Dla zdrowia serca, układu nerwowego i regulacji cukru. Ta część cukinii służy nie tylko ozdobie
Cukinie to warzywa o wielu możliwych zastosowaniach: zupa-krem z cukinii, cukinia grillowana, placki z cukinii, a może sałatka z cukinią? Niezależnie od tego, którą opcję wybierzesz, cukinia smakuje wyśmienicie. A co powiecie na kwiaty cukinii? Tak, je również można zjeść i zaraz wyjaśnimy, dlaczego warto to zrobić.
Kwiaty cukinii - jak zbierać, żeby zjeść
Cukinia, zwana także kabaczkiem, to warzywo popularne latem. Cenione jest za smak i walory zdrowotne. I... za kwiaty, które także są jadalne.
Jak zbierać kwiaty cukinii? Zaleca się, żeby robić to o poranku, bo potem mogą się zwijać, chowając się przed słońcem. Rankiem są natomiast świeże, a co za tym idzie – pełne aromatu.
Do zbierania i jedzenia służą kwiatostany męskie, które – w przeciwieństwie do żeńskich – nie przekształcają się w owoce, za to znajdują się bezpośrednio na łodygach. Zbieranie ich nie zmniejszy więc liczby owoców cukinii, które też potem zjemy ze smakiem.
Zbierając kwiaty, zaleca się sięgnąć po nożyczki lub nożyk, żeby nie uszkodzić rośliny. Kwiaty przechowujemy w lodówce, gdzie mogą zachować swoją świeżość.
Kwiaty cukinii - jak jeść i dlaczego warto
Jak można zjeść kwiaty cukinii? Można jeść je na surowo, ale też... ugotować, upiec lub usmażyć. Doskonale komponują się smakiem z mięsem, serami, warzywami czy zupami.
Dlaczego warto sięgać po kwiaty cukinii? Są nie tylko smaczne, ale też przede wszystkim zdrowe i zawierają niewiele kalorii, za to sporo witamin i minerałów. Co znajdziemy w kwiatach cukinii?
- Witamina A, która korzystnie wpływa m.in. na narząd wzroku, jak również ma udział w budowaniu odporności.
- Witamina C, która sprzyja zachowaniu odporności, zapewnia zdrową cerę.
- Witamina E, której potoczna nazwa – witamina młodości – mówi sama za siebie.
- Witaminy z grupy B, które są nieodzowne dla prawidłowej pracy układu nerwowego i dla zdrowego metabolizmu.
- Potas, bardzo istotny dla serca i układu krążenia.
- Magnez, odpowiadający za prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego i układu nerwowego.
- Żelazo, które zmniejsza ryzyko anemii.
- Wapń, który sprawia, że mamy mocniejsze kości i zęby.
- Antyoksydanty, które uważa się za istotne z perspektywy spowalniania procesów starzenia, zmniejszenia ryzyka rozwoju niektórych chorób przewlekłych.
- Beta-karoten, który ma istotne znaczenie dla zdrowego odcienia skóry.
- Luteina, która również odgrywa istotną rolę z perspektywy narządu wzroku.
Kwiaty cukinii - właściwości i zalety
Wśród atutów kwiatów cukinii warto wymienić fakt, że zawierają sporą porcję błonnika, który sprzyja zdrowemu trawieniu. Sądzi się, że kwiaty cukinii mogą mieć też właściwości przeciwzapalne.
Ponadto mają niski indeks glikemiczny, a więc mogą być bez obaw spożywane przez cukrzyków. Jedzenie żywności z niskim indeksem glikemicznym jest korzystne nie tylko dla diabetyków.
Sprzyja też zachowaniu właściwego poziomu glukozy we krwi, co zapobiega złemu samopoczuciu wskutek skoków i spadków cukru oraz gwarantuje wrażenie sytości na dłużej.