Oto, co dzieje się z twoim ciałem, gdy codziennie jesz arbuza. Co daje jedzenia arbuza, a komu szkodzi

2025-07-04 7:16

W upale sięganie po arbuza może być wsparciem dla osób, które nie mają nawyku picia wody. A to dlatego, że owoc ten aż w 92% składa się właśnie z wody. Jego dodatkowym atutem jest to, że w składzie ma potas i magnez - pierwiastki niezbędne zwłaszcza w czasie wysokich temperatur. Czy arbuz zawsze jest zdrowy i na co pomaga?

Arbuz jedzony łyżeczką
Autor: Getty Images Czy arbuz jest zdrowy?

Codzienne jedzenie arbuza pomaga nie tylko nawodnić organizm, ale także daje uczucie orzeźwienia. Jak każdy owoc, także arbuz zawiera cenne witaminy i minerały. Jednak niektórzy powinni zachować ostrożność i nie chodzi wyłącznie o chorych na cukrzycę, czy osoby z insulinoopornością.

Ze względu na to, iż arbuz należy do owoców o wysokim indeksie glikemicznym, często pada pytanie, czy można go jeść codziennie. Otóż można, ale jak zawsze - zachowując umiar. W przypadku arbuza zaleca się, aby dzienna porcja nie przekraczała 300 gramów, bo choć jest niskokaloryczny, to jednak zawiera dużo cukru.

Warunkiem jest jednak to, aby poza spożywaniem arbuza zadbać o dobrze zbilansowaną dietę. Natomiast jeśli zastanawiasz się, co zyskasz, jedząc arbuza, to koniecznie zapoznaj się z poniższymi informacjami. 

Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?

Po pierwsze arbuz to dobry wybór dla serca za sprawą obecności likopenu, potasu oraz cytruliny. Dzięki tym związkom dochodzi do poprawy elastyczności naczyń krwionośnych. Poza tym wspomagają organizm w walce z wysokim poziomem cholesterolu LDL i wspierają organizm w redukcji nadciśnienia tętniczego.

Arbuz zawiera także witaminy takie jak witamina A i C, które nie tylko wzmacniają odporność, ale również wpływają pozytywnie na skórę, utrzymując na dłużej jej młody wygląd. Wymieniony wcześniej likopen i witamina C stanowią cenne antyoksydanty, dzięki którym organizm otrzymuje dodatkowe wsparcie w walce z wolnymi rodnikami, redukując ryzyko nowotworów i spowalniając procesy starzenia.

Obecny w arbuzie błonnik oraz liczne polifenole sprawiają,  że wsparcie otrzymuje również układ pokarmowy. Taki skład sprzyja rozwojowi korzystnej mikroflory jelitowej i poprawia perystaltykę. 

W 300 gramach arbuza znajduje się około 46 kilokalorii, 12 gramów węglowodanów (w tym 9–12 gramów cukrów), 1 gram błonnika i 1 gram białka. Owoc ten dostarcza także około 170 mg potasu, 865 IU witaminy A (czyli około 260 µg), 12 mg witaminy C oraz około 0,1 mg witaminy B6.

Czy można jeść arbuza codziennie?

Choć wspomniany owoc ma sporo zalet, to jednak nie każdy może spożywać go swobodnie i bez ograniczeń. W grę wchodzą różne choroby i obciążenia. Przykładem jest choćby cukrzyca, czy insulinooporność. 

Warto jednak zaznaczyć, że choć arbuz ma wysoki indeks glikemiczny (72-80), to już jego ładunek glikemiczny jest niski, a to oznacza, że na 300 gramów ładunek wynosi 5-6. Przy zachowaniu umiaru nie spowoduje raczej gwałtownych skoków cukru we krwi. Natomiast przekroczenie tej porcji może powodować skoki glikemii, więc trzeba zachować ostrożność.

U niektórych osób po zjedzeniu arbuza może pojawić się ból brzucha. Dolegliwość może mieć kilka przyczyn. Przede wszystkim arbuz zawiera sporo cukrów prostych i fruktozy, które u niektórych osób są trudniej przyswajalne i mogą powodować wzdęcia, gazy lub skurcze jelit. Arbuz ma także działanie moczopędne i może przyspieszać perystaltykę jelit, co u wrażliwych osób skutkuje uczuciem dyskomfortu.

Dodatkowo u osób z zespołem jelita drażliwego (IBS) arbuz, jako owoc bogaty w FODMAP, może nasilać objawy jelitowe.

Arbuz może też brać udział w występowaniu alergii krzyżowych. Przykładem są osoby uczulone np. na pyłki traw lub byliny. Po zjedzeniu arbuza mogą uskarżać się na obrzęk jamy ustnej.