Długowieczność i zdrowie jelita. To tylko kilka zalet jedzenia ostrych potraw

2024-08-04 10:40

Niektóre osoby lubią dodać sobie nieco - a czasami całkiem sporo - pikanterii do swoich posiłków. Wiele z fanów ostrego jedzenia zastanawia się, czy aby na pewno, jest ono zdrowe. Cóż dla fanów wszystkiego, co pikantne mamy dobrą wiadomość.

Długowieczność i zdrowie jelita. To tylko kilka zalet jedzenia ostrych potraw
Autor: fot. Getty Images Długowieczność i zdrowie jelita. To tylko kilka zalet jedzenia ostrych potraw

Niektóre osoby do niemal każdego swojego posiłku muszą dodać coś ostrego, by móc się cieszyć smakiem. Jeśli i ty należysz do grona miłośników wszystkiego, co pikantne, to mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Papryczki chilli oferują znacznie więcej niż tylko smak.

Zawarte w nich związki mogą przynieść nam całą masę korzyści zdrowotnych. Jeśli jednak chodzi o samą ostrość, to papryczki zawdzięczają ją kapsaicynoidom, czyli związkom chemicznym. Najczęściej występującym związkiem jest kapsaicyna.

Jak jednak ostre posiłki wpływają na zdrowie?

Obniżają ciśnienie i cholesterol

Cóż, istnieją na przykład dowody, że pikantne potrawy są w stanie obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Te dwie rzeczy są głównymi czynnikami zwiększającymi ryzyko choroby serca.

Przegląd badań z 2022 roku wykazał, że pikantne potrawy i papryczki mogą pomóc w poprawie ciśnienia krwi i zmniejszyć ryzyko śmierć z powodu choroby serca czy udaru.

Inne badanie z 2017 roku wykazało natomiast, że osoby jedzące pikantne potrawy przynajmniej pięć razy w tygodniu miały wyższy poziom "dobrego" cholesterolu niż osoby, które tego nie robiły.

Kuchnia meksykańska: papryczki faszerowane tuńczykiem

Pomocne dla jelit

Na tym jednak nie kończą się korzyści płynące z ostrego jedzenia. Choć u niektórych ostre dania mogą wywoływać problemy trawienne, to w większości przypadków, spożywanie ich w umiarkowanych ilościach może wpłynąć pozytywnie na zdrowie jelit.

Według badań kapsaicyna może zwiększać ilość dobrych bakterii w jelitach, jednocześnie zmniejszając liczebność bakterii wywołujących choroby. 

Co więcej, niewielkie dawki tego związku chemicznego mogą być również pomocne w używaniu nadmiaru kwasów z żołądka, wspomagając tym samym gojenie się wrzodów żołądka. Niezbędne są jednak dalsze badania w tym kierunku.

Pomoc w odchudzaniu

Kapsaicyna może być również pomocna w utracie wagi. W badaniu obserwacyjnym przeprowadzonym w 2021 roku, aż 63 proc. uczestników zgłaszało, że byli bardziej syci po zjedzeniu ostrego posiłku.

Naukowcy jednak ostrzegają, że pikantne potrawy mogą zwiększać ochotę na słodycze i pokarmy bogate w węglowodany. 

Długowieczność

W przeglądzie przeprowadzonym w 2021 roku przeanalizowano cztery badania obserwacyjne z udziałem przeszło 500 tysięcy dorosłych uczestników, aby zbadać związek między spożyciem pikantnych potraw a śmiertelnością.

Naukowcy odkryli, że w porównaniu do osób, które nie spożywają regularnie pikantnych potraw, osoby je jedzące miały aż o 12 proc. niższe ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.

Zachowaj ostrożność. Zbyt duża ilość może nieść nieprzyjemne skutki

Trzeba być jednak ostrożnym i spożywać pikantne potrawy z umiarem. Zbyt duże ilości kapsaicyny mogą powodować nieprzyjemne objawy takie jak:

  • zgaga
  • mdłości
  • wymioty
  • biegunka
  • ból brzucha

Objawy te mogą być poważniejsze u osób cierpiących na zespół jelita drażliwego.

Listen on Spreaker.