Dodatki do kawy wzmacniające zdrowie
Dodatki do kawy nie tylko zmieniają jej barwę, wzbogacają jej smak, lub potęgują jej aromat. Dodatki do kawy mogą także sprawić, że napój ten zyska wiele dodatkowych właściwości zdrowotnych. Kawa z dodatkami może więc np. złagodzić dolegliwości żołądkowo-jelitowe, obniżyć cholesterol, pomóc w odchudzaniu, a także zwiększyć odporność organizmu. Co zatem dodać do kawy, aby dzieki niej organizm był zdrowszy?
Dodatków do kawy, podobnie jak samej kawy jest wiele rodzajów. Wielbiciele kawy na pewno kosztowali kaw aromatyzowanych zmieniając zapach napoju na np. czekoladowy, karmelowy, bananowy, chałwowy, pomarańczowy czy… szampański, albo kawy z dodatkiem alkoholu, np. rumu, likieru migdałowego, cherry, lub ajerkoniaku.
Wśród wielu dodatków do kawy są też także i takie, które dodaje się specjalnie po to, aby wzmocnić konkretne właściwości zdrowotne tego napoju, albo nadać mu zupełnie nowych. Sprawdźcie więc, co dokładnie można dodać do kawy, i jakie dzięki nim złagodzić dolegliwości lub objawy chorobowe.
Spis treści
- Zdrowe dodatki do kawy: mleko
- Zdrowe dodatki do kawy: miód
- Zdrowe dodatki do kawy: kakao
- Zdrowe dodatki do kawy: korzeń maca
- Zdrowe dodatki do kawy: przyprawy
Zdrowe dodatki do kawy: mleko
Mleko jest niewątpliwie liderem wszystkich napojów odżywczych na świecie. Jest także jednym z najczęściej stosowanych dodatków do kawy. Czy zatem dodanie mleka do kawy czyni ją automatycznie zdrowszą? Nie zawsze!
Mleko zawiera wprawdzie wiele witamin, mikroelementów, białek, które odpowiadają za złagodzenie gorzkiego posmaku kawy, ale także tłuszcze i cukry. I to właśnie one sprawiają, że kawa z mlekiem staje się napojem bardziej kalorycznym. Jeśli więc dbacie o prawidłową masę ciała, ale macie nadwagę lub chorujecie na otyłość, a nie potraficie zrezygnować z „zabielania” kawy mlekiem, wybierajcie mleko odtłuszczone.
Mleko staje się jednak zdrowym dodatkiem do kawy, gdy:
- chcemy obniżyć temperaturę napoju wyjściowego, czyli kawy, aby aby nie wywołać oprzeń przełyku,
- pijemy kawę w godzinach wieczornych i chcemy złagodzić działanie kofeiny,
- chcemy obniżyć poziom Ph kawy - co jest szczególnie polecane osobom cierpiącym na nadkwasotę.
Zdrowe dodatki do kawy: miód
Jeśli już musicie słodzić kawę, to dodajcie do niej miodu. Dlaczego w tym wypadku właśnie miód zalecany jest przez specjalistów ds. żywienia jako najlepszy zamiennik cukru, choć miód wcale nie jest jakoś wybitnie mniej kaloryczny, niż cukier? Bo w przeciwieństwie do cukru, miód nie dostarcza organizmowi tzw. pustych kalorii, ale wielu składników odżywczych, w tym m.in.:
Miód ma też inne zalety, które wzbogacają walory zdrowotne kawy, a mianowicie:
- wzmacnia odporność organizmu,
- dodaje energii,
- ma niższy indeks glikemiczny, niż cukier.
Dodając miód do kawy, pamiętajcie jednak 3 ważnych kwestiach:
- miód jest słodszy, niż cukier, więc trzeba nim słodzić mniej, niż cukrem,
- w wysokiej temperaturze miód traci cenne wartości odżywcze - zanim go dodacie do kawy poczekajcie chwilę, aby przestygła,
- miody różnią się od siebie własnościami, dlatego starannie dobierajcie rodzaj miodu do kawy – najbardziej polecane to: miód wielokwiatowy i miód wrzosowy.
