Napoje "zero" są zdrowsze niż sądzono. Ich składnik może działać jak antybiotyk
Wokół słodzików powstało wiele mitów. Niektórzy uważają, że słodziki, mimo że są mniej kaloryczne niż cukier, mogą negatywnie wpływać na organizm. Okazuje się jednak, że nie w każdym przypadku. Najnowsze badanie opublikowane w Molecular Medicine dowodzi, że zamienniki cukru zabijają bakterie oporne na antybiotyki, które powodują zapalenie płuc i posocznicę.
Antybiotyki zrewolucjonizowały leczenie infekcji bakteryjnych, tym samym ratując zdrowie i życie milionom osób na całym świecie. Niestety, bakterie mają dużą zdolność przetrwania i adaptacji, dlatego często wraz z pojawieniem się nowego antybiotyku, pojawiają się tzw. "superbakterie". Nadużywanie antybiotyków może spowodować oporność tych bakterii na leczenie.
„Stworzyło to niebezpieczną sytuację, w której„ era post-antybiotykowa ”stała się rzeczywistością” – powiedział kierownik badania, dr McCarthy z Centrum Badań nad Zapaleniami i Medycyny Translacyjnej Brunela. „Zagraża wszystkim aspektom opieki zdrowotnej, od leczenia raka po pracę dentystyczną” - dodał.
Z pomocą mogą jednak przyjść te trzy słodziki, obecne w dietetycznych napojach i produktach fit: sacharyna, cyklaminian i acesulfam-K (zwany Ace-K).
Słodziki alternatywą dla antybiotyków?
Według badaczy te trzy sztuczne słodziki unieszkodliwiają bakterie, które przyczyniają się do rozwoju poważnych infekcji oraz zmniejszają odporność bakterii na powszechnie stosowane antybiotyki.
Mogą one całkowicie zatrzymać wzrost dwóch patogenów Acinetobacter baumannii i aeruginosa, określanych przez WHO "priorytetowymi patogenami".
„Odkryliśmy, że te same słodziki, które masz w swojej kawie lub w swoim„ bezcukrowym ” napoju gazowanym, mogą zabijać bardzo niebezpieczne bakterie i ułatwiać ich leczenie. To bardzo ekscytujące, ponieważ zwykle potrzeba miliardów dolarów i dziesiątek lat, aby opracować nowy antybiotyk, podczas gdy my znaleźliśmy związek, który może nie tylko zwalczać bakterie chorobotwórcze, ale także odwracać ich oporność na już istniejące antybiotyki”.
Wszystkie trzy słodziki mogą więc stać się potencjalnymi nowymi metodami leczenia infekcji wielolekoopornych, a w niektórych sytuacjach nawet zastąpić antybiotyki. Potrzeba jednak dalszych badań, by potwierdzić słuszność tej hipotezy.
„Dzięki tej pracy znaleźliśmy potencjalną broń, której można użyć w wojnie z superbakteriami” - powiedział dr McCarthy.