Niektóre osoby do niemal każdego swojego posiłku muszą dodać coś ostrego, by móc się cieszyć smakiem. Jeśli i ty należysz do grona miłośników wszystkiego, co pikantne, to mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Papryczki chilli oferują znacznie więcej niż tylko smak.
Zawarte w nich związki mogą przynieść nam całą masę korzyści zdrowotnych. Jeśli jednak chodzi o samą ostrość, to papryczki zawdzięczają ją kapsaicynoidom, czyli związkom chemicznym. Najczęściej występującym związkiem jest kapsaicyna.
Jak jednak ostre posiłki wpływają na zdrowie?
Obniżają ciśnienie i cholesterol
Cóż, istnieją na przykład dowody, że pikantne potrawy są w stanie obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Te dwie rzeczy są głównymi czynnikami zwiększającymi ryzyko choroby serca.
Przegląd badań z 2022 roku wykazał, że pikantne potrawy i papryczki mogą pomóc w poprawie ciśnienia krwi i zmniejszyć ryzyko śmierć z powodu choroby serca czy udaru.
Inne badanie z 2017 roku wykazało natomiast, że osoby jedzące pikantne potrawy przynajmniej pięć razy w tygodniu miały wyższy poziom "dobrego" cholesterolu niż osoby, które tego nie robiły.
Pomocne dla jelit
Na tym jednak nie kończą się korzyści płynące z ostrego jedzenia. Choć u niektórych ostre dania mogą wywoływać problemy trawienne, to w większości przypadków, spożywanie ich w umiarkowanych ilościach może wpłynąć pozytywnie na zdrowie jelit.
Według badań kapsaicyna może zwiększać ilość dobrych bakterii w jelitach, jednocześnie zmniejszając liczebność bakterii wywołujących choroby.
Co więcej, niewielkie dawki tego związku chemicznego mogą być również pomocne w używaniu nadmiaru kwasów z żołądka, wspomagając tym samym gojenie się wrzodów żołądka. Niezbędne są jednak dalsze badania w tym kierunku.
Pomoc w odchudzaniu
Kapsaicyna może być również pomocna w utracie wagi. W badaniu obserwacyjnym przeprowadzonym w 2021 roku, aż 63 proc. uczestników zgłaszało, że byli bardziej syci po zjedzeniu ostrego posiłku.
Naukowcy jednak ostrzegają, że pikantne potrawy mogą zwiększać ochotę na słodycze i pokarmy bogate w węglowodany.
Długowieczność
W przeglądzie przeprowadzonym w 2021 roku przeanalizowano cztery badania obserwacyjne z udziałem przeszło 500 tysięcy dorosłych uczestników, aby zbadać związek między spożyciem pikantnych potraw a śmiertelnością.
Naukowcy odkryli, że w porównaniu do osób, które nie spożywają regularnie pikantnych potraw, osoby je jedzące miały aż o 12 proc. niższe ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.
Zachowaj ostrożność. Zbyt duża ilość może nieść nieprzyjemne skutki
Trzeba być jednak ostrożnym i spożywać pikantne potrawy z umiarem. Zbyt duże ilości kapsaicyny mogą powodować nieprzyjemne objawy takie jak:
- zgaga
- mdłości
- wymioty
- biegunka
- ból brzucha
Objawy te mogą być poważniejsze u osób cierpiących na zespół jelita drażliwego.