kiedy stanie się biała. Dobra rada: żeby biała kiełbasa nie pękła, dobrze jest ponakłuwać każdy kawałek przed włożeniem do garnka.

Warto wiedzieć

Biała kiełbasa - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)100 g białej kiełbasy to 275 kcal

- kwasy tłuszczowe nasycone - 7.855 g- kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 3.001 g- kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 10.469 g

Źródło: www.fatsecret.com

Biała kiełbasa: Jaki jest jej skład? Z czego się ją robi? [#TO WIDEO]

Biała kiełbasa - jak rozpoznać tę dobrej jakości?

Prawdziwa biała kiełbasa po sparzeniu powinna być szara. Jeśli zauważysz, że biała kiełbasa jest lekko różowa oznacza to, że dodano do niej środków konserwujących, np. sól peklującą.

Po sparzeniu, kiełbasa biała jest soczysta z wyczuwalnym posmakiem przypraw użytych do jej produkcji. Jeśli możesz dotknąć białej kiełbasy, sprawdź, czy powstałe po naciśnięciu wgniecenie pozostaje na dłużej. Tak? To może świadczyć o dużej zawartości wody w kiełbasie.

Gdy na talerzu położy się białą kiełbasę słabej jakości, to po wbiciu widelca tryskają z niej woda i tłuszcz. Prawdziwa biała kiełbasa po przekrojeniu nie wypuszcza prawie wody.

Do taniej kiełbasy sypie się dużo soli, wkłada tanie mięso i pompuje do flaka gorący tłuszcz i wodę. Dobra kiełbasa jest dwa razy droższa, ale smakiem przewyższa tą tanią wielokrotnie.

Biała kiełbasa ze sklepu w większości składa się z mięsa, ale można w niej też znaleźć liczne niepożądane składniki, takie jak stabilizatory E451 (I, II), E450 (III, V), maltodekstryna, regulator kwasowości: octan sodu, kwas cytrynowy, cytrynian sodu, przeciwutleniacze E315, E316, wzmacniacz smaku E621, substancja konserwująca E250.

Warto wiedzieć:

Polecamy
jesz co lubisz kulinaria

Autor: Time S.A

Zbilansowana dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!

Biała kiełbasa - zastosowanie w kuchni

Biała kiełbasa parzona kojarzy się, jak żadna inna ze Świętami Wielkanocnymi. Stół wielkanocny bez białej, jak mawiają wędliniarze „to jak ryba bez głowy”.² Białą kiełbasę najczęściej dodaje się od żuru lub od zupy chrzanowej z jajkiem.

Biała kiełbasa dobrze też smakuje w piwie. To jeden z najbardziej tradycyjnych przysmaków wielkanocnych.

Smak białek kiełbasy można podkreślić konfiturą z czerwonej cebuli.

ZOBACZ KONIECZNIE: Biała kiełbasa smażona - sposób przygotowania [WIDEO]

#RazemPrzeciwKoronawirusowi!

Zadbaj o swoje bezpieczeństwo i sprawdź koniecznie!