Zdrowe dodatki do kawy: kakao
Kakao, jedno z najpopularniejszych na świecie superfood jest też jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy oraz źródeł błonnika pokarmowego i magnezu. Kakao dodane do kawy sprawia więc, że napój ten:
- obniża poziom cholesterolu LDL,
- utrzymuje ciśnienie tętnicze na równym poziomie,
- chroni serce,
- poprawia nastrój i łagodzi stany depresyjne.
Zdrowe dodatki do kawy: korzeń maca
Korzeń maca to warzywo korzeniowe również zaliczane do światowych superfoods. Jego właściwości docenili już Indianie z Peru, wykorzystując go do wzmocnienia sił witalnych, potencji i płodności. Do dziś, korzeń maca uważany za jedno z warzyw, które dodają energii. Zaleca się więc go także przy przewlekłym zmęczeniu, długotrwałym stresie i depresji.
Dlaczego jeszcze warto dosypać sproszkowany korzeń maca do kawy?
- aby wzmocnić układ kostny i zapobiegać osteoporozie,
- aby złagodzić objawy zaburzeń hormonalnych, menopauzy i miesiączki,
- aby wesprzeć wytrzymałość mięśni,
- aby zwiększyć odporność,
- aby poprawić pamięć i koncentrację.
Zdrowe dodatki do kawy: przyprawy
Wśród wszystkich przypraw świata jest kilka, które nie tylko zmieniają smak kawy, ale także podwyższają jej właściwości zdrowotne. Szczególną uwagę zwróćcie na:
- cynamon – wspiera kawę dużą dawką przeciwutleniaczy; kawa z cynamonem wzmacnia odporność, chroni przed nowotworami i ciężkimi schorzeniami neurologicznymi takimi jak choroba Alzheimera i choroba Parkinsona, a także łagodzi dolegliwości układu pokarmowego (niestrawność, wzdęcia, nudności) oraz przyspiesza przemianę materii i redukcję tkanki tłuszczowej,
- kardamon – dzięki niemu kawa łagodnie przyspiesza trawienie, niszczy bakterie Helicobacter pylori, które są przyczyną wrzodów żołądka, a także łagodzi kaszel i oczyszcza drogi oddechowe,
- chili – ta ostra, rozgrzewająca przyprawa sprawia, że kawa pobudza organizm do szybszego metabolizmu, a więc pomaga w spalaniu komórek tłuszczowych; co więcej – zawarta w chili kapsaicyna o działaniu zbliżonym do witaminy A, witaminy C i witaminy E działa bakteriobójczo, zmniejsza apetyt i zwiększa odporność organizmu,
- imbir – dodajcie go do kawy, gdy chcecie złagodzić mdłości, ból głowy przy migrenie i objawy przeziębienia, zmniejszyć ból mięśni, wesprzeć trawienie oraz obniżyć poziom cholesterolu, a także… wzmocnić włosy,
- wanilia – możecie nią śmiało zastąpić cukier; kawa wzmocniona kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego nie tylko was uspokoi oraz poprawi waszą kondycję intelektualną i nastrój, ale też złagodzi bóle brzucha i bóle stawów,
- kurkuma – przeciwutleniacze z kurkumy wpierają skutecznie trawienie i odtrucie wątroby, a także oczyszczają organizm i przeciwdziałają zaparciom; aby spotęgować działanie kurkumy w kawie warto dodać do niej odrobinę czarnego pieprzu.
Czytaj także:
- Kawa - właściwości lecznicze i zastosowanie kawy
- Jak pić kawę, aby szybciej działała?
- Kawa bezkofeinowa: jak powstaje i czy jest zdrowa?
- Kawa zbożowa - skład i właściwości. Czy kawa zbożowa jest zdrowa?