Ciasteczka owsiane: czy ciastka owsiane są zdrowe? Ile mają kalorii?

2019-12-31 10:52

Ciasteczka owsiane to ciastka, których podstawę stanowią płatki owsiane, posiadające liczne właściwości zdrowotne. Z tego względu na początku XX wieku, gdy ciastka owsiane stały się bardzo rozpowszechnione w Stanach Zjednoczonych, zaczęto je określać mianem „zdrowej żywności”. Nie oznacza to jednak, że można się nimi bezkarnie zajadać. Sprawdź, jakie wartości odżywcze mają ciasteczka owsiane i ile mają kalorii.

Ciasteczka owsiane:  czy ciastka owsiane są zdrowe? Ile mają kalorii?
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Ciasteczka owsiane: czy ciastka owsiane są zdrowe?
  2. Ciasteczka owsiane - dietetyczne ciastka owsiane
  3. Przepis na batoniki owsiane

Ciasteczka owsiane po raz pierwszy zostały przygotowane w Szkocji już we wczesnym średniowieczu. Jednak pierwszy przepis na ciastka owsiane został opublikowany w Stanach Zjednoczonych w 1896 roku, w książce kucharskiej Fannie Merritt.

Wg oryginalnego przepisu, ciasteczka owsiane przygotowuje się z płatków owsianych oraz mąki pszennej, cukru, jajek, soli i przypraw.  Z czasem bardzo popularnym dodatkiem stały się rodzynki. Jednak ich włączenie do receptury wywołało kontrowersje w społeczności Stanów Zjednoczonych. Niektórzy twierdzą, że powinny być one usunięte z przepisu. Obecnie ciasteczka owsiane przygotuje się także z bananem, miodem czy żurawiną.

Zobaczcie, jak przygotować ciasteczka owsiane w 10 minut: Szybkie przekąski na imprezę: do zrobienia w 10 minut!

Ciasteczka owsiane: czy ciastka owsiane są zdrowe?

Ciasteczka owsiane są bogate w selen, żelazo, fosfor i miedź zaś wśród witamin wyróżnia się zawartość witamin z grupy B.

Ciastka owsiane, ze względu na zawartość owsa, są bogate w błonnik pokarmowy (jego ilość jest większa zwłaszcza w ciastkach z rodzynkami, przygotowanych z mąki pełnoziarnistej). Mają także niższy indeks glikemiczny niż inne ciastka.

Ciastka owsiane są produktem wysokokalorycznym. 100 g ciastek dostarcza aż 447 kcal. Ponadto zawierają znaczne ilości tłuszczu, w tym tłuszczów nasyconych i jednonienasyconych. Ciastka owsiane są też bogate w cukier, którego nadmierne spożycie zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy typu 2 czy też próchnicy zębów.

CZYTAJ TEŻ:

Warto wiedzieć

Ciasteczka owsiane - kalorie, wartości odżywcze

100 g ciasteczek owsianych to 447 kcal

  • Białko - 6,8 g
  • Tłuszcz - 17,9 g

- tłuszcze nasycone - 3,581 g- tłuszcze jednonienasycone - 7,669 g- tłuszcze wielonienasycone - 5,589 g

  • Cholesterol - 36 mg
  • Węglowodany - 66,4 g

Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

  • Sód - 598,0 mg (40%)
  • Potas - 182,0 mg (5%)
  • Wapń - 105,0 mg (11%)
  • Fosfor - 167,0 mg (23%)
  • Magnez - 43,0 mg (11%)
  • Miedź - 0,168 mg (19%)
  • Żelazo - 2,7 mg (27%)
  • Cynk - 0,93 mg (8%)
  • Selen - 17,2 µg (31%)

Witaminy

  • Witamina B1 - 0,262 mg (20%)
  • Witamina B2 - 0,174 mg (13%)
  • Niacyna - 1,311 mg (8%)
  • Foliany - 33,0 µg (8%)
  • Witamina B12 - 0,09 µg (4%)
  • Witamina B6 - 0,05 mg (4%)
  • Witamina C - 0,2 mg (0,2%)

Wartość odżywcza: USDA, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017

Przepis na batoniki owsiane

Źródło x-news.pl/Dzień Dobry TVN

Ciasteczka owsiane - dietetyczne ciastka owsiane

Przygotowując dietetyczne ciastka owsiane, zamiast mąki pszennej można użyć mąki pełnoziarnistej lub owsianej. Z powodzeniem można zrezygnować z cukru, zmniejszyć jego ilość lub użyć miodu. Warto też wzbogacić ciastka w orzechy, nasiona słonecznika, pestki dyni oraz suszone owoce. Można też dodać kawałki gorzkiej czekolady, co wzbogaci ciastka w przeciwutleniacze. Doskonałym dodatkiem są również nasiona chia, które dostarczą kwasów omega-3.

Jednak nawet przy zdrowych dodatkach ciastka owsiane to wciąż słodycze, dlatego powinno się je spożywać okazjonalnie.

Czy zdrowo się odżywiasz?

Pytanie 1 z 9
Ile jesz posiłków dziennie?
Zdjęcie
O autorze
Marzena Masna, dietetyk SOS Dieta, catering dietetyczny, Warszawa
Absolwentka dietetyki Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doświadczenie zawodowe zdobywała w poradniach dietetycznych, Zespole Żłobków m. st. Warszawy oraz warszawskich szpitalach dla dorosłych i dzieci. Stale pogłębia swoją wiedzę, uczestnicząc w konferencjach dotyczących prawidłowego odżywiania oraz dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób. Obecnie dietetyk w SOS Dieta, cateringu dietetycznym, gdzie zajmuje się doradztwem żywieniowym dla klientów, tworzeniem receptur, przygotowywaniem menu oraz nadzorem nad jakością posiłków.